Många förknippar nog sportlovet med skidresor, skridskor och utlandssemestrar. Men vinteraktiviteter kan bli dyra för en hel familj.
Barnen i klass 7B har alla olika planer inför sportlovet. Men för många är det framförallt vila och ledighet som är det viktiga.
– Jag skulle säga att det är ju ändå ett lov. Man ska ha tid att vila upp sig tills när man börjar igen. Det är inte något krav att man måste göra någonting, säger Ylva Aronsson Gredemark.
Är det viktigt att till exempel åka i väg på skidresa under sportlovet?
– Alltså för mig så spelar det inte så stor roll. Alla kanske inte har en bra ekonomi, säger Mohammed Assabi.
– Jag tänker mer på familj. Om man till exempel har en familj som brukar åka skidor och redan har utrustning, då kanske man har möjlighet att åka, säger Wilda Pettersson.
Är det viktigare att vara med familjen än att göra någon rolig aktivitet?
– Ja. Det är liksom dem man kommer ha vid sin sida hela livet, säger Wilda Pettersson
– Alltså för mig så spelar det ingen roll om vi har fredagsmys eller åker skidor. Så länge vi gör något med familjen, har en bra relation med varandra och inte bara bråkar, säger Mohammed Assabi.
Tror ni att föräldrar kan stressa över det här? Att man ”måste” åka skidor på sportlovet?
– Ja, min mamma är jättemycket så. Alltså hon måste åka skidor. Jag tror att det är ett sätt för henne att slappna av. Hon åkte alltid skidor när hon var liten. Det är som en vana, hon mår bra av att göra det, säger Amelie Julin.
Lotta Svedberg är klassföreståndare för 7B. Hon berättar att man visserligen inte ”går klassen runt” och frågar vad alla gjort på lovet, men att det samtidigt inte vore rätt att helt ducka för frågor om ekonomiska skillnader i klassen.
– Då bygger man ju upp en verklighet som faktiskt inte existerar och som de inte känner igen sig i. Det är det som är det fantastiska med den här skolan, att man får möta människor som har helt olika liv och som bor i olika delar av staden, säger Lotta Svedberg.
Är sportlovet extra laddat, eftersom det är kopplat till skidsemestrar och annat dyrt?
– Ja, eller utlandssemestrar. En del åker ju till sina hemländer. Men det har ju inte samma status som att åka på utlandssemester till Thailand, av någon outgrundlig anledning. Fast det är värmen, umgänge och social gemenskap som är syftet med resan.
Skolans fotbollsprofil lockar elever från hela Uppsala med olika bakgrunder, såväl kulturellt som ekonomiskt. Eleverna är väl medvetna om att klasskompisarna kanske inte har samma ekonomiska förutsättningar som en själv.
– Jag tycker att det är bra, för man ser att man ska ta vara på det man har i stället för att hela tiden vilja ha något mer, säger Clara Garcia Valle.
Vad är det man ska ta vara på?
– Att man har ett tak över huvudet och en bra familj. Kan man spendera jul med sin släkt och sin familj, då är det bra liksom, säger Clara Garcia Valle.
– Ja, det känns som att man glömmer bort hur bra man har det, att kunna åka till ställen på sportlovet, det är ju mycket mer lyxigt än vad man tror, säger Felix Fällmar.