Dyraste falukorven är inte godast

Falukorv är populär mat. Den är både billig och lättlagad. Vi har testat åtta olika sorter och resultatet är solklart: högre pris och mera kött innebär inte godare smak, tvärtom.

Åtta falukorvar var med i smaktestet. Vilken är godast?

Åtta falukorvar var med i smaktestet. Vilken är godast?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2020-01-25 11:01

För många är falukorven en räddare i nöden. Ugnsgrillad, stroganoff, stekt falukorvspeng eller som rå på macka, dessutom går den väldigt snabbt att tillaga. Det är också billig mat, vilket blev märkbart när vi inhandlade korven till testet, i flera butiker gapade hyllorna tomma efter de kostsamma jul- och nyårshelgerna.

Många betraktar falukorv som mat för de yngre. I vår panel, med ett åldersspann på mellan 12 och 79 år, är det tydligt att ju lägre ålder desto högre betyg blir det.

– Jag ger fyra i betyg till fem stycken, utbrister en av minstingarna i panelen glatt när testet är klart.

Men alla korvar smakar givetvis inte lika. Den falukorv som utger sig för att vara en "delikatess", Garants, får sämst betyg, trots att den innehåller mycket kött och är relativt dyr. Många tycker att den är både tråkig och smaklös. Detsamma gäller för Sorunda Korvfabrik Falukorv, med hela 70 procent kött. Den smakar desto mer och anses vara riktigt kryddig, men upplevs ha en konstig bismak.

Den enda ekologiska korven är också den dyraste, Änglamark. Med kravmärkta och ekologiska ingredienser kostar den mer än dubbelt så mycket som den billigaste, men bedöms smaka för lite.

Två korvar är nästan helt identiska i innehållsförteckningen, de från Ica och Coop. Båda placerar sig i toppen, men det är Ica Falukorv Ring som smakpanelen utser till vinnare.

Lite förvånande dock är att klassikern Scan inte gör bättre ifrån sig. Den får visserligen ett okej betyg för sin kryddning, men någon tycker att den är för salt, en annan att den påminner om härsket smör och resten anser att den är lite för smaklös, jämfört med vinnaren.

Alla korvar har ungefär samma ingredienser och en del smakar väldigt lika. Det beror på att falukorven är en så kallad garanterad traditionell specialitet, GTS, med tradition från det gamla gruvsamhället i Falun. Den ska helt enkelt smaka på ett speciellt sätt och får inte innehålla vad som helst för att få heta falukorv.

Testet

1. Ica Falukorv Ring

Betyg: 3,8

Kommentar: Bäst i test

Cirkapris: 32:95 kr

Vikt: 800 g

Cirkapris/kg: 41:19 kr

Ingredienser: Gris- och nötkött, vatten, fett från gris, potatisstärkelse, salt, kryddor och kryddextrakt (muskot, svartpeppar, koriander, cayennepeppar), lökpulver, druvsocker, antioxidationsmedel (E 300), konserveringsmedel (E 250), rökarom.

Köttmängd: 59 %

Ursprungsland: Sverige.

Omdöme: Får högsta betyg av två provsmakare. Den blir klart godkänd av samtliga i panelen. "Bra konsistens och balanserad kryddning", är ett omdöme. Doften och eftersmaken hyllas också.

2. Coop Falukorv

Betyg: 3,3

Kommentar: Lagom kryddning

Cirkapris: 31:95 kr

Vikt: 800 g

Cirkapris/kg: 39:94 kr

Ingredienser: Gris- och nötkött, vatten, fett från gris, potatismjöl, salt, druvsocker, lökpulver, kryddor (ingefära, svartpeppar), kryddextrakt (muskotnöt, svartpeppar, koriander, cayennepeppar), antioxidationsmedel (E 300), konserveringsmedel (E250), rökarom.

Köttmängd: 59 %

Ursprungsland: Sverige

Omdöme: Korven klarar sig utan att få lägst betyg från någon i panelen. Hälften tycker att den är mer än godkänd. Kryddningen är lagom, även om några tycker att den är aningen för salt. Någon anser att den smakar sött.

3. Ingemar Johansson Falukorv

Betyg: 3,2

Kommentar: Bra

Cirkapris: 32:95 kr

Vikt: 800 g

Cirkapris/kg: 41:19 kr

Ingredienser: Griskött, vatten, grisfett, potatismjöl, koksalt, lökpulver, kryddor (vitpeppar), stabiliseringsmedel (E 450), antioxidationsmedel (E 300), konserveringsmedel (E 250), rökarom.

Köttmängd: 55 %

Ursprungsland: Sverige, Danmark.

Omdöme: Här är panelen mest enig. Den enda korven som blir mer än godkänd av samtliga deltagare. "God, med lite rökig eftersmak", lyder en kommentar. Den har lägst kötthalt och är den enda som innehåller kött från utlandet.

