Gårdsbutikerna har högsäsong – har dubblat omsättningen

Coronapandemin gav gårdsbutiker och närproducerade livsmedel ett rejält uppsving under 2020. Efter omsättningsrekorden förväntar sig många gårdsbutiker en liknande efterfrågan och på Landsberga Gård är man ännu mer redo i år.

Nya ägg lastas på inför dagens försäljning av ägaren Joakim Sandqvist

Nya ägg lastas på inför dagens försäljning av ägaren Joakim Sandqvist

Foto: Isak Olsson

Ekonomi2021-06-26 17:00

– Förra årets juli månad var nästan kaotiskt. I år har vi även fått upp en glassbar där ute för att folk inte ska behöva köa och få mer spridning, berättar ägaren Per Sandqvist

Cirka 35 kilometer utanför Uppsala spänner Landsberga gård upp sin röda fasad i den gröna omgivningen. Det före detta stallet är idag huvudbyggnad för gården men är nu en hybrid mellan gårdsbutik och café. En plats som många fler hittat till den senaste tiden. 

– När corona kom blev det explosionsartat. Folk började nästan vallfärda ut hit i samband med att toapappret tog slut på affärerna. Folk ringde från väldigt långt härifrån och folk köpte 10 kilossäckar med mjöl de hämtade på studs, minns Elinor Lööf, butikschef på Landsberga.

undefined
Ägaren Per Sandqvist och butikschef Elinor Lööf tror på en stor tillströmning under sommaren.

Landsberga är inte ensamma om upplevelsen. Alla av det tiotal gårdsbutiker som UNT varit i kontakt med vittnar om samma sak. En fullkomlig topp i försäljningen vid utbrottet som sedan mattades av något men ändå fortsatt väldigt starkt i jämförelse med tidigare år. 

– Om vi tar från mars 2020 till mars i år 2021 så blir det nästan en fördubbling av omsättningen och vi har fortsatt att öka så vi ligger cirka 30 procent över fjolårets resultat nu, säger Per Sandqvist.

– Nu ligger vi på runt 500 besökare under en helgdag på sommaren och en vanlig vardag med bra väder kan det vara runt 300 kvitton, inflikar butikschefen Elinor Lööf.

undefined
Landsberga gård.

Nu väntar en ny högsäsong i och med sommaren och trots att samhället nu börjar öppna upp sig mer och mer avskräcker inte tankarna om fortsatt fina siffror. 

– Pandemin var en katalysator som speedade upp den här fördubblingen. Den hade nog inte kommit så snabbt som den gjorde nu men intresset för närproducerat såg vi växte innan. Kunderna uppskattar närheten och att kunna få några ord med bonden, säger Per Sandqvist.

Bland de som UNT pratat med tycker många att det är svårt att sia om framtiden på sikt. Men gårdsbutiksägarna framhåller att närproducerat slagit sig in på allvar och att oavsett om det går tillbaka lite i kundantal så kommer det vara ett lyft från tidigare.

– Många människor har upptäckt sina närområden där man bor, inte bara här i Uppsala utan runt hela Sverige. Igår mötte jag ett äldre par från Uppsala som inte ens visste att vi fanns förrän så vi har fortfarande jungfrulig mark framför oss. 

undefined
I gårdsbutiken finns produkter både från Landsberga och andra närliggande producenter.

Som ett svar på efterfrågan har också Reko-ringar tagit rejäl fart i länet. Reko-ringarna fungerar som en mötesplats på Facebook för lokala producenter och kunder där man kan beställa produkter för att sedan hämta ut det på en förbestämd plats ett visst datum. Under pandemin har så kallade Reko-ringar utvecklats från en till tre i Uppsala, och fler finns i länet.

– Det har varit ett så stort tryck på Reko Boländerna så det behövdes fler ställen för både köpare och producenter, säger Görel Bylund, en av administratörer i Reko-gruppen Boländerna.

Reko-ringen i Boländerna är den största i länet och där har man nu valt att strama åt vilken typ av försäljning som sker. Från och med nästa utlämning ska både säljarnas råvaror och sammansatta produkt komma helt från länet.

– Det har vi gjort för att vi vill ha ännu mer ökat fokus på det lokala. Vi hoppas att det gör att lokala producenter kan börja handla av varandra mer och det gynnar det lokala i länet ännu mer. 

Det började med ägg

Sedan i slutet av 1800-talet har familjen Sandqvist arrenderat marken vid Landsberga gård. Det började med Per och Joakims farfars far.

2014 började Landsberga gårdsbutik sitt första steg mot sin nuvarande form då man startade äggförsäljning i en bod.

2016 började man bygga dagens butik där gårdsbutiken står idag.

2021 inom kort kommer 15 000 frigående höns att flytta in på gården. Totalt ska Landsberga gård ha 45 000 frigående höns som värper till senhösten och vinter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!