FrÄn ett kondis i Sigtuna till 150 anstÀllda pÄ Arlanda

Det började med ett kondis i Sigtuna och nÄgra fÄ anstÀllda. Snart kommer RC Café & Pùtisserie att ha 150 anstÀllda och sex stÀllen pÄ Arlanda. "Vi vÀxer med den expansion som sker hÀr", sÀger delÀgaren Ronny Latva.

Ronny Latva och Charlotta Söör startade R.C Chocolat 2002. Inledningsvis höll de till i Sigtuna. Nu Àr det framförallt pÄ Arlanda de huserar. De rÀknar med att nyanstÀlla ett 70-tal personer kommande Är.

Ronny Latva och Charlotta Söör startade R.C Chocolat 2002. Inledningsvis höll de till i Sigtuna. Nu Àr det framförallt pÄ Arlanda de huserar. De rÀknar med att nyanstÀlla ett 70-tal personer kommande Är.

Foto: Kjell Sjöberg

Ekonomi2022-12-27 21:00

RC CafĂ© & PĂątisserie Ă€r ett av ett fyrtiotal företag som kommer att finnas pĂ„ den nya handelsplatsen pĂ„ drygt 11 000 kvadratmeter som hĂ„ller pĂ„ att byggas i anslutning till terminal 5 pĂ„ Arlanda. 

Ronny Latva och Charlotta Söör startade R.C Chocolat 2002. Inledningsvis höll de till i Sigtuna. Nu Àr det framförallt pÄ Arlanda de huserar. De rÀknar med att nyanstÀlla ett 70-tal personer kommande Är.
Ronny Latva och Charlotta Söör startade R.C Chocolat 2002. Inledningsvis höll de till i Sigtuna. Nu Àr det framförallt pÄ Arlanda de huserar. De rÀknar med att nyanstÀlla ett 70-tal personer kommande Är.

Företaget finns redan i dag pĂ„ flygplatsen med en ganska omfattande verksamhet. 

Snart kommer den att vÀxa Ànnu mera.

De nÀrmaste Ären ska företaget öppna fyra nya stÀllen, bland annat pÄ handelsplatsen. Förutom bageri, kafé och konditori kommer man att kunna lÀgga restaurang och glassbar till sitt utbud.

– Vi kommer snart att finnas pĂ„ sex olika platser med vĂ„r verksamhet, dels i terminal 4 och 5 och pĂ„ den nya handelsplatsen som byggs innan för tullfiltret pĂ„ terminal 5, förklarar Ronny Latva och fortsĂ€tter:

– Glassbaren blir den första pĂ„ Arlanda och den kommer att ha italienska influenser.

Expansionen och lÄnga öppettider, i vissa fall frÄn 04.00 till 22.00 pÄ kvÀllen, gör att behovet av nyrekryteringar Àr stort.

– I dag Ă€r vi mellan 65 och 70 anstĂ€llda och ytterligare sju Ă€r pĂ„ vĂ€g in. Under 2023 ska vi vĂ€xa lika mycket, vilket innebĂ€r att vi dĂ„ kommer att ligga pĂ„ runt 150 personer hĂ€r pĂ„ Arlanda, sĂ€ger Ronny Latva, som Ă€ven har en bakgrund i svenska konditorlandslaget.

Förutom bageri driver företaget café och konditori liksom en butik pÄ Arlanda i dag. Framledes kommer man Àven att öppna restaurang och glassbar.
Förutom bageri driver företaget café och konditori liksom en butik pÄ Arlanda i dag. Framledes kommer man Àven att öppna restaurang och glassbar.

Rekryteringarna Àr ocksÄ en stor utmaning. Inte att hitta personalen, utan de sÀkerhetskontroller som olika myndigheter gör av personalen.

– FrĂ„n att vi bestĂ€mmer oss för att anstĂ€lla en person kan det ta upp mot 15 veckor innan alla tillstĂ„nd Ă€r klara. Det Ă€r en utmaning och pĂ„verkar vĂ„r bemanning, vilket gör att vi alltid behöver ha lite extrapersonal anstĂ€lld. I slutĂ€nden pĂ„verkar det vĂ„rt ekonomiska resultat. 

LÀgg man till att företaget har tvÄ sushirestauranger i Solna, en rombar med karibisk mat och tre butiker har företaget cirka 200 anstÀllda.

Verksamheten i Sigtuna startade de 2002. PÄ Arlanda har de funnits i Ätta Är nu. Att det blev sÄ var en tillfÀllighet.

– Det var i samband med att vi trĂ€ffade den dĂ„varande chefen för Clarion Hotel pĂ„ Arlanda som vi började pratade om att ha ett bageri i lobbyn vid hotellet. Det gick i lĂ„s och vi öppnade ett bageri och en butik hĂ€r för Ă„tta Ă„r sedan.

Nu Ă€r konditoriet i Sigtuna sĂ„lt – det Ă€r Arlanda som gĂ€ller.

– Jag minns nĂ€r vi var i Sigtuna. DĂ„ snackade man lite om att etablera sig hĂ€r pĂ„ Arlanda skulle vara kul. Nu Ă€r vi hĂ€r mitt i den expansion som sker hĂ€r.

Ronny Latva.
Ronny Latva.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!