De väljer att satsa i det tuffa ekonomiska läget

Läget är tufft men i stället för att stänga ner går Rosendal ost och chark åt andra hållet. I maj öppnar man en vinbar i anslutning till matbutiken.

Läget är tufft men i stället för att stänga ner går Rickard Karlsson och Anton Derblom på Rosendal ost och chark åt andra hållet. I maj öppnar man en vinbar i anslutning till matbutiken.

Läget är tufft men i stället för att stänga ner går Rickard Karlsson och Anton Derblom på Rosendal ost och chark åt andra hållet. I maj öppnar man en vinbar i anslutning till matbutiken.

Foto: Kjell Sjöberg

Ekonomi2023-04-01 05:00

Anton Derblom och Rickard Karlsson driver butiken tillsammans. Båda vittnar om att läget är tufft med dyr el och allt högre inköpspriser på livsmedel.

De har funnits med sin verksamhet i Rosendal ett par år. Inledningsvis hade de två butiker, en för ost och chark och en där de sålde frukt och grönt. 

undefined
Läget är tufft men i stället för att stänga ner går Rickard Karlsson och Anton Derblom på Rosendal ost och chark åt andra hållet. I maj öppnar man en vinbar i anslutning till matbutiken.

– Butiken med frukt och grönt har vi stängt då vi kände att det inte riktigt höll. Men istället för att ge upp och säga upp hyreskontraktet på den lokalen så satsar vi istället och öppnar en vinbar där i maj, säger Rickard Karlsson.

Kollegan Anton Derblom berättar att de lyssnat runt med boenden i området och fått uppfattningen att många skulle vilja se en vinbar i området.

– I matväg blir det fokus på baskiskt och mat med influenser från Loire i Frankrike, säger Anton Derblom.

På Geijersgatan i Luthagen håller Josefssons Lanthandel till. Veronica Dellstrand driver butiken sedan tre år tillbaka.

– Det har varit tre annorlunda år. Först var det pandemi och sedan kom kriget i Ukraina, inflation och höga räntor, säger Veronica Dellstrand.

Trots att det varit tuffa tider har hon kunnat hålla igång verksamheten.

– Även fast vi hållit nere priserna så är det en utmaning, men vi har en hel del stammisar som gör att vi kan hålla igång verksamheten.

Hon berättar att hon inte kan ta ut någon lön från verksamheten. 

Anton Derblom och Rickard Karlsson delar delvis Veronica Dellstrands bild av läget.

– Det handlar dels om att erbjuda det där lilla extra med schyssta uppläggningar av maten vi säljer och att vi har unika och bra livsmedel. Det gör att vi kan behålla vår kundkrets, säger Anton Derblom och fortsätter:

– Och vi får tumma en del på det där med lönen, vissa månader blir det mindre än andra.

undefined
Veronica Dellstrand driver Josefssons Lanthandel på Geijersgatan. Hon har inga planer på att ge upp. "Jag vill vara ett alternativ till de stora matkedjorna".

Veronica Dellstrand förklarar att hon överlever och kan ta ut lön då hennes verksamhet vilar på flera ben.

– Förutom butiken jobbar vi med trädgårdsskötsel och underhållstjänster i vårt företag. Det är intäkterna därifrån som betalar min lön, säger hon.

Några planer på att lägga ned verksamheten har hon inte.

– Jag har förhoppningar om framtiden. Dessutom vill jag visa att vi mindre butiker kan vara ett alternativ till de stora livsmedelskedjorna och erbjuda bra lokala svenska livsmedelsalternativ. Min förhoppning och tro är att vi kommer att äta mera lokalt producerade livsmedel i framtiden, säger hon.

undefined
"Istället för att ge upp och säga upp hyreskontraktet på den lokalen så satsar vi istället och öppnar en vinbar", säger Rickard Karlsson (till vänster). Till höger Anton Derblom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!