Enligt statistik från organisationen Ekologiska lantbrukarna har intresset för ekologiska livsmedel stadigt minskat sedan 2016. Utvecklingen har lett till att bönder i länet nu upphör med sin produktion för att återgå till konventionellt jordbruk.
Även matbutikerna i länet upplever det svalnande intresset. Flera UNT pratar med börjar nu sakta fasa ut sitt ekologiska utbud.
– Vi ska ju ha ett sortiment som kunderna efterfrågar. Just nu tittar man i stort sett bara på pris. Vi försöker ha ekologiska alternativ, men det är svårt att motivera. Särskilt färska varor, de säljer dåligt och går ut väldigt snabbt, säger Tina Dahlström Berg, handlare på Ica Supermarket i Tierp.
Hon upplever att de ekologiska varorna har sålt dåligt under en längre period, men att den senaste tidens ekonomiska läge gjort det ännu sämre. En tunnare plånbok hos kunderna har lett till medvetnare val fokuserade på pris – men inte endast.
– Närproducerade varor är fortfarande något som säljer okej, i alla fall bättre än det som bara är ekologiskt. De kostar också lite mer, men man är mer mån om det som är nära, säger hon.
Bland det ekologiska som fortfarande säljer skapligt på hyllorna i Tierp finns viss frukt och ägg. Värre går det för torrvaror, och allra sämst går det för köttet.
På City Gross i Gränby, Uppsala, har man samma upplevelse.
– KRAV-märkt kött är det nästan ingen som vill ha längre. Även mjölken har fått sig en hård smäll, säger butikschefen Sebastian Svantesson.
Även de köper in färre ekologiska varor då dålig försäljning leder till svinn.
– Det uppfyller inget syfte för oss att köpa in mer, säger Sebastian Svantesson.
Finns det något ekologiskt som fortfarande säljer bra hos er på City Gross?
– Ja, bananer. Å andra sidan är det bara ekologiska bananer vi säljer, säger han med ett skratt.
Utanför en matbutik i Boländerna har Tierpsbon Hanna Sjöström precis handlat. Hon får tänka efter om det hon köper är ekologiskt.
– Det blir väl en del frukt och grönt. Man tänkte ju mycket på det där förut, då var i alla fall jag mycket mer noggrann. Idag fokuserar jag mer på att köpa svenskt om jag kan, säger hon.
Men helt dött är inte intresset. Vissa butiker, som Hemköp i Rosendal, vill fortsätta satsa på ekologisk mat.
– Vi ser också en nedgång. Man har inte råd på samma sätt. Men Hemköp som koncern kommer satsa på att lyfta ekologiska varor i höst, säger butikschefen Amera Becirovic.
Varför det?
– Det är viktigt för både miljön och hälsan, svarar hon.
Vissa kunder fortsätter också att prioritera den ekologiska maten. Uppsalabon Micke Söder, som precis storhandlat ute i Boländerna, tycker det finns mer att välja på bland hyllorna idag.
– Finns det ekologiska alternativ som inte är överdrivet mycket dyrare så köper jag det. Jag upplever att det finns ett större utbud nu än vad det gjorde för ett par år sedan.
Trots att delar av hyllorna på City Gross i Gränby nu börjar skrapas tomma tror butikschefen Sebastian Svantesson att ekologisk mat fortfarande har en framtid.
– Man ska ha med sig att inflation och räntor styr. Vi har ett tufft år framför oss, men sedan kommer det nog släppa. Folk är så miljömedvetna så det ekologiska kommer komma tillbaka.