Odlingen sker i ett slutet kretslopp â akvaponi â dĂ€r man bland annat anvĂ€nder fiskens avföring i den nĂ€ringslösning dĂ€r grönsakerna odlas.
Arbetet styrs av en teknik byggd pÄ artificiell intelligens som kan uppmÀrksamma detaljer som det mÀnskliga ögat inte kan. Den informationen anvÀnds sedan för att rena vatten, effektivisera skördar och förbÀttra arbetsrutiner.
â En annan viktig komponent Ă€r att vi vill finnas pĂ„ plats med vĂ„ra odlingsanlĂ€ggningar inne i livsmedelsbutiker eller i anslutning direkt till butiken â kanske pĂ„ parkeringen utanför och komma nĂ€ra kunderna med vĂ„ra nĂ€rodlade livsmedel, förklarar Pontus Lamberg, operativ chef pĂ„ Agtira, som sedan en tid Ă€r listat pĂ„ Nasdaq-börsen.
Han förklarar att bolagets affÀrsmodell bygger pÄ att ta bort flera led i leveranskedjan.
â IstĂ€llet för att vara utelĂ€mnade till lĂ„nga leveranser, mellanhĂ€nder och dagens osĂ€kerhet med leverantörer lĂ„ngt bort kan vi nu sĂ€lja direkt till butiker eller konsumenter. Det hĂ€r menar vi, minskar klimatpĂ„verkan och ger kunderna fĂ€rskare grönsaker och fisk.
I de, upp till 3 000 kvadratmeter stora odlingshallarna odlas i dag gurka, tomat, paprika, sallad, örter, jordgubbar samt lax eller regnbÄgslax.
â Vad som odlas styrs av vad vĂ„ra kunder vill ha, sĂ€ger Pontus Lamberg.
Bolaget har sin bas i HĂ€rnösand och finns i dag pĂ„ plats vid livsmedelsbutiker med fisk- och grönsaksodlingar i Ăstersund, HĂ€rnösand, SkellefteĂ„ och Sundsvall.
Ett ramavtal med livsmedelsgrossisten Greenfood har tecknats. Det innebÀr att Agtira ska bygga odlingsanlÀggningar pÄ minst tio olika platser runt om i Sverige.
Ăverenskommelsen innebĂ€r bland annat en satsning söderut mot strategiskt viktiga stĂ€der.
Ett första delavtal Àr klart dÄ man ska bygga en 3 000 kvadratmeter stor odlingsanlÀggning vid Ica i Haninge dÀr det ska odlas gurkor till ett vÀrde av 120 miljoner kronor pÄ tio Är.
Pontus Lamberg har rötterna i JÀrlÄsa och kopplingarna till Uppsala-omrÄdet Àr fortfarande mÄnga. Han Àr Àven slÀkt med en VM-medaljör i skidor med samma efternamn.
â Jag Ă„kte skidor, men jag var absolut inte pĂ„ Karin Lambergs nivĂ„. DĂ€remot tĂ€vlade jag i orientering och multisport, sĂ€ger han.
NÀr det gÀller en etablering i Uppsala finns inga emotionella skÀl, förklarar han.
â Det kĂ€nns kul med Uppsala. Men staden Ă€r ocksĂ„ strategiskt mycket intressant dĂ„ den har en ganska ung och medveten befolkning som gillar hĂ„llbar och nĂ€rproducerad mat. MiljöhĂ„llbarhet Ă€r ocksĂ„ nĂ„got som ligger i kommunens mĂ„l och inriktning som gör staden mycket intressant, sĂ€ger Pontus Lamberg.
En annan viktig faktor nÀr det gÀller Uppsala Àr nÀrheten till de tvÄ universiteten. DÀr Àr tillgÄngen pÄ arbetskraft god, bland annat biologer och lantmÀtare som Àr viktigt för verksamheten.
â VĂ„r odlingar styrs ju bland annat med hjĂ€lp av artificiell intelligens. Ăven den typen av kompetens kommer vi nĂ€ra och kan fĂ„ tillgĂ„ng till pĂ„ ett bra sĂ€tt med en etablering i Uppsala, sĂ€ger han.
Nu pÄgÄr förhandlingar i Uppsala med ett flertal olika fastighetsÀgare liksom kommunen om lÀmpliga markomrÄden.
â Vi har identifierat ett antal markomrĂ„den som vi ser som lĂ€mpliga att bygga pĂ„. Just nu Ă€r vi i ett lĂ€ge i planprocessen dĂ€r vissa saker Ă€nnu inte Ă€r lösta och som vi mĂ„ste vĂ€nta in.
â Men vi Ă€r angelĂ€gna allt ska lösa sig och vi kan komma i gĂ„ng, sĂ€ger Pontus Lamberg.