RC Café & Pùtisserie Àr ett av ett fyrtiotal företag som kommer att finnas pÄ den nya handelsplatsen pÄ drygt 11 000 kvadratmeter som hÄller pÄ att byggas i anslutning till terminal 5 pÄ Arlanda.
Företaget finns redan i dag pÄ flygplatsen med en ganska omfattande verksamhet.
Snart kommer den att vÀxa Ànnu mera.
De nÀrmaste Ären ska företaget öppna fyra nya stÀllen, bland annat pÄ handelsplatsen. Förutom bageri, kafé och konditori kommer man att kunna lÀgga restaurang och glassbar till sitt utbud.
â Vi kommer snart att finnas pĂ„ sex olika platser med vĂ„r verksamhet, dels i terminal 4 och 5 och pĂ„ den nya handelsplatsen som byggs innan för tullfiltret pĂ„ terminal 5, förklarar Ronny Latva och fortsĂ€tter:
â Glassbaren blir den första pĂ„ Arlanda och den kommer att ha italienska influenser.
Expansionen och lÄnga öppettider, i vissa fall frÄn 04.00 till 22.00 pÄ kvÀllen, gör att behovet av nyrekryteringar Àr stort.
â I dag Ă€r vi mellan 65 och 70 anstĂ€llda och ytterligare sju Ă€r pĂ„ vĂ€g in. Under 2023 ska vi vĂ€xa lika mycket, vilket innebĂ€r att vi dĂ„ kommer att ligga pĂ„ runt 150 personer hĂ€r pĂ„ Arlanda, sĂ€ger Ronny Latva, som Ă€ven har en bakgrund i svenska konditorlandslaget.
Rekryteringarna Àr ocksÄ en stor utmaning. Inte att hitta personalen, utan de sÀkerhetskontroller som olika myndigheter gör av personalen.
â FrĂ„n att vi bestĂ€mmer oss för att anstĂ€lla en person kan det ta upp mot 15 veckor innan alla tillstĂ„nd Ă€r klara. Det Ă€r en utmaning och pĂ„verkar vĂ„r bemanning, vilket gör att vi alltid behöver ha lite extrapersonal anstĂ€lld. I slutĂ€nden pĂ„verkar det vĂ„rt ekonomiska resultat.
LÀgg man till att företaget har tvÄ sushirestauranger i Solna, en rombar med karibisk mat och tre butiker har företaget cirka 200 anstÀllda.
Verksamheten i Sigtuna startade de 2002. PÄ Arlanda har de funnits i Ätta Är nu. Att det blev sÄ var en tillfÀllighet.
â Det var i samband med att vi trĂ€ffade den dĂ„varande chefen för Clarion Hotel pĂ„ Arlanda som vi började pratade om att ha ett bageri i lobbyn vid hotellet. Det gick i lĂ„s och vi öppnade ett bageri och en butik hĂ€r för Ă„tta Ă„r sedan.
Nu Ă€r konditoriet i Sigtuna sĂ„lt â det Ă€r Arlanda som gĂ€ller.
â Jag minns nĂ€r vi var i Sigtuna. DĂ„ snackade man lite om att etablera sig hĂ€r pĂ„ Arlanda skulle vara kul. Nu Ă€r vi hĂ€r mitt i den expansion som sker hĂ€r.