Det är tisdagsförmiddag och kunderna droppar in en efter en på restaurangen Odinsborg – antingen för en fika eller lunch.
Flera av de som UNT pratar med konstaterar att de har en personlig relation till den drygt 120 år gamla byggnaden som är byggd i nationalromantisk stil.
Minnesbilderna handlar om den glada bröllopsfesten, ett dop eller begravningskaffet som undertecknad tvingats inta där.
Uppsalabon Carina Lundberg berättar att hon rör sig i området i stort sett dagligen och att hon möter många människor där.
– Gamla Uppsala är ett bra stopp på promenaden och så kommer många turister hit. Då är det viktigt med en mötesplats av det här slaget där man kan stanna till och fika, menar Carina Lundberg.
Joakim Karlsson och några kollegor tog över verksamheten på restaurang Odinsborg strax innan pandemin. Han förklarar att han dagligen träffar kunder som berättar om olika minnen de har från Odinsborg.
Tillsammans med Landshövdingens stall (bakom Uppsala slott), järnvägsstationen i Gamla Uppsala och möjligen Salsta slott finns Odinsborg med på Statens Fastighetsverks lista (SFV) över fastigheter som är aktuella för försäljning de närmaste fem åren.
Bakgrunden stavas brist på pengar. SFV har gått igenom sitt fastighetsinnehav och beslutat att de fastigheter som inte bär sig ekonomiskt eller har en tydlig koppling till statens historia nu ska säljas.
Det handlar om 60-tal fastigheter som ska avyttras till andra statliga myndigheter, kommuner eller privata aktörer.
Joakim Karlsson har varit i restaurangbranschen i många år. Han beskriver Odinsborg som unikt och inte likt något annan restaurang han drivit.
– Miljön är magisk och så jobbar man med allt från kafé till bröllop och konferenser.
Han beskriver Odinsborg som ett undantag under pandemin.
– Med 400 pandemisäkra platser inne och ute kunde vi ta emot många gäster. Det gjorde att Odinsborg klarade sig bra.
Han medger att SFV:s försäljningsplaner skapat funderingar.
– Vi har investerat mycket pengar i verksamheten, de vill vi inte gå miste om. Nu återstår att se om eller när det sker en försäljning. Min förhoppning är dock att vi ska kunna vara kvar här i många år till och driva restaurangverksamheten. Vi har även diskuterat möjligheterna att köpa hela fastigheten, men vi få se.
Niklas Westling arbetar som präst i Gamla Uppsala kyrka. Han berättar om sin relation och fascination av platsen.
– Nu har jag jobbat sju år som präst här. Men även när jag studerade i Uppsala var Gamla Uppsala en naturlig besöksplats för mig. Jag känner en stolthet över att komma hit varje dag och möta historien.
Han konstaterar att platsen är en av de mera kända i Uppsala.
– Det är nog bara domkyrkan som mer känt i Uppsala. Redan i dag finns det många fina saker här, men vi vill utveckla saker ännu mera.
Han berättar att det nu inletts ett samarbete där bland annat kyrkan, de som driver Odinsborg, Gamla Upsala SK och Region Uppsala ingår. Tanken är att utveckla Gamla Uppsala till en ännu tryggare och trevligare mötesplats.
– I ett sådant sammanhang är Odinsborg en viktig mötesplats.
När tidningen lämnar Gamla Uppsala möter vi mängder med människor.
Vissa tittar fascinerat på högarna, andra promenerar omkring medan andra öppnar dörren och går in på Odinsborg för en fika.