Några som väl känner till problematiken är Uppsalaföretaget Andersson & Tillman, som även driver slakteriet Lövsta kött.
I nuläget har bolaget 75 anställda. 9 av dem är inhyrda från ett bemanningsföretag.
– Det är svårt att få tag på egen personal i dag, framförallt inom slakt och styckning. Jag tycker att det är märkligt, säger Andersson & Tillmans vd Dirk van der Krogt.
Hur stort problem är det här för er?
– Vi vill anställa fler, och det är synd att det är så få som vill in i den här branschen. Vi är en stabil arbetsgivare med bra arbetstider, gott kamratskap och goda utvecklingsmöjligheter. I dag är vi tvungna att anställa folk utan erfarenhet och lära upp dem internt.
Platschefen på Andersson & Tillmans anläggning i Boländerna är Johan Persson. Han har lång erfarenhet av branschen. Enligt honom finns det i dag bara en utbildning i Uppsala för den som vill jobba inom slakteri och chark. Den finns på Uppsala yrkesgymnasium i Ekeby och är inom restaurang- och livsmedelsprogrammet.
– Dessvärre är det väldigt få sökande dit. Här är man nästintill garanterad jobb efter sin praktikplats. Den enda renodlade gymnasieutbildningen i dag finns i Göteborg, säger han.
Kartläggningen av utbildningsbehovet inom kött- och charkbranschen kommer att ske under 2020. Den genomförs av organisationen Kött- och charkföretagen med ett ekonomiskt stöd på 2 miljoner kronor från regeringen. Sammanlagt jobbar omkring 10 000 personer inom kött- och charkbranschen i Sverige.