Det var 25 mars som Uppsalabolaget Olink Proteomics, verksamt inom life science och bioteknik, noterades på The Nasdaq Global Market. Två veckor senare tar sig bolagets vd Jon Heimer tid för en intervju. Detta trots att den så kallade ”tysta perioden” gäller ett tag till, enligt de amerikanska börsreglerna.
– Det har varit en tuff process. Normalt sett sköter man det här på plats och träffar investerare, men på grund av pandemin har vi gjort det mesta digitalt. Eftersom det är olika tidszoner har det blivit väldigt långa och intensiva dagar, säger Jon Heimer, som kom in i bolaget som styrelseordförande 2014.
Noteringen gick minst sagt över förväntan. Teckningskursen vid öppningsdagen var satt till 20 dollar per aktie. Vid stängning hade kursen stigit till 36 dollar, en ökning med 80 procent. Sedan dess har aktien stigit ytterligare och var under torsdagen uppe på 42 dollar. Bolaget värderas i nuläget till omkring 42 miljarder kronor.
– Det är så klart jättekul att det finns ett stort intresse och att marknaden tror på oss, säger Heimer.
I bolagets prospekt, som har publicerats hos den amerikanska finansinspektionen SEC, var målet med börsintroduktionen att ta in 225 miljoner dollar, det vill säga nära 2 miljarder kronor. Det målet uppfylldes med råge då 265 miljoner dollar (2,3 miljarder kronor) togs in.
– Det var helt klart extra grädde på moset, fortsätter vd:n.
Att ett svenskt bolag börsnoterar sig direkt i New York – och inte i Stockholm – är extremt ovanligt. Visserligen valde Spotify att göra det 2018, även om deras moderbolag har sin hemvist i Luxemburg.
– För vår del berodde det här främst på att investerarbasen i USA är mer påläst och insatt i vad vi gör och har mer kapital. Sedan är USA vår största och viktigaste marknad, säger Heimer.
I prospektet framgick det vidare att syftet med börsnoteringen var att få in kapital som ska användas till investeringar och förvärv. Nu berättar Jon Heimer hur tillskottet kommer att påverka bolagets verksamhet i Uppsala där huvudkontoret finns. Här jobbar i dag 130 personer.
– Vi har under det senaste året dubblerat antalet anställda och vi räknar med att dubbla det antalet en gång till, säger han.
Vilken typ av personal behöver ni anställa?
– Det handlar om allt från molekylärbiologer till personal inom finans, administration och logistik.
Olink letar samtidigt efter nya lokaler då den nuvarande anläggningen på 3 000 kvadratmeter vid Uppsala Science Park blivit för trång.
– Vi hoppas snart hitta ett nytt hem i Uppsala så att vi kan fortsätta växa. Vi har ett par olika spår. De nya lokalerna behöver vara på omkring 7 500 kvadratmeter, fortsätter Heimer.
Olinks affärsidé är att med hjälp av sin patenterade teknologi för upptäckt av mänskliga proteinbiomarkörer erbjuda forskare och bioteknikbolag analyshjälpmedel som hjälper dem att ta fram mer effektiva läkemedel för den enskilda patienten – så kallad precisionsmedicinering. Det vill säga att patienter får rätt medicinering vid rätt tidpunkt.
Företaget har redan i dag mer än 600 kunder över hela världen där målet är att metoden ska bli ett standardverktyg för proteinbiomarkörer. Senare i år väntas den första kommersiella produkten till patienter att lanseras av det amerikanska företaget Octave Bioscience.
– Den riktar sig till MS-patienter i USA som ska kunna få en bättre diagnos och rätt medicin, säger Jon Heimer.