Experten: Så ska du tänka efter börsfallet

Det lyser röda siffror på aktiebörser världen över. Under måndagen visade Stockholmsbörsen ett kraftigt fall där OMXS-indexet tappade 4,8 procent. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, menar att raset beror på en rad olika faktorer.

Uppsalafödda sparekonomen Frida Bratt menar att börsfallet beror på flera orsaker, men att det är en naturlig del av börsen. "Håll huvudet kallt och inte agera i panik, det brukar oftast inte bli så bra", berättar hon.

Uppsalafödda sparekonomen Frida Bratt menar att börsfallet beror på flera orsaker, men att det är en naturlig del av börsen. "Håll huvudet kallt och inte agera i panik, det brukar oftast inte bli så bra", berättar hon.

Foto: David Johansson

Ekonomi2024-08-05 10:56

– Amerikansk inköpsindex var svagare än väntat vilket tyder på att lågkonjukturen blir större än tänkt. Men det är också en ackumulerad reaktion: Det finns en geopolitisk oro i Mellanöstern och osäkerhet bland techjättarna där AI kostar mer än det smakar. Man frågar sig när jättarna egentligen kommer att tjäna pengar på AI.

Att börsen faller är egentligen inte konstigt, menar Frida Bratt. Mot bakgrunden att börsen gått bra en längre tid är det naturligt att den faller när investerare säljer av aktier, om än kraftigt.

– Börsfallet kommer också för att det finns en fallhöjd och det ligger i börsens natur att det svänger. Det kan vara oroligt en tid framöver tills vi får lugnande besked från den amerikanska konjunkturen och centralbanken. Nästa räntebesked kommer i september och det blir intressant att se hur de agerar, säger Frida Bratt.

undefined
Liksom Stockholmsbörsen rasar även Tokyobörsen. Fallet är det största på 37 år.

Att börserna har stor påverkan på varandra är ingen nyhet, där är det särskilt den amerikanska marknaden som styr.

– Vi hade ett dramatiskt avslut på veckan i USA som påverkat både Tokyo och Stockholm, humören smittar av sig.

Frida Bratt menar att många sparare påverkas av rubriker i media, men att det är viktigt att media återger vad som händer och varför. Förhoppningsvis skapar det både lugn, men också klarhet, menar hon.

– Det är förståeligt att man är orolig om man tror att börsen alltid går rakt uppåt, det får man tyvärr lära sig den hårda vägen att den inte gör.

Ekonomens börsfallstips

Se till att dina pengar på börsen är långsiktiga. Har man långsiktiga pengar behöver man nog inte vara orolig. Om pengarna i stället är kortsiktiga kan man vara orolig på grund av att det är en skakig tid just nu.
 

Ha en bra riskspridning inom många sektorer och regioner. Det går bra att fortsätta månadsspara, men sprid ut dina risker. Ha till exempel inte exponering för liknande fonder. Vanligtvis köper man när det är på toppen och säljer när det går ner, men tricket är att göra tvärtom.
 

Sätt börsfallet i perspektiv. Det är en kraftig reaktion för att det finns en fallhöjd eftersom börsen gått så bra under en period. Tycker man det känns för jobbigt kanske man har för stor exponering på börsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!