Farorna som lurar vid lekplatsen

Glipor i rutschkanan och klätterställningar som utgör en risk för att barn blir hängandes – det här bör man tänka på för att förhindra olyckan.

Bostadsrättsföreningar bör undersöka och förbereda platserna inför leksäsong.

Bostadsrättsföreningar bör undersöka och förbereda platserna inför leksäsong.

Foto: Johny Daagh

Ekonomi2022-05-09 05:00

I en bostadsrättsförening är det styrelsens ansvar att se till att lekplatsen är säker. Brister i skötsel och underhåll kan få allvarliga konsekvenser – inte minst för barnen som riskerar att skada sig men även för föreningen som kan möta juridiska följder.

Sveriges bostadsrättscentrum (SBC), listar de vanligaste säkerhetsriskerna på lekplatsen och vad man ska göra för att åtgärda problemen.

Utstickande delar och glipor vid rutschkanan

Ta bort utstickande delar och glipor i rutschkanan och se också till att avståndet mellan marken och rutschkanans ände inte är för stort då det kan utgöra en risk för fallskada.

Hårt och utslitet underlag

En lekplats ska alltid ha ett stötdämpande underlag, exempelvis gummimattor, bark eller sand, och ska bytas ut med jämna mellanrum. Se till att underlaget uppfyller aktuella krav.

Ruttnande träbom i gungställningen

En gungställning som börjat ruttna i stockarna måste bytas ut. Säkerställ också att det inte finns några stora glipor i gungkedjorna som barn kan fastna i.

Höga klätterställningar utan skyddsräcken

En klätterställning av det äldre slaget uppfyller inte alltid dagens krav. Öppningar i redskapet där man kan ta sig igenom med kroppen men inte huvudet utgör en risk för att barn blir hängandes. En besiktningsperson avgör om klätterställningen uppfyller säkerhetskraven.

För litet avstånd mellan redskapen

 Öka avståndet mellan redskap som står för tätt så att ett barn inte träffar ett annat vid ett fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!