Experternas bästa deklarationstips

Har du sålt en bostad, renoverat badrummet eller kanske kört mycket bil till jobbet under 2022? Då kan det finnas avdrag och skattereduktioner för dig att göra i årets deklaration.

Deklarationen har öppnat, och det är läge att se över om det finns några extra avdrag eller skattereduceringar att lägga till.

Deklarationen har öppnat, och det är läge att se över om det finns några extra avdrag eller skattereduceringar att lägga till.

Foto: Fialotta Bratt

Ekonomi2023-03-16 17:00

I tisdags öppnade årets deklaration, och redan den första dagen lämnade 1 085 000 svenskar in sin deklaration digitalt. Men för den som inte redan hunnit godkänna sina uppgifter kan det finnas flera avdrag och skattereduktioner att hålla koll på.

Rot- och rut
Har man till exempel anlitat hantverkare till badrumsrenoveringen, tagit hjälp av professionell städhjälp inför flytten eller lejt in trädgårdsmästare för att tämja buskarna på baksidan kan man nyttja de så kallade rot- och rutavdragen på upp till 75 000 kronor, varav max 50 000 kronor består av rotavdrag, för själva arbetskostnaden.

– Men det är oftast ingenting man behöver fundera på, det brukar vara färdigräknat i fakturan. De senaste åren har det däremot blivit ännu mer populärt att göra så kallade gröna installationer: solceller, laddstolpar och liknande. Det är en viktig skillnad, för de gröna installationerna kan man också dra av för materialkostnad. Det är värt att dubbelkolla så att det blir rätt, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.

undefined
"Många svenskar får skatteåterbäring. Då kan det klia lite i fingrarna att sätta sprätt på de pengarna, men i dessa tider är det viktigt att ha en bra buffert, så överväg att spara delar av återbäringen", tipsar Américo Fernández, privatekonom på SEB.

Ränteavdrag
I Uppsala finns många dyra villor och våningar med högt belånade ägare. Det senaste året har bolåneräntorna dessutom hissats upp ytterligare, och det kan påverka det ränteavdrag som upplänningar och andra får göra i sina deklarationer. Om du har en större skuld, till exempel bolån, som du betalat av på under året kan du göra ett ränteavdrag på 30 procent på underskottet av ditt kapita. Har du lagt över 100 000 kronor på räntebetalningar minskar ränteavdraget till 21 procent på summan som överstiger 100 000 kronor. 

– Eftersom räntenivån är så hög nu jämfört med förra året är det fler som kommer upp i gränsen på 100 000 kronor, speciellt om man har rörliga bolån och bor i en villa i en större stad. Då kan det hjälpa att dela upp räntekostnaden i hushållet, så att det är fler än en person som står på det, säger Américo Fernández.

undefined
Har du sålt huset, eller hyrt ut sommarstugan under 2022? Då kan det finnas olika avdrag eller uppskov att ansöka om.

Ansök om uppskov
Har du dessutom sålt en bostad med vinst under året som gått kan du ansöka om uppskov för att skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten.

– Oftast ska du skatta 30 procent om du gör vinst, men många väljer att skjuta upp den beskattningen. I dessa tider när det fortfarande är tufft kan det vara en förmånlig lösning.

Sedan drygt ett år tillbaka är dessutom uppskovsräntan borttagen.

Uthyrning av privatbostad
Kanske har du inhyst en student i en del av din Uppsalavilla, eller hyrt ut fritidshuset i Öregrund till glada semesterfirare? De första 40 000 kronorna du fått in är skattefria, och du får dessutom göra avdrag på 20 procent av hyresintäkten för småhus och ägarlägenheter. Har du alltså fått in 60 000 kronor på hyresintäkter under året kan du direkt räkna bort 40 000 kronor, och så 20 procent av 60 000, det vill säga 12 000 kronor. Det är alltså totalt 52 000 kronor du inte behöver skatta alls på. Resterande 8 000 kronor beskattas med 30 procent som inkomst av kapital.

undefined
Även om du får hem deklarationen på papper kan du deklarera digitalt på skatteverket.se om du har e-legitimation, till exempel Bank-id. Risken för fel är betydligt mindre i digitala deklarationer, menar Emelie Köhn.

