Familjens har flyttat in i Röde Orms lokaler

I över ett decennium har lokalerna i centrala Björklinge stått tomma. Tills nu. Familjens Deli & Catering har flyttat in i det gamla värdshuset Röde Orm.

"Det är bara jag och min fru i företaget, och så den hjälp vi får. Det är därför det heter Familjens – barnen hjälper till, svärföräldrarna hjälper till, och så lite bekanta i olika modeller. Det är så vi driver det", säger Peter Ward.

"Det är bara jag och min fru i företaget, och så den hjälp vi får. Det är därför det heter Familjens – barnen hjälper till, svärföräldrarna hjälper till, och så lite bekanta i olika modeller. Det är så vi driver det", säger Peter Ward.

Foto: Adam Wrafter

Ekonomi2022-02-28 05:00

Beväpnade med dammvippor och målarpenslar flyttade Familjens Deli & Catering in i de öde lokalerna oktober 2021. I februari 2022, efter en hel del puts och polering, kunde de slå upp portarna och återigen servera hungriga gäster i Röde Orms gamla matsalar i Björklinge.

– Man märker att det finns ett otroligt behov av någonting här ute. Folk är så glada att vi är här, säger Therese Ward Weissenberg.

undefined
"Det som känns kul med det här är att nu är det vårt. Vi får göra vad vi vill, utefter våra visioner och vad vi kan erbjuda Björklinge", säger Therese Ward Weissenberg.

Tillsammans med Peter Ward startade hon Familjens Deli på Geijergatan i Uppsala 2013. Där gjorde de sig något av ett namn för sina smörgåsar och fick fart på sin cateringverksamhet. 2017 gick flytten till Grönlunds golfrestaurang i Almunge, och tre år senare fortsatte de sin verksamhet på Edenhofs golfklubb i Bälinge istället.

När de 2021 fick frågan om att driva restaurang i Röde Orms gamla lokaler var det inte ett självklart val. Att driva vidare verksamheten i gamla Röde Orm skulle vara en rejäl utmaning, inte minst för att lokalerna var betydligt större än vad paret huserat i tidigare.

undefined
Familjens Deli har flyttat in i de anrika gamla värdshuslokalerna Röde Orm i Björklinge. Den stora, trasiga skylten på taket ska lyftas bort, men namnet ovanför entrén blir kvar, och ska få ny belysning.

Men till slut blev det ett ja. Under pandemin hade paret sålt tillagade matlådor från en kylbil på Röde Orms parkering, något de inte skulle kunna fortsätta med om någon annan tog över lokalerna. Dessutom fick de frågan om att utöka leveransen av luncher till Björklinges förskolor – från tre till åtta enheter. Det skulle inte gå så länge de var baserade på Edenhof, då köket var för litet.

– Efter att ha funderat fram och tillbaka bra länge bestämde vi oss för att köra. Men vi visste också att det var ett jättestort jobb när vi kom in, med tanke på att det stått still i 12-14 år. Det var inte purfärska grejer som var här inne och det såg hemskt ut, för att vara ärlig, säger Peter Ward.

Efter några månaders städ och renovering är nu köket och delar av den nedre matsalen åter i bruk. Efter hand kommer allt fler delar att öppnas, och paret planerar även för en uthyrningsdel på ovanvåningen för fest och konferens, samt en sportbar alldeles vid entrén.

undefined
"Det bästa med ovanvåningen är att den inte behövde målas!" utbrister Peter Ward. Majoriteten av restaurangens övriga skrymslen och vrår har fått ny färg på både väggar och tak.

– Till en början har vi öppet på vardagar och kör lunchservering. Vi har vår catering som vi fortsätter med hela tiden, och sen kommer vi köra temakvällar och sådant, säger Therese och fortsätter:

– För oss är det också viktigt att man inte glömmer bort någon – det ska finnas något för de yngre generationerna också, så de känner sig välkomna. Det ska bli en mötespunkt där alla känner sig välkomna.

undefined
Just nu äter alla lunchgäster i den nymålade matsalen med William Morris-inspirerade tapeter. Efter hand kommer fler delar att öppna och antalet sittplatser att utökas.

Ett av skälen till att värdshuset Röde Orm bommade igen på 00-talet var den sinande besöksströmmen. I och med öppnandet av nya E4:an färdades inte längre hungriga bilister och busslaster längs väg 600 och genom Björklinge på samma sätt som förr, och både bensinmack och värdshus lade ner. Men att matgästerna inte ska hitta till den nya restaurangen i Röde Orms gamla lokaler oroar inte Familjens Deli.

– Det finns en otrolig hunger efter någonting här och vi har fått mycket positiv respons. Sen har vi ju så många ben att stå på – vi har vår catering, och vi har jobbat upp en kundkrets som fortfarande är trogna.

undefined
Paret driver också en cateringfirma, som efter restriktionssläppet börjat ta fart igen. "Folk som skulle gifta sig innan pandemin har skjutit på det år för år. Men nu börjar det blippa till i mailkorgen igen", säger Therese Ward Weissenberg.

Stamkunder från tiden på både Almunge och Edenhof har följt med Familjens Deli även till Röde Orm. När UNT besöker restaurangen har en kvartett lunchgäster just avslutat sin måltid.

– Nu har vi följt efter er på tre ställen. Det är Upplands bästa mat! förkunnar en av dem innan han går.

Therese Ward Weissenberg ler.

– Det känns så rätt. Det känns som att vi har kommit hem.

undefined
"Det är bara jag och min fru i företaget, och så den hjälp vi får. Det är därför det heter Familjens – barnen hjälper till, svärföräldrarna hjälper till, och så lite bekanta i olika modeller. Det är så vi driver det", säger Peter Ward.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!