Antalet fall om återbetalning av ockerhyra för andrahandsuthyrning ökade med nästan tio procent på riksnivå 2019, enligt uppgifter som P4 nyheter tagit del av. Men i Uppsala län ser statistiken annorlunda ut. Bara 14 personer, i stället för 21 som året dessförinnan, begärde tillbaka pengar förra året. Det visar statistik från Hyresnämnden.
Enligt juristen Martin Hansson, som jobbar på Hyresgästföreningen, finns flera förklaringar till att personer väljer att inte driva sina fall, trots att det är gratis och inte särskilt krångligt.
– Tyvärr vill inte många driva fallen eftersom de ofta fortsätter att hyra i andra hand efteråt och vill inte förstöra sina chanser på marknaden, säger han.
Han menar att många även är rädda för att göra sig osams med hyresvärden. Men den som betalat oskäligt mycket och vänder sig till nämnden, senast tre månader efter flytt, har lagen på sin sida. Sedan 1 oktober 2019 är ockerhyra olagligt.
Vanligtvis tar det runt sex månader att driva ett fall i hyresnämnden, vilket man kan göra på egen hand, utan juridiskt stöd.
– Det är inte svårt och nämnden är inte lika formell som tingsrätten till exempel, och är ganska hjälpsam med processledning, säger juristen Martin Hansson.
Han betonar dock att det är viktigt att kunna styrka hur mycket man betalat.
– Det är oftast här det blir problem.
Martin Hansson råder hyresgäster att alltid betala hyran elektroniskt eller med swish så att den blir spårbar.