Så kan distansarbete på landsbygden underlättas

Efter pandemin är det många som vill slippa pendla till jobbet – men som samtidigt saknar gemenskapen som en arbetsplats kan innebära. Nu ska ett nytt projekt undersöka möjligheten att etablera så kallade arbetshubbar på Uppsalas landsbygd. "Det ska vara möjligt att jobba och bo i hela kommunen", säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

Linda Lindström är koordinator för projektet "Det hållbara arbetsrummet – en hållbar arbetshubb på svensk landsbygd."

Linda Lindström är koordinator för projektet "Det hållbara arbetsrummet – en hållbar arbetshubb på svensk landsbygd."

Foto: David Rydell

Ekonomi2021-11-26 12:00

Delade kontorsplatser på landsbygden kan underlätta för människor som vill arbeta på distans men inte hemma. Nu ska möjligheterna för och intresset av arbetshubbar på landsbygden ses över i projektet "Det hållbara arbetsrummet – en hållbar arbetshubb på svensk landsbygd."

– Vi vill utforska om det finns ett behov av den här typen av lösningar för att hjälpa pendlare att minska bilåkandet till arbetet. Vi ser ett fönster att arbeta med det här i sviterna av covid, där det finns en ökad flexibilitet hos arbetsgivare och ett behov hos folk att ha ett sammanhang, säger Linda Lindström, koordinator för projektet. 

undefined
Linda Lindström tycker att det är viktigt att hjälpa människor minimera bilåkandet, framför allt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Bakom projektet står byrån Beteendelabbet, stiftelsen Stuns och Uppsala kommun med delfinansiering av Vinnova. 

– Vårt huvudfokus är att bli Sveriges bästa landsbygdskommun där det ska vara möjligt att jobba och bo i hela kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S). 

Pelling berättar att lösningar som dessa har efterfrågats länge av kommunens invånare. 

– Det kan bli lite ensamt att sitta på egen kammare. På det här sättet kan man få jobbkompisar och skaffa affärskontakter. Vi är sociala människor och idéer skapas när man möts och kan ta hjälp av varandra, säger han. 

Projektet är fortfarande i ett tidigt skede och i början av nästa år ska man samverka med personer som kan tänkas dra nytta av arbetshubbarna. I ett första steg har man valt att fokusera på Bälinge och Björklinge, berättar Lindström. Platserna har valt baserat på antalet invånare, antal arbetande med eftergymnasial utbildning och närvaron av en lokal matbutik. 

– Syftet är i första hand att se om det finns en vilja att nyttja den här typen av arbetsrum. Genom samverkande aktiviteter vill vi få insikter om vad vi skulle behöva göra på plats. Handlar det om tekniska lösningar? Vilka hinder står i vägen? På vilket avstånd är det rimligt att placera hubbarna? 

Förutom intresse ska även finansieringsmodeller undersökas. Det finns ingen tidsplan för när eventuella arbetshubbar skulle kunna vara på plats, men målet är att söka pengar för att sätta upp ett pilotprojekt i någon landsbygdsort i Uppsala – om intresse finns. 

– Om vi får beskedet att det här inte är ett behov vi faktiskt har så går vi inte vidare, men med tanke på att många har efterlyst det här länge är förhoppningen att det ska visa sig finnas ett behov och att vi ska få konkreta tips, säger Erik Pelling.

undefined
Erik Pelling vill att Uppsala ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun.

Pelling tror att man i framtiden skulle kunna etablera arbetshubbar på många olika platser i kommunen, vilket också skulle kunna bidra till att levandegöra landsbygden. 

– Då kan den lokala butiken få kunder under dagtid, kanske kan man ha ett kafé på platsen. Det skapas mervärden om det finns människor på plats. Jag hoppas att det här ska bidra till en bättre landsbygdskommun och ett bättre näringsliv med företag som växer. 

En förhoppning är också att arbetshubbarna ska bidra till minskad miljöpåverkan samt mindre trängsel i stadskärnan. 

– Att hjälpa folk på landsbygden att minimera sina bilresor är generellt någonting vi behöver göra, framför allt ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Linda Lindström. 

Om projektet

I projektet "Det hållbara arbetsrummet – en hållbar arbetshubb på svensk landsbygd" ska man undersöka vilket intresse det finns för arbetshubbar på landsbygden. 

Man har valt att fokusera på orterna Bälinge och Björklinge. 

I första fasen ska man ta tempen på intresset genom enkäter, intervjuer och samskapande aktiviteter med invånarna i testorterna. 

Tillsammans med invånarna vill man undersöka hur en arbetshubb bör utformas för att möta behoven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!