Vi träffas i kontorskomplexet Kristallen i östra Uppsala där en av de 14 Heat-restauranger som han driver ligger.
Inom kort väntar öppning av ytterligare en restaurang.
– Vi öppnar snart vår första expressenhet vid Scandinavian XPO Arlandastad. Det är en mindre restaurang med samma service, kvalitet och upplägg, men med en maträtt mindre och lite färre sittplatser jämfört med våra andra lite större enheter.
Men 15 är inget slutmål. Ett första delmål är 25 restauranger till 2024.
En långsiktig och realistisk målsättning är 75 i Sverige till 2027.
Heatresan startade 2008 då han öppnade den första restaurangen i Vattenfalls tidigare matsal i Boländerna.
– Det var en tillfällighet att det blev Uppsala, berättar Daniel.
Fram till 2017 var det restaurangen i Boländerna som gällde.
– Då öppnade vi på Akademiska sjukhuset. Då kände jag en oro för hur vi skulle kunna driva det stället med lika bra kvalitet som Boländerna när jag inte kunde vara med och kolla till verksamheten dagligen. För att kunna hålla en hög kvalitet började vi jobba hårt med våra recept så att vi kunde laga lika bra mat på båda ställena.
För många är han även känd som internationell fotbollsdomare. Som assisterande domare har han dömt flera stora mästerskap tillsammans med Jonas Eriksson fram till 2018. Han fortsatte sedan den egna karriären till slutet av 2021.
Det var också i slutet av fotbollskarriären som Heats expansion tog fart ordentligt.
Under 2019 öppnades fyra nya restauranger. De har nu blivit 14 och kan bli 75 stycken.
– Vi tittar brett när det gäller etableringar och vi har nu 15, 20 nya tänkbara enheter på gång. Vi vill helst växa organiskt i ordnade former med egna pengar.
Finns det någon drömetablering?
– Märsta, där är jag uppväxt. Där finns vi redan. När jag är på restaurangen i Märsta är det som att komma till fritidsgården igen och träffa alla gamla kompisar. Nu bor jag i Knivsta. Kanske blir det något där också.
Vilket gensvar får du på maten i Märsta?
– Det är svårt att bli profet i sin egen hemstad. Men jag känner att vi får bra betyg där.
Han berättar att de 14 restaurangerna dagligen serverar mellan 5 000 till 6 000 luncher.
– En bra siffra med tanke på att vi precis gått igenom en pandemi. Vi ser också en positiv trend nu trots ett tufft ekonomiskt läge. Det beror mycket på att allt flera kommer tillbaka till kontoren och vill äta lunch ute. Det gör att vi vågar satsa vidare.
Vad tar du med dig från idrotten in i företagsvärlden?
– Restaurangverksamheten ska fungera som ett fotbollslag. Det lyfter jag vid alla genomgångar. Alla delar i ett lag är viktiga. Tar man bort någonting då hackar det. Det är samma sak i ett företag, tar man bort restaurangchefen eller diskaren då fungerar det inte optimalt.
Under 2019 började det också växa fram ett koncept för hur verksamheten ska drivas med personal, lokaler och mat.
– Det ska alltid finnas en igenkänningsfaktor i vår vällagade moderna husmanskost. Vi vill också att vår mat ska vara basen i lunchätandet sedan kanske gästen även vill äta sushi någon gång i månaden.
Vad är det som får en att vilja jobba med detta?
– Jag gillar att utveckla saker och så har jag ett jädra driv och tagit mig för saker. Det är nog det som gjort att jag blivit egenföretagare.
Omsättningen har också växt från 2019, då den låg på 19 miljoner kronor, till 108 miljoner år 2022 (brutet räkenskapsår).
Pandemin har varit en stor utmaning liksom det nu rådande läget i världsekonomin.
– Den har varit en tuff motståndare som inneburit utmaningar och färre gäster. Men vi har haft banken med oss och vi har ändå kunnat fortsätta utveckla verksamheten.
En av de tuffaste utmaningarna har varit att hitta råvaror. Nu är även elpriset en utmaning.
– Dels har det varit en hög kostnadsökning på råvaror. Bara mellan november 2021 till mars i år var den trettio procent. Av och till har det varit svårt att få tag på nästan allt. Vår inköpsavdelning har gjort ett fantastiskt jobb.
Han konstaterar att det varit en rejäl resa sedan starten 2008.
– Då hade jag två anställda samt hyrde in ett par. Dessutom jobbade jag och min fru 60-70 timmar i veckan i verksamheten. Nu har vi 130 tillsvidareanställda och med extrapersonal 200 personer.
Kort innan den här texten ska publiceras berättar Daniel att ytterligare en restaurang ska öppnas – andra kvartalet 2024 i Östersund.