Ekonominåret: Flera konkurser och butiksstängningar

Det har varit ett turbulent år med flera konkurser och butiksstängningar – men också Uppsalaföretag som har satsat på nyanställningar. Det här var de största ekonomi- och bostadsnyheterna under 2020.

Anläggningsföretaget Markona försattes i september i konkurs av Uppsala tingsrätt. "Det är pandemin som har orsakat det här, sa Markonas vd Maria Andersson.

Anläggningsföretaget Markona försattes i september i konkurs av Uppsala tingsrätt. "Det är pandemin som har orsakat det här, sa Markonas vd Maria Andersson.

Foto: Annika af Klercker/UNT-arkiv

Ekonomi2020-12-25 20:01

Årskrönika

Coronaåret – troligen är det så som 2020 kommer att benämnas i historieböcker i framtiden. Med restriktioner och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regeringen slog det här hårt mot det lokala näringslivet.

Konkurser

Bland annat gick flera välkända Uppsalaföretag under året i konkurs, som bland annat Scandecor och Brink & Berger. De största lokala konkurserna fanns ändå inom byggbranschen där både VBE Byggproduktion och anläggningsföretaget Markona försattes i konkurs av Uppsala tingsrätt. Vid ansökan i september hade Markona ett 70-tal anställda och skulder på över 70 miljoner kronor.

– Vi har haft för få beställningar, och det är pandemin som har orsakat det här, sa Markonas vd Maria Andersson i samband med beslutet.

Butiksstängningar

Under året har även en rad med klädbutiker i Uppsala tvingats stänga på grund bristande lönsamhet, både kedjor och enskilda butiker. En av dessa var modebutiken Jaber som grundades 1974 och som haft en butik i Gamla Gillet vid Fyristorg sedan 1996. I april försattes företaget i konkurs.

– Det har inte gått ihop den senaste tiden. Det finns inga människor i stan och ingen vågar gå ut och handla heller på grund av pandemin. Det är helt dött i de flesta butiker, sade delägaren Ulla Berglund efter beslutet om att stänga igen för gott.

Tillväxt

Trots pandemin kan ändå många av Uppsalaföretagen, särskilt dem verksamma inom life science, se tillbaka på ett ljust år sett ur ett ekonomiskt perspektiv. En av Uppsala största arbetsgivare, Cytiva (tidigare en del GE Healthcare Life Sciences) aviserade i september att de var i behov att anställa ytterligare ett hundratal personer till anläggningen i Uppsala, där det i dag jobbar om kring 1 300 anställda.

– Det här krävs för att möta den höga efterfrågan som finns på våra produkter, sa Cytivas vd i Uppsala, Cecilia Sjöstedt.

Färre turister

Coronapandemin har annars slagit hårt mot besöksnäringen i Uppsala, som hotell, kaféer, restauranger och event där flera konserter och idrottstävlingar har ställts in eller flyttats fram. Framförallt är det de utländska besökarna som har uteblivit under året, vilket har lett till ett antal stängda krogar och kaféer och kraftigt minskade hotellbeläggningar. Under maj minskade antalet hotellnätter med 71 procent totalt. Under sommaren skedde dock en viss uppgång eftersom många svenskar valde att hemestra då smittspridningen var lägre.

Fritidshus

Aldrig tidigare har så många betalat så mycket för fritidshus som under 2020. Förklaringen stavas naturligtvis corona, där många insåg att det var en stuga, helst nära vatten, som man ville ha. Redan i maj slog mäklaren Sandra Tidring fast att efterfrågan var större än någonsin.  Priserna på fritidshus steg kraftigt under året.

Rekordförsäljningar

Bostadsmarknaden präglades av stigande priser och stor efterfrågan på villor och större lägenheter. På kort tid under hösten slogs nya prisrekord både för villor och bostadsrätter i Uppsala. En villa vid Götaplan i Kåbo såldes för 21,5 miljoner kronor i november och kort därpå stod det klart att arvprinsens våning vid Fyrisån i centrala Uppsala sålts för rekordbeloppet 12,4 miljoner kronor. 

På villamarknaden steg priserna i Uppsala kommun till nya rekordnivåer under flera månader i rad under året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!