Med hösten förväntas elpriset återigen stiga efter att ha sjunkit något under juli månad. På Uppsala läns energi- och klimatrådgivning har man märkt att fler kontaktar dem med frågor kring sin el- och energianvändning.
– Vi har sett en ökning under hela året men nu efter semestern ser vi en topp, berättar Staffan Gunnarsson, energi- och klimatrådgivare.
Totalt har antalet kontakter i år ökat med 27 procent jämfört med i fjol. Allt fler frågor handlar om elprisavtal och om man ska binda eller ha rörligt pris.
– Det kan vi tyvärr inte svara på utan en spåkula. Men om man ska binda så är det för att man vill veta hur mycket man kommer betala och försäkra sig mot höjningar. Då är man kanske trygg med vad man betalar under en viss period men vad som är mest ekonomiskt i slutändan är svårt att veta. Historiskt sett har det varit billigast att ha ett rörligt pris.
Flest frågor får de om hur man minskar sin elanvändning; främst från villaägare och bostadsrättsföreningar.
– Det är de som påverkas mest. Bor man i lägenhet påverkas man också men oftast inte i samma utsträckning.
Enligt Staffan Gunnarsson finns det olika steg för att minska användningen.
– Det första är att tänka på sina beteendevanor; enkla saker man kan göra utan att det krävs investeringskostnader. Till exempel genom att sänka inomhustemperaturen med en grad kan man spara runt 5 procent energi. Men i dag är det många som redan har drabbats hårt och sänkt temperaturen och har det väldigt kallt inne just för att man inte har råd.
Andra saker kan vara att inte duscha lika länge och spara varmvatten eller att alltid enbart köra fulla maskiner med disk och tvätt.
– Nästa steg är att se över sådant som isolering. Kan man isolera huset bättre eller kanske byta fönster? Men då är det åtgärder där det handlar om mer investeringar för att minska energibehovet för sitt hus.
– Tredje steget är att se över sitt värmesystem. Om man har ett vattenburet värmesystem, kan man kanske gå över till luftvattenvärmepump eller bergvärmepump om man har en ren elpanna i dag. De som har direktverkande el kanske kan konvertera till ett vattenburet system och göra den investeringen; då är man mer flexibel att kunna välja andra lösningar som luftvärme eller bergvärme.
Om man vill veta mer om sin elanvändning kan man vända sig till kommunens energi- och klimatrådgivare eller till Energimyndigheten.