Få kvinnor styr de lokala bolagen: ”Det är tråkigt"

Över 80 procent av företagen i Uppsala län saknar en jämställd styrelserepresentation. Det här visar Almis årliga kartläggning – något som väcker reaktioner.

Monica Hedberg tilldelas under måndagen Uppsala kommuns jämställdhetsråds hedersomnämnande. Hon tycker att arbetet med jämställdheten i länets bolagsstyrelser borde ha kommit längre.

Monica Hedberg tilldelas under måndagen Uppsala kommuns jämställdhetsråds hedersomnämnande. Hon tycker att arbetet med jämställdheten i länets bolagsstyrelser borde ha kommit längre.

Foto: Gustaf Andersson

Ekonomi2021-03-08 18:01

Sedan 2013 har statligt och regionalt ägda Almi genomfört kartläggningen. Detta såväl på riksnivå som på regionnivå. Enligt Almi står företagen i Uppsala län och stampar på en oförändrad nivå jämfört med förra året.

– Att kvinnor inte bjuds in i styrelsearbetet blir ett hinder för företagen själva för att nyttja sin egen fulla potential och att skapa tillväxt och lönsamhet, säger Almi Uppsalas vd Bengt-Åke Ljudén i rapporten.

Årets kartläggning visar att bara 17 procent av länets bolagsstyrelser lever upp till att vara jämställda, det vill säga att det finns 40–60 procent kvinnor respektive män i styrelsen. Resterande 83 procent är inte jämställda. Sammanlagt ingår 1 478 bolag i Uppsala län i undersökningen.

Sedan 2016 har utvecklingen varit blygsam i länet. Då var 16 procent av bolagen jämställda och 84 procent var det inte sett till bolag med minst två ordinarie ledamöter i styrelsen.

undefined
"Jag tycker att det är tråkigt att det här inte tas på större allvar" säger Monica Hedberg.

En som reagerar på statistiken är Monica Hedberg som är ordförande för Företagarna Uppsala. Även hennes organisation har gjort en undersökning om kvinnligt företagande som visar på samma dystra siffror. 

– Jag tycker att det är tråkigt att det här inte tas på större allvar eftersom forskning visar att jämställda bolag blir mer lönsamma. Jag kan tycka att det här borde uppmärksammas mer. Det handlar inte om någon kamp mellan män och kvinnor utan är affärsmässigt smart, säger hon.

Hur tänker du då?

– Att det är viktigt att bolagen speglar samhället. De flesta företag vänder sig till olika kundgrupper, och med en bättre förståelse för olika kundgrupper leder det till en ökad försäljning. Det här gäller inte bara män och kvinnor utan även etnicitet och andra grupper, men man måste börja någonstans.

Uppsalas siffror är dock något bättre än genomsnittet för riket. Motsvarande nivå där är 15 procent jämställda styrelser för 2021 och 13 procent för 2013.

– Om man jämför med Stockholm tycker jag ändå att den här frågan lyfts på ett annat sätt i Uppsala. Både via innovationsstödssystemet i stort och på andra ställen. Det finns på agendan, men man behöver titta ännu mer på det här, säger Monica Hedberg.

undefined
I Uppsala län lever bara 17 procent av bolagsstyrelserna upp till att vara jämställda.

Utöver ordförandeskapet i Företagarna är Hedberg även entreprenör, investerare, styrelseproffs och en av grundarna till det rikstäckande utbildningsföretaget Asynjor Invest.

– Jag jobbar med att få kvinnor att ta sig in i styrelser och utbildar kvinnor i att börja investera så att man kan gå in som delägare och vara med och bestämma styrelsen. Det blir en snabbare väg framåt, fortsätter Monica Hedberg.

Asynjor Invest har varit verksamt sedan 2016 och har hittills utbildat omkring 200 kvinnor, varav cirka 20 är från Uppsala.

– Det handlar om alltifrån kvinnor som bygger fabriker i Indonesien till kvinnor som investerar i teknikföretag, säger Monica Hedberg.

Almis kartläggning berör inte bara styrelserepresentation utan även hur många ledamöter, vd och styrelseordföranden som finns i bolagen. I Uppsala län har exempelvis 42 procent av bolagen (med två eller fler styrelseledamöter) minst en kvinna i styrelsen jämfört med rikssnittet på 40 procent. 15 procent av Uppsalaföretagen har en kvinna på vd-posten, vilken är en procentenhet lägre än 2020 men två procentenheter högre än rikssnittet. När det gäller styrelseordförande har 15 procent av Uppsalabolagen en kvinna på posten jämfört med 13 procent för riket.

Styrelsekartläggning 2021

Kartläggningen baseras på nära 110 000 bolag runt om i landet som har en årlig omsättning på minst 5 miljoner kronor och/eller har minst 5 anställda. I Uppsala län har 1 478 bolag ingått i sammanställningen. 

Styrelsekartläggningen genomfördes i år för sjätte gången. Den första gjordes första gången 2013. Data som har använts bygger på fakta från affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

Almi erbjuder bland annat lån och affärsutveckling till företag och har 40 kontor i landet. 

Källa: Almi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!