4. Scan Falukorv

Betyg: 2,8

Kommentar: Smakdelare

Cirkapris: 33:95 kr

Vikt: 800 g

Cirkapris/kg: 42:44 kr

Ingredienser: Gris- och nötkött, vatten, fett från gris, potatismjöl, salt, lök, kryddor, kryddextrakt (cayenne, muskot), antioxidationsmedel (E 300), konserveringsmedel (E 250), rökarom.

Köttmängd: 58 %

Ursprungsland: Sverige.

Omdöme: Falukorvsklassikern sågas av en deltagare som tycker att den är "dåligt kryddad och smakar lite som härsket smör". Någon tycker att den är alldeles för salt. Hälften av panelen anser däremot att korven är bra och smakrik.

5. Favorit Falukorv

Betyg: 2,5

Kommentar: Okej

Cirkapris: 27:95 kr

Vikt: 800 g

Cirkapris/kg: 34:94 kr

Ingredienser: Griskött 52 %, vatten, nötkött 14 %, potatismjöl, fett från gris, salt, kryddor (peppar, ingefära, muskotblomma, lök), antioxidationsmedel (E 300), konserveringsmedel (E 250), rökarom.

Köttmängd: 66 %

Ursprungsland: Sverige.

Omdöme: Billigast med relativt hög kötthalt, vilket uppmärksammas av en deltagare. Den blir godkänd av panelen, varken mer eller mindre. "Hyfsad smak och bra sälta", tycker några.

6. Änglamark Ekologisk Falukorv

Betyg: 2,3

Kommentar: Dyr

Cirkapris: 31:50 kr

Vikt: 400 g

Cirkapris/kg: 78,75 kr

Ingredienser: Gris*- och nötkött*, vatten, fett från gris*, potatismjöl**, salt, kryddor (svartpeppar**, muskot**, ingefära**), lök**, socker**, antioxidationsmedel (E 300 askorbinsyra), konserveringsmedel (E 250 natriumnitrit). *Krav-ekologisk ingrediens. **Ekologisk ingrediens.

Köttmängd: 56 %

Ursprungsland: Sverige

Omdöme: Dyrast, men också den enda med ekologiska och Krav-märkta ingredienser. Panelen är delad om smaken, men eniga om att den smakar för lite. Konsistensen bedöms överlag som bra.

7. Sorunda Korvfabrik Falukorv

Betyg: 2,2

Kommentar: Konstig kryddning

Cirkapris: 37:50 kr

Vikt: 800 g

Cirkapris/kg: 46:88 kr

Ingredienser: Fläskkött, vatten, potatismjöl, kryddor (lök, paprika, koriander, muskot), salt, antioxidationsmedel (askorbinsyra), konserveringsmedel (natriumnitrit), rökarom, stabiliseringsmedel (E 450).

Köttmängd: 70 %

Ursprungsland: Sverige

Omdöme: En besvikelse, anser halva panelen. Trots att korven har högst kötthalt tycker en deltagare att den inte smakar så mycket kött, utan att den påminner om vegansk korv. "Konstig bismak", tyckte några.

8. Garant Delikatess Falukorv

Betyg: 2,0

Kommentar: Tråkig

Cirkapris: 29:95 kr

Vikt: 550 g

Cirkapris/kg: 54:45 kr

Ingredienser: Gris- och nötkött, vatten, potatismjöl, fett från gris, salt, kryddor (koriander, vitpeppar, paprika, ingefära), lök, kryddextrakt (rosmarin, salvia), antioxidationsmedel (askorbinsyra), konserveringsmedel (E250), rökarom.

Köttmängd: 68 %

Ursprungsland: Sverige.

Omdöme: Marknadsförs som "delikatess". Ändå hamnar den sist och är den enda i testet som inte får högre betyg än tre. Den anses vara smaklös och tråkig. "För stor", "för lite smak", "gummikonsistens", är några omdömen.

Så gjordes testet

Åtta olika sorters falukorv stektes i matfett. En panel om sex personer, i åldrarna 12_79 år, fick smaka av i ett blindtest. Deltagarna skrev omdöme och betygsatte korvarna efter smak, konsistens och utseende på en femgradig skala (1_5), där fem är bäst.

Historiskt recept skyddas

Falukorven härstammar från 1500_1600-talen då gruvdriften i Falun utnyttjade linor tillverkade av oxhudar, vilket innebar att det blev mycket kött att ta vara på. Tyska gästarbetare började göra korv.

På 1830-talet exporterades "köttkorf" i stora partier till Stockholm, där den var känd som "Fahlu Korf".

EU och märkningen GTS, garanterad traditionell specialitet, reglerar innehållet i falukorv.

Källa: Konsumentvägledningen Umeå kommun, Ne.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!