Återbruk i fokus när företag byter kontor

Pandemins förändrade arbetssätt har fått företag att fundera över sina lokaler och kontorsmiljöer. Samtidigt har intresset för hållbarhet ökat. På Uppsalaföretaget Bjerkings nya kontor är drygt 90 procent av inredningen återbrukade möbler.

Bordet i Bjerkings reception är gjort av spillbitar som kapats av i arbetet med företagets nya kontor. Fredrik Frensborg är företagets chef för strategisk affärsutveckling.

Bordet i Bjerkings reception är gjort av spillbitar som kapats av i arbetet med företagets nya kontor. Fredrik Frensborg är företagets chef för strategisk affärsutveckling.

Foto: Miranda Olsson

Ekonomi2021-12-19 15:00

Under hösten har medarbetarna vid konsultbolaget Bjerking välkomnats till företagets nya kontor i nybyggda Kungspassagen i centrala Uppsala. Flytten till större lokaler har planerats i flera år. Utöver läget, med en vid utsikt över staden åt alla håll, har hållbarhet varit viktigt för företaget.

– Vi har verkligen gått all-in för att återanvända all den inredning vi har kunnat från det tidigare kontoret, säger Anders Wärefors, vd på Bjerking.

Med hjälp av ett inredningsarkitektbolag kartlades företagets möbler och inredning för att avgöra vad som kunde användas på det nya kontoret. Enligt företagets egna uppgifter behövde bara 172 artiklar köpas in nytt där drygt 90 procent av inredningen består av återanvända möbler från det gamla kontoret.

– Det har hänt mycket kring återbruk de senaste åren. Med en ökad medvetenhet om klimatpåverkan i samhället intresserar sig fler för frågan, säger Johanna Andersson, senior projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Förutom en minskad belastning för klimat och miljö ger återbruk också möjlighet till ekonomiska besparingar.

– När det gäller möbler är det bevisat i flera projekt att du kan spara mycket pengar på återbruk, säger Johanna Andersson. Enligt IVL:s beräkningar kan återbruk i stället för nyinköp innebära två miljoner i minskade kostnader för ett kontor på 2 000 kvadratmeter och 170 anställda.

Men för Bjerkings del ser inte Anders Wärefors att återbruket har inneburit en större besparing. Arbetet har krävt mycket tid och planering.

– Det är ett ganska krävande sätt att flytta.

Enligt Anders Wärefors har logistiken varit den största utmaningen. Totalt har ungefär 300 av företagets möbler rekonditionerats. Avskiljningsskärmar har klätts om och kapats av. Stolar, skåp och bokhyllor har målats om.

– Vanor och okunskap utgör andra hinder för ett ökat återbruk, säger Johanna Andersson på IVL som genom plattformen Centrum för cirkulärt byggande (CCBuild) arbetar tillsammans med flera aktörer i samhällsbyggnadsbranschen för ökad samverkan kring återbruk och digitala stöd för företag och organisationer.

För Bjerkings del har strävan efter hållbarhet präglat planerna för det nya kontoret redan från start. Tanken har tagits vidare av inredningsarkitekterna där återbruk har varit utgångspunkt för nya designlösningar. Att ett nytt kontor inte behöver betyda sprillans ny inredning är ett nytt sätt att tänka, men har än så länge mest mötts av positiva reaktioner.

– Medarbetarna tycker att det är fantastiskt fint, säger Anders Wärefors och beskriver hur det i stället främst är utsikten som fångar folks uppmärksamhet.

Bland hyresgästerna i det åtta våningar höga kontorshuset på Kungsgatan återfinns även Nordea och revisionsbyrån Grant Thornton. Bjerking hyr de övre planen men har ännu inte bestämt sig för hur de ska använda alla ytor.

Pandemin har fått företaget att arbeta på nya sätt och det finns en osäkerhet kring vilken roll kontoret kommer spela i framtiden. Bjerkings medarbetare har många olika sorters arbetsuppgifter, och en del trivs att arbeta hemma. Samtidigt är det viktigt för företaget att kunna erbjuda en samlande plats.

– Företagsandan är otroligt viktig. Vi behöver något som för oss samman, säger Anders Wärefors.

3 steg för återbruk

Till exempel grad av återbruk, klimatnytta och vilken möbeltyp som ska utvärderas för återbruk. Glaspartier, höj- och sänkbara skrivbord och kontorsstolar ger besparingar för klimat och ekonomi.

Kan möblerna användas i befintligt skick eller behöver de rekonditioneras eller kläs om? Vad kan säljas eller skänkas?

Köp av begagnade möbler eller möbler i behov av rekonditionering kräver ofta en längre inköpsprocess.
 

Källa: IVL Svenska Miljöinstitutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!