Så kommer du i gång med ditt sparande

För många är det tufft att få ekonomin att gå ihop just nu. Men det gör det ännu viktigare att få fart på sitt sparande. Så hur gör man?

Det gör inget om du inte kan spara tusenlappar varje månad. Det räcker med en hundring eller två för att komma i gång.

Det gör inget om du inte kan spara tusenlappar varje månad. Det räcker med en hundring eller två för att komma i gång.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2022-10-31 13:00

Det svåraste med att börja spara är för många just det, att börja.

– Många tänker att man måste vara Joakim von Anka och ha en kappsäck med pengar. Men man kan starta ett sparande med 50–100 kronor per månad. Alla börjar någonstans, säger Lisa Widström.

Hon är ordförande för organisationen Aktiespararna i Uppsala, som bland annat fokuserar på just att hjälpa nya sparare att komma i gång.

undefined
”Gör en budget och se vart pengarna går. Ofta är det inte de stora utgifterna, utan de små, som kaffe eller utelunch, där utgifterna drar iväg”, säger Lisa Widström.

Ett av hennes främsta tips för sparande är att göra det till en prioritering. Undvik att spara det som blir kvar av lönen i slutet av månaden – risken finns att det inte blir så mycket pengar kvar. Sätt hellre undan pengar så fort lönen kommit in på kontot, och så får du hålla dig till det som är kvar under resten av månaden.

Starta en buffert, ett långsiktigt sparande till exempelvis pension eller för allmän trygghet, och ett drömsparande – till ett hus, en resa eller något annat specifikt. Alla pengar du inte behöver på åtminstone fem år kan du sätta in på börsen.

undefined
”Har man möjlighet ska man absolut ha ett buffertsparande. Jag tror att det är drygt 25 procent som klarar av oförutsedda kostnader på över 10 000 kronor”, säger Lisa Widström. Genrebild.

– Om du vill påbörja ett sparande är fonder och aktier på betydligt mer attraktiva nivåer nu än de var vid årsskiftet. Många ställer sig frågan när börsen har bottnat och vänder uppåt, men det är det ingen som vet, säger Lisa Widström. 

Hon fortsätter:

– Det viktigaste är att investera regelbundet, för då köper man i både upp- och nedgång. Och lägg inte alla ägg i samma korg – vi på Aktiespararna rekommenderar att man köper 10–15 aktier i 5–6 olika branscher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!