De odlar Atlantlaxen och gurkan pÄ parkeringsplatsen

PÄ en parkeringsplats utanför eller inne i livsmedelsbutiken vill bolaget driva fullskaliga fisk- och grönsaksodlingar. Nu tar bolaget Agtira med JÀrlÄsasonen Pontus Lamberg sikte pÄ Uppsala.

SĂ„ hĂ€r ser det ut i odlingshallen vid livsmedelsbutiken i Östersund. Odlingen sker i ett slutet kretslopp, akvaponi, dĂ€r vattnet renas och fiskens avföring anvĂ€nds i den nĂ€ringslösning dĂ€r man odlar grönsaker.

SĂ„ hĂ€r ser det ut i odlingshallen vid livsmedelsbutiken i Östersund. Odlingen sker i ett slutet kretslopp, akvaponi, dĂ€r vattnet renas och fiskens avföring anvĂ€nds i den nĂ€ringslösning dĂ€r man odlar grönsaker.

Foto: Vast Works

Ekonomi2023-02-27 17:00

Odlingen sker i ett slutet kretslopp – akvaponi – dĂ€r man bland annat anvĂ€nder fiskens avföring i den nĂ€ringslösning dĂ€r grönsakerna odlas. 

Arbetet styrs av en teknik byggd pÄ artificiell intelligens som kan uppmÀrksamma detaljer som det mÀnskliga ögat inte kan. Den informationen anvÀnds sedan för att rena vatten, effektivisera skördar och förbÀttra arbetsrutiner.

undefined
Pontus Lamberg Àr operativ chef pÄ Agtira. Han har sina rötter i JÀrlÄsa utanför Uppsala.

– En annan viktig komponent Ă€r att vi vill finnas pĂ„ plats med vĂ„ra odlingsanlĂ€ggningar inne i livsmedelsbutiker eller i anslutning direkt till butiken – kanske pĂ„ parkeringen utanför och komma nĂ€ra kunderna med vĂ„ra nĂ€rodlade livsmedel, förklarar Pontus Lamberg, operativ chef pĂ„ Agtira, som sedan en tid Ă€r listat pĂ„ Nasdaq-börsen.

Han förklarar att bolagets affĂ€rsmodell bygger pĂ„ att ta bort flera led i leveranskedjan. 

– IstĂ€llet för att vara utelĂ€mnade till lĂ„nga leveranser, mellanhĂ€nder och dagens osĂ€kerhet med leverantörer lĂ„ngt bort kan vi nu sĂ€lja direkt till butiker eller konsumenter. Det hĂ€r menar vi, minskar klimatpĂ„verkan och ger kunderna fĂ€rskare grönsaker och fisk.

I de, upp till 3 000 kvadratmeter stora odlingshallarna odlas i dag gurka, tomat, paprika, sallad, örter, jordgubbar samt lax eller regnbĂ„gslax.

– Vad som odlas styrs av vad vĂ„ra kunder vill ha, sĂ€ger Pontus Lamberg.

Bolaget har sin bas i HĂ€rnösand och finns i dag pĂ„ plats vid livsmedelsbutiker med fisk- och grönsaksodlingar i Östersund, HĂ€rnösand, SkellefteĂ„ och Sundsvall. 

undefined
SĂ„ hĂ€r ser det ut vid Ica i Östersund. Till höger den anlĂ€ggning pĂ„ cirka 1 200 kvadratmeter dĂ€r bĂ„de grönsaker och lax ska odlas.

Ett ramavtal med livsmedelsgrossisten Greenfood har tecknats. Det innebĂ€r att Agtira ska bygga odlingsanlĂ€ggningar pĂ„ minst tio olika platser runt om i Sverige.  

Överenskommelsen innebĂ€r bland annat en satsning söderut mot strategiskt viktiga stĂ€der. 

Ett första delavtal Ă€r klart dĂ„ man ska bygga en 3 000 kvadratmeter stor odlingsanlĂ€ggning vid Ica i Haninge dĂ€r det ska odlas gurkor till ett vĂ€rde av 120 miljoner kronor pĂ„ tio Ă„r. 

Pontus Lamberg har rötterna i JĂ€rlĂ„sa och kopplingarna till Uppsala-omrĂ„det Ă€r fortfarande mĂ„nga. Han Ă€r Ă€ven slĂ€kt med en VM-medaljör i skidor med samma efternamn. 

– Jag Ă„kte skidor, men jag var absolut inte pĂ„ Karin Lambergs nivĂ„. DĂ€remot tĂ€vlade jag i orientering och multisport, sĂ€ger han.

NĂ€r det gĂ€ller en etablering i Uppsala finns inga emotionella skĂ€l, förklarar han. 

– Det kĂ€nns kul med Uppsala. Men staden Ă€r ocksĂ„ strategiskt mycket intressant dĂ„ den har en ganska ung och medveten befolkning som gillar hĂ„llbar och nĂ€rproducerad mat. MiljöhĂ„llbarhet Ă€r ocksĂ„ nĂ„got som ligger i kommunens mĂ„l och inriktning som gör staden mycket intressant, sĂ€ger Pontus Lamberg.

En annan viktig faktor nÀr det gÀller Uppsala Àr nÀrheten till de tvÄ universiteten. DÀr Àr tillgÄngen pÄ arbetskraft god, bland annat biologer och lantmÀtare som Àr viktigt för verksamheten.

– VĂ„r odlingar styrs ju bland annat med hjĂ€lp av artificiell intelligens. Även den typen av kompetens kommer vi nĂ€ra och kan fĂ„ tillgĂ„ng till pĂ„ ett bra sĂ€tt med en etablering i Uppsala, sĂ€ger han.

Nu pĂ„gĂ„r förhandlingar i Uppsala med ett flertal olika fastighetsĂ€gare liksom kommunen om lĂ€mpliga markomrĂ„den. 

– Vi har identifierat ett antal markomrĂ„den som vi ser som lĂ€mpliga att bygga pĂ„. Just nu Ă€r vi i ett lĂ€ge i planprocessen dĂ€r vissa saker Ă€nnu inte Ă€r lösta och som vi mĂ„ste vĂ€nta in. 

– Men vi Ă€r angelĂ€gna allt ska lösa sig och vi kan komma i gĂ„ng, sĂ€ger Pontus Lamberg.

undefined
Detalj frÄn en odling - hÀr Àr fiskodlingen. Att fÄ komma in i odlingshallarna eller fiskuppfödningen gÄr inte. "Det Àr hygieniska och miljömÀssiga skÀl", sÀger Pontus Lamberg.
SÄ hÀr funkar det

Akvaponi Àr ett matproduktionssystem dÀr man kombinerar fiskodling med vÀxtodling i ett slutet kretsloppssystem.

Systemet bygger pĂ„ ett system dĂ€r man i en tank odlar fisk och grönsaker. 

I ett par andra tankar rensas avfall ut och ammoniak konverteras till nitrater som Ă€r till nytta för vĂ€xterna. Vidare tar man Ă€ven hand om nĂ€ringsĂ€mnen. 

I akvaponisystemet finns Àven en tank som dÀr vatten samlas upp och pumpas tillbaka till uppfödningstanken.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!