Räkna inte med allt när tuffa hyresförhandlingar väntar

De tuffaste hyresförhandlingarna på 30 år väntar. Fastighetsägarna kan nog glömma att de får betalt för alla kostnader de har. Det menar Hyresgästföreningen som får någon form av medhåll från fastighetsägare.

Kanske de tuffaste hyresförhandlingarna på 30 år. Fastighetsägarna kan nog glömma att de får betalt för alla kostnader de har. Det menar Hyresgästföreningen som får någon form av medhåll från fastighetsägare som Uppsalahem och Tierpsbyggen.

Kanske de tuffaste hyresförhandlingarna på 30 år. Fastighetsägarna kan nog glömma att de får betalt för alla kostnader de har. Det menar Hyresgästföreningen som får någon form av medhåll från fastighetsägare som Uppsalahem och Tierpsbyggen.

Foto: Axel Hilleskog

Ekonomi2022-09-26 17:00

Hög inflationstakt, energipriser som rör sig våldsamt uppåt och höjd styrränta innebär rejäla utmaningar inför hyresförhandlingarna på bostadsmarknaden som startar senare i höst.

– Redan tidigare i år insåg vi och våra motparter att det skulle bli ett tufft förhandlingsläge inför 2023. Med den senaste räntehöjningen kommer det att bli ännu tuffare, säger Lena Jansson-Nordin, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen i Uppsala.

undefined
Lena Jansson Nordin, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen, tror förhandlingarna för 2023 kan bli de tuffaste förhandlingarna på 30 år.

Hon konstaterar också:

– Det här kan bli de tuffaste förhandlingarna på 30 år.

Benny Enholm, vice vd och förvaltningschef på Uppsalahem, med 20 000 bostäder säger inte emot, men konstaterar också:

– För oss är det viktigt att vi har seriösa förhandlingar som hela tiden bottnar ekonomins realiteter. Sedan inser vi också att det handlar om stora kostnadsökningar rakt över i vår verksamhet. Hyreshöjningarna är en förutsättning för att vi ska överleva och kunna utveckla vår verksamhet som en långsiktig aktör och bygga nytt samt renovera, säger Benny Enholm.

undefined
Benny Enholm är vice vd och förvaltningschef på Uppsalahem.

Han menar att det inte är realistiskt att fastighetsägarna ska bära alla kostnadsökningar själva samtidigt som han också konstaterar att det är ett tufft läge även för hyresgästerna:

– Vi öppnar därför att hitta olika kreativa lösningar på detta.

Hos Tierpsbyggen, med cirka 2 000 bostäder, har man fått signaler om taxehöjningar för el, fjärrvärme, sopor, vatten och avlopp som innebär kostnadsökningar på upp till 20 miljoner kronor inför 2023.  

– Det är kostnader som slår direkt på verksamheten. Lägg sedan till att hyreshöjningarna de senaste åren varit låga och inte täckt alla våra kostnader. Vi behöver pengar till underhåll nu, säger Roger Kjetselberg, vd på Tierpsbyggen.

undefined
Roger Kjetselberg är vd för Tierpsbyggen.

 Lena Jansson-Nordin menar att de senaste årens hyreshöjningar avspeglade sig i den då rådande verkligheten.

– Då hade vi väldigt låga räntor och knappt någon inflation, menar hon.

I vågskålen inför de kommande hyresförhandlingarna finns även den partsöverenskommelse där Sveriges Allmännytta, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna klargjort vilka faktorer man ska ta hänsyn till vid hyresförhandlingarna. 

Dels ska man titta på bostadsbolagens bokslut från 2020 och framåt för att få en uppfattning bolagens kostnadbild. Vidare ska man ta hänsyn till inflationen framledes, bruttonationalproduktens utveckling och ränteläget.

– Det här ska ge en tydlig och mera förutsägbar bild av den ekonomiska verkligheten inför förhandlingarna, säger Lena Jansson-Nordin.

Både Kjetselberg och Enholm konstaterar att det finns en överenskommelse, men exakt vad den kommer att innebära är oklart, menar de. 

– Vi har en partsöverenskommelse där bläcket knappt torkat. Det återstår nu att se hur den tillämpas vid förhandlingar, men den anger en riktning där vi kommit överens om flera saker, säger Benny Enholm.

Utspel inför höstens förhandlingar runt om i Sverige har redan kommit. Från Fastighetsägarna i Väst vill man se tioprocentiga hyreshöjningar medan Hyresgästföreningen vill se statligt stöd till hyran.

Från Hyresgästföreningen gör man också tolkningen att överenskommelsen innebär ett mera långsiktigt ekonomiskt perspektiv.

– Vår tolkning är att fastighetsägarna inte ska räkna med att kan få ersättning för alla sina kostnader direkt utan snarare över tid, säger Lena Jansson-Nordin. 

Partsöverenskommelsen

Överenskommelsen är gjord av Sveriges Allmännytta, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Sverige. I den enas man kring fem områden med parametrar som parterna ska utgå ifrån vid förhandlingarna och som sammantagna ska leda fram till avtal.

De faktorer som det ska tas hänsyn till är: avgifter för el, värme, vatten och avlopp och avfall, förvaltnings- och underhållskostnader, räntor, BNP och BNP per capita samt inflationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!