Det var 14 mars 2020 som UD införde en avrådan från icke-nödvändiga resor till alla världens länder på grund av coronapandemin. 1 oktober 2021 hävdes avrådan. Men pandemin påverkar fortfarande möjligheterna att resa.
– Det är inte som det var innan pandemin, långt ifrån. Det krävs att man är försiktig, läser på, kollar upp försäkringsskydd och tänker på att ha extra marginaler, säger Kristina Westling, konsumentrådgivare på Konsument Uppsala.
I och med att UD:s avrådan har hävts gäller det reseskydd som finns i hemförsäkringen och täcker saker som vårdkostnader och hemtransport. Westling berättar att olika hemförsäkringar har liknande skydd, men att det ändå kan vara bra att kolla upp exakt vad som gäller inför en resa.
Enligt Westling är det även bra att ha en större ekonomisk buffert än innan pandemin.
– Det kan hända att det plötsligt stängs ner på resmålet och då behöver du ha en buffert i pengar och tid. Det är inte säkert att försäkringen täcker extra mat eller boende om du blir fast, och om försäkringen täcker det är det inte säkert att pengarna kommer samma dag.
Det är också viktigt att läsa på om resmålet innan resan bokas. Finns det krav på munskydd eller karantän? Behövs bevis på vaccination eller ett test?
– Det är en djungel, varje land har olika inreseregler. Det finns bra information på Sweden abroad, där kan man klicka i vilket land man ska resa till för att få koll. Det är det första man ska göra innan man bokar resan.
Konsument Uppsala stöter ofta på människor som känner en oro inför framtida resor. Westling berättar att allmän oro inte är skäl för att få avboka en resa utan att det kostar extra, men om UD återinför avrådan har man ett skydd utifrån paketreselagen.
– Men många bokar inte paketresor utan väljer att boka flyg och hotell separat. Då kan man bara avboka om man har lagt till ett avbokningsskydd som man ofta får betala extra för.
Att resa i nuläget är fortfarande inte riskfritt. Westling berättar att det är vanligare med inställda eller försenade flyg, och att det fortfarande finns en risk för restriktioner.
– Det är absolut ett annat läge nu jämfört med för sex månader sedan. Men någonting vi får ta med oss från pandemin är att det kan svänga snabbt. Det behöver man vara medveten om, säger Kristina Westling.