Rollen som regionchef för Handelskammaren i Uppsala län brukar kunna beskrivas som en sorts borgmästare för näringslivet. Hittills har den nya ”borgmästaren” – som tillträdde första december – hunnit med att träffa 40 av de större företagen i länet utöver diverse nätverksträffar.
– Frågor som vi har pratat om är bland annat hur utvecklingen har varit för det egna företaget, synen på Handelskammaren samt utvecklingsförutsättningarna i länet och staden Uppsala, säger Tomas Stavbom.
Innan sitt nya jobb var han chefsstrateg i Region Uppsala och har jobbat med regional utveckling i nära 25 år. Från sitt tidigare jobb har regionchefen redan en bred bild av näringslivet.
– Utifrån flera olika rankningar tillhör vi en av de främsta regionerna i Europa. Vi har företagen, institutionerna och personer som representerar världsklass, men sedan finns det utmaningar som man inte ska blunda för. Totalt sett finns det ändå enorma utvecklingsförutsättningar, och det är många som tittar på Uppsala för att vi har så mycket att erbjuda. Både när det gäller näringsliv, kunskap och attraktiviteten på platsen, säger han.
Vilka utmaningar syftar du på?
– Kompetensfrågan är en sådan, brister i infrastruktursystemet en annan liksom trygghetsfrågorna. Men de stora ödesfrågorna handlar om omställningarna utifrån klimatförändringarna.
Att ha en strategi för det senare tror Tomas Stavbom blir en nyckel för att framgången och attraktiviteten ska fortsätta vara god i Uppsala och länet.
– Någon region måste visa vägen. Det är särskilt viktigt i ett sådant här skede när det utbryter en sorts allmän oro eller hopplöshet, att det finns städer och regioner som kan gå före och visa att det finns en bättre framtid. Där tror jag att det finns få andra platser som klarar av att vara en bättre förebild än Uppsala, säger han.
När Distinget nyligen arrangerades hade Handelskammaren bjudit in den internationellt erkände arkitekten Wolfgang Frey, som ligger bakom en stor del av den tyska staden Freiburgs hållbarhetsomställning.
– Det är den typen av städer som erbjuder framtidens lösningar, och i det sammanhanget tror jag att Uppsala skulle kunna bli ännu mer högprofilerad som en plats som visar en sorts framtidsoptimism, säger Tomas Stavbom.
Du låter väldigt engagerad i miljöfrågan?
– Det är helt avgörande. När jag lyssnar på våra medlemmar ligger hållbarhetsfrågan väldigt högt på agendan. Det var en medlem som uttryckte det som så att det företag som inte har satt hållbarhetsfrågorna på agendan kommer varken ha kunder eller anställda framöver för man kommer inte att klara konkurrensen. Det kommer att ställas sådana krav och det visar att ett ekologiskt och socialt hänsynstagande är bra även för affärerna.
Vid sidan om sitt arbete är Tomas Stavbom aktiv i sporten triathlon. Just nu håller han på och förbereder sig för sitt livs första Ironman-tävling i Kalmar i augusti. Det vill säga att genomföra 3,86 kilometer simning, 180 kilometer cykling och 42,2 kilometer löpning under en och samma tävlingsdag. Cirka 12 timmar går åt till träning varje vecka. Målet i Kalmar är en tid på 10 timmar och 17 minuter.
– Jag gillar att ha en målsättning och sedan lägga upp en plan för hur det ska uppnås. Det är lite likadant som med mitt nya jobb, säger Tomas Stavbom.