"Företagare vågar inte kritisera kommunen"

Företagsklimatet i Uppsala kommun upplevs som sämre än någonsin. Flera företagare vågar inte framföra kritik till kommunen på grund av rädslan att de ska bestraffas, menar företagarprofilen Thomas Sonesson.

Uppsala kommun har placerat sig rekordlågt på rankningen över företagsklimat. Mohamad Hassan (L) och Thomas Sonesson tycker båda att det måste förbättrasi kommunen.

Uppsala kommun har placerat sig rekordlågt på rankningen över företagsklimat. Mohamad Hassan (L) och Thomas Sonesson tycker båda att det måste förbättrasi kommunen.

Foto: Markus Lundqvist/privat/Svenskt Näringsliv

Ekonomi2021-10-07 12:00

I årets upplaga av Svenskt Näringslivs företagsklimatsrankning noterade Uppsala kommun sin sämsta placering någonsin. Kommunen, som har ambitionen att placera sig bland de 50 främsta, landade på plats 232 av 290. Delar av problemet med det bristande företagsklimatet, menar den rutinerade Uppsalaentreprenören Thomas Sonesson, ligger i hur Uppsalas företagare upplever kommunens attityd:

– Flera företagare har sagt att de inte vågar kritisera kommunen. När de söker tillstånd eller bygglov är de i en beroendeställning till kommunen. Många företagare tycker då att det är bättre att tiga och ta en felaktighet, än att framföra kritiken och riskera att bestraffas genom att hamna sist i den byråkratiska kön eller på annat sätt försämra sina möjligheter, säger han och fortsätter:

– Många gånger är det nog inte meningen från tjänstepersonens sida att förmedla den känslan. Men så länge den som känner att man har kritik att framföra inte vågar göra det är upplevelsen densamma.

För att komma undan problemet med att företagarna inte vågar kritisera kommunen tror Thomas Sonesson att en lösning kan vara en oberoende reklamationsavdelning, skild från övriga kommunala nämnder och avdelningar, men som rapporterar till de högsta hönsen – kommunstyrelsen. Vid den här avdelningen ska de som känner att de som upplever sig ha blivit orättvist behandlade kunna framföra kritik anonymt.

– Så hade jag gjort om det här var ett företag – samlat in kritik från kunderna för att försäkra att vi inte gör fel i framtiden. Det är viktigt att man ser brister och reklamation som möjligheter till förbättring.

undefined
"Många företagare tycker då att det är bättre att tiga och ta en felaktighet, än att framföra kritiken och riskera att bestraffas", säger företagaren Thomas Sonesson.

Thomas Sonesson tror att Uppsala kommun skulle ha mycket att vinna på att bevisa att man tar den låga rankningen i Svenskt Näringslivs undersökning på allvar.

– Kommunen skulle kunna göra reklamationsavdelningen till en marknadsföringsgrej – att visa att man verkligen tar tag i företagsklimatet. Mycket av företagsklimatet är känslobaserat. Man känner att kommunen inte riktigt spelar på samma planhalva. Men skulle kommunen visa att de tar tag i problemen blir det tydligt även utåt att det inte sopas under mattan.

Mohamad Hassan (L), ansvarig för bland annat arbetsmarknads- och näringslivsfrågor i Uppsala kommun, känner igen den dystra bild Thomas Sonesson målar upp. Han berättar att en tjänst liknande den som föreslås redan finns:

– Det är självklart olyckligt och tråkigt att det finns företagare som inte kan framföra kritik. Kommunen har en tjänst för klagomålshantering där man kan lämna in synpunkter, både med namn men självklart också anonymt. Men vi kanske skulle vässa den.

undefined
"Det är självklart olyckligt och tråkigt att det finns företagare som inte kan framföra kritik", säger Mohamad Hassan (L), ansvarig för bland annat arbetsmarknads- och näringslivsfrågor i Uppsala kommun.

Anonymiteten garanteras, men tjänsten är ändå inte fullt lika oberoende som Thomas Sonesson föreslår. Men det finns ytterligare ett alternativ, menar Mohamad Hassan:

– Som företagare kan man vända sig till kommunrevisionen och uppmärksamma dem på eventuella felaktigheter som förekommer. Den är totalt oberoende av kommunala förvaltningar. De granskar oss hela tiden.

Men trots årets rekordlåga placering på rankningslistan för företagsklimat finns det hopp enligt Mohamad Hassan.

– Vi ska utbilda både politiker och tjänstepersoner i företagarvillkor, och vi behöver jobba på vår attityd – där behöver vi förbättra oss. Jag tror att Uppsala har alla förutsättningar att bli en av Sveriges bästa företagarkommuner.

Uppsalas ras på rankingen

Svenskt Näringsliv har rankat företagsklimat i Sveriges alla kommuner sedan 2001. 2020 placerade sig Uppsala på plats 212 – kommunens dittills värsta placeringen. Men det skulle bli värre. I slutet av september i år stod det klart att Uppsala kommun fortsatte att rasa på rankingen då man hamnade på plats 232. ”Det är utan tvekan långt kvar till målet att vara bland de 50 bäst rankade kommunerna i Sverige år 2023”, kommenterade Svenskt Näringslivs regionchef Anna-Lena Holmström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!