– Prova det här, säger Jessica Faiss och räcker sin man ett klarrött äpple. Ett Rubinola.
Martin Faiss tar en provande tugga.
– Gott, men de här behöver ett par veckor till, konstaterar han.
Äppelodling är både en konst och en vetenskap. Träd ska skyddas från skadedjur av både insekts- och älgstorlek – på ett miljövänligt sätt, eftersom Granum är under ekologisk certifiering – vädergudar ska bes till och grenar ska beskäras på rätt ställe. När det börjar närma sig skördetid behöver man hålla koll på syrahalt, sockerhalt och hårdhet för att pricka in rätt plocktid. Och då har man inte ens kommit till själva mustningen än.
Martin och Jessica Faiss har drivit Granum musteri i drygt tio år. Men platsens historia med äpplen går tillbaka betydligt längre än så.
Martins farfars far Johan August grundade det som i dag kallas den gamla äppelodlingen på 1930-talet. Runt 60- eller 70-talet lades det aktiva äppelodlandet på is, men träden blev kvar. När Martin och Jessica flyttade in i huset intill fruktträdgården ville de göra något med alla äpplen.
Men det finns en gräns för hur många äppelpajer man orkar äta. Tillsammans med Martins farbror köpte paret en liten äppelpress och började göra must. Några av grannarna, som också hade fler äpplen än de kunde hantera, kom till gården för att få sina frukter gjorda till must, de också.
– Det första året fick vi in ungefär 400 kronor. Då tog vi 3 kronor litern, säger Martin Faiss.
Sedan dess har musteriverksamheten mångdubblats. I dag mustar Granum ungefär 40 ton äpplen varje säsong, som löper mellan augusti och oktober. En del av musten kommer från den egna äppelodlingen och säljs i gårdsbutiken samt hos utvalda återförsäljare i Uppsala. Men en stor del av äpplena kommer från kunder, som lämnat in frukt från den egna trädgården för att få must.
– Man får aldrig säga något negativt om kundernas äpplen, utan man ska alltid berömma. De är lite som hundägare på det sättet! säger Martin Faiss och skrattar.
Men att bara dyka upp med en korg äpplen som man vill få omvandlade till must fungerar inte, hur fina de än är. Granum är ett av endast en handfull musterier i Uppsalatrakten, och mycket populärt. För att få lämna frukt måste man boka en tid, och de bokas ofta upp tre till fyra veckor i förtid. Dessutom finns en minimigräns.
För att du ska vara säker på att det är must gjord på just dina egna frukter du dricker, och inte någon främlings, blandar Granum aldrig kundernas äpplen. Och eftersom äppelpressen inte kan hantera hur små mängder som helst finns en undre gräns på 50 kilo äpplen, motsvarande ungefär fem fyllda papperskassar.
Äpplena sorteras, krossas, pressas och silas. Musten pastöriseras sedan genom att hettas upp till 80 grader, och tappas slutligen upp på bag-in-box eller glasflaska. Musten får svalna över natten, och är sedan redo för upphämtning. Hela processen från lämning till hämtning tar ungefär två dagar, och kostar 33 kronor per färdig liter, eller 100 kronor för en treliters bag-in-box.
– Uppsala har ett väldigt bra klimat för äppelodling. Den där lerjorden man inte tror passar innehåller väldigt mycket mineraler och näringsämnen, säger Martin Faiss.
Han blickar ut över lapptäcket av fält och åkrar bortom spaljéerna med äppelträd.
– Dalby är lite som Upplands eget Provence.