Enligt statistik frÄn organisationen Ekologiska lantbrukarna har intresset för ekologiska livsmedel stadigt minskat sedan 2016. Utvecklingen har lett till att bönder i lÀnet nu upphör med sin produktion för att ÄtergÄ till konventionellt jordbruk.
Ăven matbutikerna i lĂ€net upplever det svalnande intresset. Flera UNT pratar med börjar nu sakta fasa ut sitt ekologiska utbud.
â Vi ska ju ha ett sortiment som kunderna efterfrĂ„gar. Just nu tittar man i stort sett bara pĂ„ pris. Vi försöker ha ekologiska alternativ, men det Ă€r svĂ„rt att motivera. SĂ€rskilt fĂ€rska varor, de sĂ€ljer dĂ„ligt och gĂ„r ut vĂ€ldigt snabbt, sĂ€ger Tina Dahlström Berg, handlare pĂ„ Ica Supermarket i Tierp.
Hon upplever att de ekologiska varorna har sĂ„lt dĂ„ligt under en lĂ€ngre period, men att den senaste tidens ekonomiska lĂ€ge gjort det Ă€nnu sĂ€mre. En tunnare plĂ„nbok hos kunderna har lett till medvetnare val fokuserade pĂ„ pris â men inte endast.
â NĂ€rproducerade varor Ă€r fortfarande nĂ„got som sĂ€ljer okej, i alla fall bĂ€ttre Ă€n det som bara Ă€r ekologiskt. De kostar ocksĂ„ lite mer, men man Ă€r mer mĂ„n om det som Ă€r nĂ€ra, sĂ€ger hon.
Bland det ekologiska som fortfarande sÀljer skapligt pÄ hyllorna i Tierp finns viss frukt och Àgg. VÀrre gÄr det för torrvaror, och allra sÀmst gÄr det för köttet.
PÄ City Gross i GrÀnby, Uppsala, har man samma upplevelse.
â KRAV-mĂ€rkt kött Ă€r det nĂ€stan ingen som vill ha lĂ€ngre. Ăven mjölken har fĂ„tt sig en hĂ„rd smĂ€ll, sĂ€ger butikschefen Sebastian Svantesson.
Ăven de köper in fĂ€rre ekologiska varor dĂ„ dĂ„lig försĂ€ljning leder till svinn.
â Det uppfyller inget syfte för oss att köpa in mer, sĂ€ger Sebastian Svantesson.
Finns det nÄgot ekologiskt som fortfarande sÀljer bra hos er pÄ City Gross?
â Ja, bananer. Ă andra sidan Ă€r det bara ekologiska bananer vi sĂ€ljer, sĂ€ger han med ett skratt.
Utanför en matbutik i BolÀnderna har Tierpsbon Hanna Sjöström precis handlat. Hon fÄr tÀnka efter om det hon köper Àr ekologiskt.
â Det blir vĂ€l en del frukt och grönt. Man tĂ€nkte ju mycket pĂ„ det dĂ€r förut, dĂ„ var i alla fall jag mycket mer noggrann. Idag fokuserar jag mer pĂ„ att köpa svenskt om jag kan, sĂ€ger hon.
Men helt dött Àr inte intresset. Vissa butiker, som Hemköp i Rosendal, vill fortsÀtta satsa pÄ ekologisk mat.
â Vi ser ocksĂ„ en nedgĂ„ng. Man har inte rĂ„d pĂ„ samma sĂ€tt. Men Hemköp som koncern kommer satsa pĂ„ att lyfta ekologiska varor i höst, sĂ€ger butikschefen Amera Becirovic.
Varför det?
â Det Ă€r viktigt för bĂ„de miljön och hĂ€lsan, svarar hon.
Vissa kunder fortsÀtter ocksÄ att prioritera den ekologiska maten. Uppsalabon Micke Söder, som precis storhandlat ute i BolÀnderna, tycker det finns mer att vÀlja pÄ bland hyllorna idag.
â Finns det ekologiska alternativ som inte Ă€r överdrivet mycket dyrare sĂ„ köper jag det. Jag upplever att det finns ett större utbud nu Ă€n vad det gjorde för ett par Ă„r sedan.
Trots att delar av hyllorna pÄ City Gross i GrÀnby nu börjar skrapas tomma tror butikschefen Sebastian Svantesson att ekologisk mat fortfarande har en framtid.
â Man ska ha med sig att inflation och rĂ€ntor styr. Vi har ett tufft Ă„r framför oss, men sedan kommer det nog slĂ€ppa. Folk Ă€r sĂ„ miljömedvetna sĂ„ det ekologiska kommer komma tillbaka.