Blomstrande företag firar 75-årsjubileum

Randiga tomater, brinnande blomsterbäddar och kungliga bröllop. Tuna Trädgård utanför Örsundsbro har hunnit med en hel del under sina 75 år som familjeföretag.

Birgitta må ha lämnat över driften av företaget till Lars och hans bröder, men i växthuset blir hon kvar ett tag till. "Jag skulle ha svårt att släppa odlingen. Och nu får jag ju göra bara det som är roligt!"

Birgitta må ha lämnat över driften av företaget till Lars och hans bröder, men i växthuset blir hon kvar ett tag till. "Jag skulle ha svårt att släppa odlingen. Och nu får jag ju göra bara det som är roligt!"

Foto: Andreas Sjölin

Ekonomi2022-04-17 10:00

Den varma, fuktiga luften får håret att locka sig vid tinningarna och svetten att bryta ut under vinterjackan. De kyliga vindarna viner fortfarande utomhus, men till Tuna Trädgårds växthus utanför Örsundsbro har våren anlänt för länge sedan. Här är man i full färd med att förbereda för sitt 75:e år som handelsträdgård – och som familjeföretag.

Tuna Trädgård startades 1947 av Karl och Britta Lundin. Då var det dock inte tal om några pelargoner, penséer eller petunior, som dagens besökare hittar prydligt uppradade i växthuset. Nej, på 40-talet var det grönsakerna som var det stora fokuset.

– Prydnadsväxter kom mer mot slutet av 50-talet, säger grundarnas dotter Birgitta Jerpdal.

undefined
Britta och Karl Lundin startade Tuna Trädgård 1947, och drev handelsträdgården fram tills dottern Birgitta Jerpdal tog över 1988. Paret ligger bakom pelargonsorten "Amanda", som de stoltserar med tillsammans på fotot från 70-talet.
undefined
Pelargonen "Amanda" odlas hos Tuna Trädgård än idag. Just pelargoner är också något av en odödlig favorit, och har varit populära hos Tunas kunder under många år.

Hon tog över driften av handelsträdgården 1988. Men det var inte ett självklart drag. Birgitta är utbildad barnsköterska och anstaltspedagog, och jobbade med ungdomar i Malmös Rosengård på 60-talet. Men när de egna barnen kom längtade hon tillbaka till trädgårdsarbetet, och flyttade tillbaka till Örsundsbro.

Nu har det precis skett ett generationsskifte till. Efter att ha drivit handelsträdgården i över 30 år har Birgitta nyligen lämnat över stafettpinnen till sönerna Erik, Björn och Lars, som fortsätter driva Tuna Trädgård i familjens regi.

– Det är fantastiskt! Det tycker många kunder också. De har varit rädda att det ska läggas ner, säger Birgitta.

undefined
Birgitta må ha lämnat över driften av företaget till Lars och hans bröder, men i växthuset blir hon kvar ett tag till. "Jag skulle ha svårt att släppa odlingen. Och nu får jag ju göra bara det som är roligt!"

Och det är inte bara ledningen som genomgått en slags generationsskifte. De senaste tio åren, inte minst under pandemin, har 40-talets intresse för grönsaker förnyats. Blommor säljer fortfarande, men nu söker sig allt fler till växthuset för att köpa jordgubbsplantor till köksträdgården eller sättpotatis till balkongodlingen. Gör-det-själv-odlingen har fått sig ett rejält uppsving.

– Man får följa trender och efterfrågan. Vad folk vill ha ändras nästan från år till år. Det ser inte likadant nu som för fem år sedan, säger Birgitta.

undefined
Nedbrytningsbara krukor i papp testas som en ersättare för de vanliga plastkrukorna. "Det är också ett sätt att minska miljöpåverkan", säger Lars Jerpdal.

En trend som svalnat på senare år, men som lockade stort intresse för några år sedan var de ätbara blommorna. I drygt ett decennium odlade Tuna Trädgård ätbara blomster som levererades till flertalet lyxkrogar i Stockholm – och tre kungliga bröllop. Tuna Trädgårds alster figurerade på bröllopsmenyerna för samtliga kungabarn: kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine samt prins Carl-Philip.

– Vi var först med ätbara blommor när vi började. Det var en kul tid, säger Birgitta.

undefined
Tuna Trädgård satsar mycket på att erbjuda ett stort och varierande sortiment. Till exempel har de drygt 20 olika typer av tomatplantor. "Vi har jättemånga sorter, men kanske inte så många av varje sort", säger Birgitta Jerpdal.

Att erbjuda växter som inte finns på var och varannan stormarknad är något av Tuna Trädgårds specialitet. Man tog fasta på det nyligen ökade intresset för hemodling, och erbjuder nu lite udda plantor som randiga tomater, kiwi i vindruvestorlek, mullbär och björnbärshallon. Det är också den breda variationen som Lars och Birgitta menar är hemligheten bakom Tuna Trädgårds framgång.

– Det är inte vårt mål att sälja stora volymer som massproduceras, utan det är bredden vi satsar på, säger Lars Jerpdal.

– Det är det som lockar kunden – att kunna gå och hitta så många olika sorter, säger Birgitta.

undefined
"När en sort tar slut, då är det slut", säger Lars Jerpdal om de olika växtsorterna i Tuna Trädgårds sortiment. "Ja, vi köper ju inte in nytt. Då faller vårt koncept med egenproducerat", säger Birgitta Jerpdal.

Det breda utbudet är A och O när Lars och hans bröder nu driver Tuna vidare som tredje generation. Men inte bara.

– Dels vill vi förvalta det som redan är, sen vill vi också utveckla Tuna framåt. Att hänga med i trender och kunna erbjuda det kunderna vill ha, säger Lars. Han tillägger:

– Men det handlar inte bara om att sälja växter, utan det handlar om att sälja det växterna ger. Välbefinnande.

undefined
Birgitta använder en speciell planteringspinne när det vankas omplanering. Pinnen tillverkades av Birgittas pappa Karl, och är ungefär 75 år gammal. "Jag har märkt den med silvertejp, för den är min. Den är helig", säger Birgitta med ett leende.
Tuna Trädgårds historia

1947 Grundas av Karl och Britta Lundin

1950 Fler växthus byggs, man börjar odla tomater

1988 Birgitta Jerpdal, dotter till Karl och Britta, tar över

1989 En högspänningsledning faller ner och antänder blomsterbäddarna. Anläggningen flyttas till en ny plats ett par hundra meter bort

1990 Ett nytt, stort växthus på 1200 kvadratmeter byggs

2000 Perennagården anläggs 

2022 Erik, Björn och Lars Jerpdal tar över driften av Tuna Trädgård

Källa: Tuna Trädgård

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!