Att hon skulle bli en privatekonom, som riksnyheterna i SVT och Tv4 flitigt bjuder in som expert när diverse pengafrågor ska diskuteras, var inte givet när hon växte upp i Sävja.
– När jag var liten älskade jag att skriva och bestämde mig tidigt för att jag skulle bli journalist, säger Frida Bratt som i dag är 35 år.
Efter att ha gått ut högstadiet i Sävjaskolan var siktet inställt på att bli just journalist när hon valde att gå programmet Media med Europainriktning på Grafiskt utbildningscenter (GUC) under gymnasietiden. Därefter läste hon kurser i medie- och kommunikationsvetenskap och företagsekonomi på Uppsala universitet för att nå sitt drömyrke.
– Jag har alltid haft ett stort samhällsintresse och varit nyfiken på den större världen, men för att förstå den så måste man också förstå ekonomi. När jag började läsa företagsekonomi så kändes det som att jag hittade hem i båda de här världarna. Sedan har jag fortsatt på den banan, säger Bratt som flyttade från Uppsala när hon var 25 år.
Efter att bland annat ha jobbat som journalist på Svenska Dagbladet och Expressen anställdes hon för snart två år sedan som sparekonom på Nordnet, som är en av Nordens största internetbanker för sparande. Där består uppdraget av att analysera segment som fonder och aktier ur ett privatekonomiskt perspektiv.
– Jag pratar om privatekonomi och sparande. Som hur man kan strukturera sin privatekonomi och få till sitt sparande på en övergripande nivå samt ge råd och ta ned det på en konkret och begriplig nivå. Jag vill vara spararnas röst, säger Frida Bratt.
Känner du att du har lämnat journalistiken?
– Jag tycker inte att mitt jobb i dag är så annorlunda jämfört med hur jag har jobbat tidigare som journalist. Även i dag letar jag efter intressanta siffror och försöker förklara och guida till en sund privatekonomi. Så för mig har det inte varit en så stor omställning.
Liksom många andra jobbar hon hemifrån under coronapandemin.
– Jag medverkar ibland i diverse sammanhang som hos Tv4 och liknande, så då åker jag i väg. Annars blir det mycket tid vid köksbordet.
Hur ser du på pandemins effekter på privatekonomin?
– Har du haft ditt jobb kvar under pandemin har de flesta paradoxalt nog fått det bättre, därför att värdet på ditt sparande och ditt boende har ökat. Och det är tack vare låga räntor. Men har man däremot förlorat sitt jobb är det en annan sak, äger man dessutom inte sin bostad eller har några större besparingar har man inte kunnat dra nytta av den här penningpolitiken från Riksbanken. På så sätt kan man säga att klyftorna har ökat och kommer fortsätta öka.
En annan fråga som ligger Frida Bratt varmt om hjärtat är att privatekonomi borde få större utrymme i grundskolan. Ett ämne som i och med ett utökad utbud av banktjänster, pensioner och försäkringar lett till större valmöjligheter och fällor.
– På högstadiet finns i dag privatekonomi inskrivet i läroplanen för Hem- och konsumentkunskap, vilket är bra. Sedan är det upp till varje skola och lärare att prioritera olika moment. Det vi vet från undersökningar som Skolinspektionen har gjort är att privatekonomi ofta prioriteras bort till förmån för exempelvis matlagning i det här ämnet, som är ett av de minsta. Det tycker jag är synd eftersom att jag tycker det är viktigt att skolan ger alla elever en god chans att hantera pengar, säger Frida Bratt.