Svalt intresse för ekologisk mat i lÀnets butiker

FörsÀljningen av ekologisk mat minskar i hela landet, och har fÄtt flera bönder i Uppland att sluta med sin produktion av ekologiska produkter. Det svalnande intresset mÀrks tydligt hos lÀnets handlare. "Just nu Àr det ingen efterfrÄgan", sÀger Ica-handlaren Tina Dahlström Berg.

Tina Dahlström Berg driver Ica Supermarket Tierp tillsammans med maken Magnus Dahlström.

Tina Dahlström Berg driver Ica Supermarket Tierp tillsammans med maken Magnus Dahlström.

Foto: Kjell Sjöberg

Ekonomi2023-09-03 16:30

Enligt statistik frÄn organisationen Ekologiska lantbrukarna har intresset för ekologiska livsmedel stadigt minskat sedan 2016. Utvecklingen har lett till att bönder i lÀnet nu upphör med sin produktion för att ÄtergÄ till konventionellt jordbruk.

Även matbutikerna i lĂ€net upplever det svalnande intresset. Flera UNT pratar med börjar nu sakta fasa ut sitt ekologiska utbud.

– Vi ska ju ha ett sortiment som kunderna efterfrĂ„gar. Just nu tittar man i stort sett bara pĂ„ pris. Vi försöker ha ekologiska alternativ, men det Ă€r svĂ„rt att motivera. SĂ€rskilt fĂ€rska varor, de sĂ€ljer dĂ„ligt och gĂ„r ut vĂ€ldigt snabbt, sĂ€ger Tina Dahlström Berg, handlare pĂ„ Ica Supermarket i Tierp.

Tina Dahlström Berg driver Ica Supermarket Tierp tillsammans med maken Magnus Dahlström.
Tina Dahlström Berg driver Ica Supermarket Tierp tillsammans med maken Magnus Dahlström.

Hon upplever att de ekologiska varorna har sĂ„lt dĂ„ligt under en lĂ€ngre period, men att den senaste tidens ekonomiska lĂ€ge gjort det Ă€nnu sĂ€mre. En tunnare plĂ„nbok hos kunderna har lett till medvetnare val fokuserade pĂ„ pris – men inte endast.

 â€“ NĂ€rproducerade varor Ă€r fortfarande nĂ„got som sĂ€ljer okej, i alla fall bĂ€ttre Ă€n det som bara Ă€r ekologiskt. De kostar ocksĂ„ lite mer, men man Ă€r mer mĂ„n om det som Ă€r nĂ€ra, sĂ€ger hon. 

Bland det ekologiska som fortfarande sÀljer skapligt pÄ hyllorna i Tierp finns viss frukt och Àgg. VÀrre gÄr det för torrvaror, och allra sÀmst gÄr det för köttet.

PÄ City Gross i GrÀnby, Uppsala, har man samma upplevelse.

Sebastian Svantesson, butikschef pÄ City Gross i GrÀnby.
Sebastian Svantesson, butikschef pÄ City Gross i GrÀnby.

– KRAV-mĂ€rkt kött Ă€r det nĂ€stan ingen som vill ha lĂ€ngre. Även mjölken har fĂ„tt sig en hĂ„rd smĂ€ll, sĂ€ger butikschefen Sebastian Svantesson.

Även de köper in fĂ€rre ekologiska varor dĂ„ dĂ„lig försĂ€ljning leder till svinn. 

– Det uppfyller inget syfte för oss att köpa in mer, sĂ€ger Sebastian Svantesson. 

Finns det nÄgot ekologiskt som fortfarande sÀljer bra hos er pÄ City Gross?

– Ja, bananer. Å andra sidan Ă€r det bara ekologiska bananer vi sĂ€ljer, sĂ€ger han med ett skratt.

Utanför en matbutik i BolÀnderna har Tierpsbon Hanna Sjöström precis handlat. Hon fÄr tÀnka efter om det hon köper Àr ekologiskt.

Hanna Sjöström frÄn Tierp sÀger att hon inte tÀnker lika mycket pÄ att handla ekologiskt som förr.
Hanna Sjöström frÄn Tierp sÀger att hon inte tÀnker lika mycket pÄ att handla ekologiskt som förr.

– Det blir vĂ€l en del frukt och grönt. Man tĂ€nkte ju mycket pĂ„ det dĂ€r förut, dĂ„ var i alla fall jag mycket mer noggrann. Idag fokuserar jag mer pĂ„ att köpa svenskt om jag kan, sĂ€ger hon.

Men helt dött Ă€r inte intresset. Vissa butiker, som Hemköp i Rosendal, vill fortsĂ€tta satsa pĂ„ ekologisk mat. 

– Vi ser ocksĂ„ en nedgĂ„ng. Man har inte rĂ„d pĂ„ samma sĂ€tt. Men Hemköp som koncern kommer satsa pĂ„ att lyfta ekologiska varor i höst, sĂ€ger butikschefen Amera Becirovic. 

Varför det?

– Det Ă€r viktigt för bĂ„de miljön och hĂ€lsan, svarar hon.

Amera Becirovic Àr butikschef pÄ Hemköp i Rosendal.
Amera Becirovic Àr butikschef pÄ Hemköp i Rosendal.

Vissa kunder fortsÀtter ocksÄ att prioritera den ekologiska maten. Uppsalabon Micke Söder, som precis storhandlat ute i BolÀnderna, tycker det finns mer att vÀlja pÄ bland hyllorna idag.

– Finns det ekologiska alternativ som inte Ă€r överdrivet mycket dyrare sĂ„ köper jag det. Jag upplever att det finns ett större utbud nu Ă€n vad det gjorde för ett par Ă„r sedan.

Micke Söder handlar ekologisk mat sÄ ofta plÄnboken tillÄter det.
Micke Söder handlar ekologisk mat sÄ ofta plÄnboken tillÄter det.

Trots att delar av hyllorna pÄ City Gross i GrÀnby nu börjar skrapas tomma tror butikschefen Sebastian Svantesson att ekologisk mat fortfarande har en framtid.

– Man ska ha med sig att inflation och rĂ€ntor styr. Vi har ett tufft Ă„r framför oss, men sedan kommer det nog slĂ€ppa. Folk Ă€r sĂ„ miljömedvetna sĂ„ det ekologiska kommer komma tillbaka.

Ekologisk mat

För att mat ska fÄ kallas ekologisk ska produktionen inte anvÀnda sig av konstgödsel eller nÄgon form av kemiska bekÀmpningsmedel.

Inom ekologisk köttproduktion ska Àven djurens foder vara ekologiskt och till största del ha odlats pÄ egen gÄrd. Djuren ska Àven fÄ spendera en stor del av sin tid utomhus.

Det Àr inte belagt att ekologisk mat Àr nyttigare Àn annan mat. DÀremot kan anvÀndandet av bland annat kemiska bekÀmpningsmedel hÀmma den biologiska mÄngfalden i naturen.

KĂ€lla: Livsmedelsverket.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!