Pension
– Men det kanske absolut viktigaste avdraget vi har i Sverige är för de som saknar tjänstepension i sin anställning. Nio av tio har tjänstepension genom någon slags avtal, men var tionde person saknar det. Egenföretagare har till exempel ingen arbetsgivare som sätter av pengar till deras pensioner, det får de göra själva, säger Américo Fernández.

Den som inte har en tjänstepension i jobbet har rätt att göra avdrag för försäkringspremier och inbetalningar till pensionskonton eller pensionsförsäkringar. Avdragets maxtak ligger på 35 procent av inkomsten, och maxbeloppet för 2022 är 486 000 kronor.

undefined
Visste du att du i vissa fall kan få skatteavdrag för resor till och från arbetet med cykel?

Reseavdrag
Men den avdragspunkt som nyttjas mest av svenskarna är reseavdraget. I fjol gjorde 780 000 svenskar avdrag för sina resor till och från jobbet, till en total summa om 21 miljarder kronor.

– Det är också ett avdrag där det ofta kan bli fel på grund av lite krångliga regler. För att få göra avdrag för färd med egen bil ska det vara minst 5 kilometer mellan arbetet och hemmet, man behöver komma upp i kostnader över 11 000 kronor per år, och så behöver man göra en tidsvinst på minst två timmar jämfört med om man skulle åka kollektivt, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Behöver man dessutom betala trängselskatt på vägen till och från jobbet kan man göra avdrag även för detta.

undefined
”Ett bra tips är att vara ute i god tid. Då hinner man kontrollera om man har rätt till avdrag. Det finns ett avdragslexikon på skatteverket.se, där man kan kolla vad som gäller för avdragen”, tipsar Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Men chansen till avdrag finns inte bara för bilister. Även resor med tåg, buss, privat båt eller cykel kan vara avdragsgilla – så länge kriterier om kostnad och avstånd uppfylls.

En person som bor i Uppsala och arbetar i Stockholm samt spenderar minst 11 000 kronor på tågbiljetter om året kan göra avdrag för resorna med kollektivtrafik. Färdas personen dessutom mellan hemmet och Uppsala centralstation med cykel kan personen göra ytterligare ett avdrag på 350 kronor per år för cykelturen. 

Den som däremot bara cyklar mellan hemmet i Stenhagen och arbetet på Akademiska sjukhuset får däremot svårt att komma upp i 11 000 kronor per år, och kan alltså inte göra några reseavdrag i deklarationen.

För att kolla om du har rätt till reseavdrag tipsar Emelie Köhn om att använda Skatteverkets beräkningstjänst.

undefined
”De flesta får slutskattebesked i juni i år. För de som får restskatt ska den betalas 90 dagar efter beslutet, vilket är 12 september för de allra flesta. Förra året var det i november, så det är en potentiellt stor omställning för några”, säger Emelie Köhn.

Viktiga datum

• 30 mars: Sista dagen att godkänna digital deklaration, utan ändringar eller tillägg, för att få skatteåterbäring i april.

• 5-6 april: Skatteåterbäringen kommer för de som godkänt deklarationen digitalt senast 30 mars.

• 15 mars-15 april: Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten. Du kan även deklarera på skatteverket.se om du har e-legitimation, till exempel Bank-id.

• 2 maj: Sista dagen att deklarera, om du inte fått speciellt anstånd.

• 3 maj: Sista dagen för att göra en extra skattebetalning om du räknar med kvarskatt under 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.

• 4-5 juni: Slutskattebeskedet kommer till de som deklarerade senast 2 maj. Har du inte digital brevlåda får du slutbeskedet med post 1-3 veckor senare.

• 8-9 juni: Skatteåterbäringen kommer för de som deklarerat senast 2 maj, och vars deklaration godkänts.

• 10-11 augusti: Skatteåterbäringen kommer till de som inte fått slutskattebesked i april eller juni, eller till de som fått anstånd att lämna in deklarationen senare.

• 12 september: Sista betalningsdagen för de allra flesta med kvarskatt. Skatten ska betalas inom 90 dagar från det att du får ditt slutskattebesked. Definitivt datum finns i beskedet. 

Behöver du hjälp?

Känner du dig vilsen i deklarationsdjungeln? Då finns det olika sätt att få hjälp av Skatteverket:

• Kolla om du hittar svar på din fråga på skatteverket.se

• Ring Skatteupplysningen på 0771-567 567 

Chatta med Skatteverket på deras hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!