Energiföretag satsar på solcellsparker i Uppland

Energikoncernen Eon letar stora markytor i Uppland för att bygga solcellsparker.

Så här kan en färdig solcellspark komma att se ut.

Så här kan en färdig solcellspark komma att se ut.

Foto: Eon

Ekonomi2022-01-19 13:00

Företaget Eon planerar att investera i solparker och söker nu stora arealer mark i elområde 3, där Uppsala län ingår. Markbitarna ska vara minst 15 hektar stora och uppfylla vissa kriterier.

– Det ska vara okej med sol, det är viktigt hur långt det är till en anslutningspunkt till elnätet och så ska marken passa, säger David Sätterman, chef för Eons solverksamhet.

Vilken sorts mark är bäst?

– Det bästa är om vi hittar impediment eller deponier för att minska risken för intressekonflikt.

Med impediment menas mark som är olämplig för jord- och skogsbruk eller mark som blivit över efter exploatering. De intressekonflikter David Sätterman syftar på kan vara att mossar som kan göras om till våtmark för att binda kol och minska utsläpp istället upptas av solpaneler. Eller att jordbruksmark slutar användas till matproduktion till förmån för solelsproduktion.

– Idealt är en mark som ligger i träda för att självsanera i till exempel 30 år, då kan man ha en solpark under den tiden. Men det kan också vara betesmark där man kan ha får och på så sätt förena jordbruk och solbruk. Fördelen med solparker är att marken blir återställningsbar. Det är till exempel inga stora betongfundament som blir kvar.

En solelspark har en livslängd på ungefär 40 år, därför skrivs också arrendeavtalen på 40 år. Eon kan sedan heläga, deläga med andra aktörer eller bara driftsätta solparkerna.

– Vi vill investera, men är öppna för att i slutändan äga 0– 100 procent av parken, säger David Sätterman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!