Från ett kondis i Sigtuna till 150 anställda på Arlanda

Det började med ett kondis i Sigtuna och några få anställda. Snart kommer RC Café & Pâtisserie att ha 150 anställda och sex ställen på Arlanda. "Vi växer med den expansion som sker här", säger delägaren Ronny Latva.

Ronny Latva och Charlotta Söör startade R.C Chocolat 2002. Inledningsvis höll de till i Sigtuna. Nu är det framförallt på Arlanda de huserar. De räknar med att nyanställa ett 70-tal personer kommande år.

Ronny Latva och Charlotta Söör startade R.C Chocolat 2002. Inledningsvis höll de till i Sigtuna. Nu är det framförallt på Arlanda de huserar. De räknar med att nyanställa ett 70-tal personer kommande år.

Foto: Kjell Sjöberg

Ekonomi2022-12-27 21:00

RC Café & Pâtisserie är ett av ett fyrtiotal företag som kommer att finnas på den nya handelsplatsen på drygt 11 000 kvadratmeter som håller på att byggas i anslutning till terminal 5 på Arlanda. 

undefined
Ronny Latva och Charlotta Söör startade R.C Chocolat 2002. Inledningsvis höll de till i Sigtuna. Nu är det framförallt på Arlanda de huserar. De räknar med att nyanställa ett 70-tal personer kommande år.

Företaget finns redan i dag på flygplatsen med en ganska omfattande verksamhet. 

Snart kommer den att växa ännu mera.

De närmaste åren ska företaget öppna fyra nya ställen, bland annat på handelsplatsen. Förutom bageri, kafé och konditori kommer man att kunna lägga restaurang och glassbar till sitt utbud.

– Vi kommer snart att finnas på sex olika platser med vår verksamhet, dels i terminal 4 och 5 och på den nya handelsplatsen som byggs innan för tullfiltret på terminal 5, förklarar Ronny Latva och fortsätter:

– Glassbaren blir den första på Arlanda och den kommer att ha italienska influenser.

Expansionen och långa öppettider, i vissa fall från 04.00 till 22.00 på kvällen, gör att behovet av nyrekryteringar är stort.

– I dag är vi mellan 65 och 70 anställda och ytterligare sju är på väg in. Under 2023 ska vi växa lika mycket, vilket innebär att vi då kommer att ligga på runt 150 personer här på Arlanda, säger Ronny Latva, som även har en bakgrund i svenska konditorlandslaget.

undefined
Förutom bageri driver företaget café och konditori liksom en butik på Arlanda i dag. Framledes kommer man även att öppna restaurang och glassbar.

Rekryteringarna är också en stor utmaning. Inte att hitta personalen, utan de säkerhetskontroller som olika myndigheter gör av personalen.

– Från att vi bestämmer oss för att anställa en person kan det ta upp mot 15 veckor innan alla tillstånd är klara. Det är en utmaning och påverkar vår bemanning, vilket gör att vi alltid behöver ha lite extrapersonal anställd. I slutänden påverkar det vårt ekonomiska resultat. 

Lägg man till att företaget har två sushirestauranger i Solna, en rombar med karibisk mat och tre butiker har företaget cirka 200 anställda.

Verksamheten i Sigtuna startade de 2002. På Arlanda har de funnits i åtta år nu. Att det blev så var en tillfällighet.

– Det var i samband med att vi träffade den dåvarande chefen för Clarion Hotel på Arlanda som vi började pratade om att ha ett bageri i lobbyn vid hotellet. Det gick i lås och vi öppnade ett bageri och en butik här för åtta år sedan.

Nu är konditoriet i Sigtuna sålt – det är Arlanda som gäller.

– Jag minns när vi var i Sigtuna. Då snackade man lite om att etablera sig här på Arlanda skulle vara kul. Nu är vi här mitt i den expansion som sker här.

undefined
Ronny Latva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!