SBB bildades av tidigare S-politikern Ilija Batljan 2016. Sedan dess har SBB köpt samhällsfastigheter som skolor, LSS- och äldreboenden samt kontorslokaler över hela Sverige. Idag äger bolaget fastigheter för 159 miljarder kronor.
Det har dock stormat en del kring bolaget och VD:n Ilija Batljan, som bland annat anhölls i maj 2020 för misstankar rörande brott mot marknadsbrukslagen i samband med SBB:s bud på Hemfosa fastigheter 2019. Förundersökningen lades ner ett par veckor senare.
Sedan årsskiftet har det återigen varit turbulent och bolaget har tappat 75 procent av aktievärdet på börsen bara i år. Fallet beror delvis på att stigande räntor påverkar hela fastighetsbranschen, men SBB:s ras beror på fler faktorer. Bland annat har analysfirman Viceroy Research uppmärksammat bolaget i flera rapporter varav de i den senaste påstår att SBB har skulder på 14 miljarder utanför sin balansräkning. Uppgifterna ledde till ytterligare ras förra veckan. Den 23 juni bemötte bolaget kritiken i ett pressmeddelande där de kallade Viceroys påstående "felaktigt och missvisande". De menar att de 14 miljarderna ingår i balansräkningen och att det inte finns några övriga skulder.
I mars i fjol rapporterade UNT om bolagets köp av Uppsala Rättscentrum som då blev bolagets största investering i Uppsala. Bland hyresgästerna finns Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Kriminalvården. Idag äger bolaget totalt 16 fastigheter i Uppsala. Även Uppsala kommun hyr flera fastigheter av SBB.
– Det rör sig om sammanlagt sju fastigheter, främst LSS- och äldreboenden, berättar kommunens fastighetsdirektör Carl Ljunggren.
Uppsala kommun har dock inte, till skillnad från andra kommuner i Sverige, sålt några fastigheter till SBB för att sedan hyra tillbaka dem.
– I sammanhanget är det bra att veta att kommunen aldrig har tecknat några egna avtal med SBB utan kontrakten vi har idag beror på att SBB har köpt upp lokaler som vi tidigare hyrt av andra fastighetsbolag, berättar Carl Ljunggren.
Totalt rör det sig om ett kontraktsvärde på knappt 9 miljoner per år.
– Och det kan ju tyckas som mycket när man tittar på det som en nominell siffra, men när man ställer det mot kommunens totala inhyrning så rör det sig om lite drygt en halv procent, berättar han.
Finns det någon oro från kommunens sida kring SBB och de lokaler ni hyr?
– Nej, det skulle jag inte säga. Kommunen har ingen specifik bevakning på vilka marknadsvärderingar som görs utav olika fastighetsägare. Börskursen är ju ett riktvärde för hur mycket marknaden värderar bolaget.
Enligt rapporter i bland annat Svenska Dagbladet (23/6) kommer bolaget nu att sälja av fastigheter för flera miljarder. Den senaste veckan har SBB meddelat att de nu sålt fastigheter i Halmstad, Landskrona, Umeå, Kalmar och Borås med både offentliga och privata hyresgäster.
– Ingen av fastigheterna i Uppsala finns i nuläget på listan att sälja, meddelar Sverker Eriksson, kommunikationschef på SBB, via sms.
Turbulensen verkar dock än så länge inte leda till att sparare slutar köpa SBB-aktier – snarare tvärtom. På torsdagen meddelade Nordnet i ett pressmeddelande att SBB är den mest nettoköpta aktien i Sverige under juni månad.