Coworking lyfter med distanstrenden: "Mer flexibelt"

Sju av tio arbetsplatser planerar att varva kontoret med distansarbete när restriktioner slopas, enligt en undersökning av Unionen. En hybridlösning som attraherar fler och fler företag är fenomenet coworking.

Det Uppsalabaserade företaget MGSUST överväger coworking på BASE10 till hösten. På bild från vänster: Khalid Bm och Alexander Loris från företaget.

Det Uppsalabaserade företaget MGSUST överväger coworking på BASE10 till hösten. På bild från vänster: Khalid Bm och Alexander Loris från företaget.

Foto: Isak Olsson

Ekonomi2021-08-07 20:00

Coworking, eller kontorskollektiv, innebär att man hyr in sig på en kontorsplats- eller lokal och arbetar bredvid andra människor. I Uppsala finns flera kontorskollektiv som har märkt av ett ökat intresse, speciellt nu när hösten hägrar. 

BASE10, ett coworking-center beläget i Juvelen vid centralstationen, fokuserar på startups.

undefined
I Juvelen vid Uppsala centralstation har coworking-centret BASE10 sina lokaler.

– Vi har sett ett ökat behov, speciellt under de senaste månaderna när restriktionerna har lättat. Det har också skett en förändring i vilka företag som hör av sig. Tidigare var det mest nystartade startups, men nu är det företag i tillväxtstadiet. De har insett fördelarna med att kunna arbeta på distans och vill inte betala för dyra kontorslokaler, i till exempel Stockholm, säger Jason Dainter, medgrundare och vd för BASE10.

undefined
"Det är både individer som arbetar självständigt och de som kommer från större företag," säger Jason Dainter om de personer som söker sig till BASE10. Till vänster: Jason Dainter och Kristofer Klefalk, från BASE10.

Ett annat kontorskollektiv är Skolgatan 6, som öppnade i januari 2020, precis innan pandemin slog till. 

– Vi har haft öppet under hela tiden men med restriktioner. Många har valt att arbeta hemifrån men kommit hit om det verkligen har behövts. Färre människor har varit här, men antalet intresseanmälningar för att komma tillbaka till hösten har inte direkt minskat. Telefonen och mejlen plingar betydligt oftare än vad de gjorde för ett halvår sedan, säger Kajsa Thorsén, platsansvarig på Skolgatan 6.

undefined
"Nu när pandemin kanske börjar lägga sig märker vi att det är fler egenföretagare som kommer hit och uppskattar att kunna ha möten i en professionell miljö i stället för vid köksbordet," säger Kajsa Thorsén från Skolgatan 6.

På Skolgatan 6 är de privata kontorsrummen i princip uppbokade hela hösten och fler kommer att börja arbeta på deras cowork-platser i september. Det finns också en hel lista med företag som har anmält sitt intresse, säger hon. 

Ett Uppsalabaserat företag som funderar på att hyra en lokal på BASE10 till hösten är MG Sustainable Engineering (MGSUST), som designar solpaneler. När pandemin började hade de ett eget kontor, som fick stå tomt när alla arbetade hemifrån.

undefined
Det Uppsalabaserade företaget MGSUST överväger coworking på BASE10 till hösten. På bild från vänster: Khalid Bm och Alexander Loris från företaget.

– Vi tycker att coworking är mer flexibelt och det finns bekvämligheter som vi inte behöver tänka på själva. Vi ser över alternativet men har inte bestämt oss än, säger João Gomes, medgrundare till MGSUST.

undefined
"Det är viktigt att kunna träffas för möten, men inte lika viktigt att alla måste vara på plats varje dag," säger João Gomes, medgrundare till MGSUST.

Pandemin fick företagets medarbetare att ställa om och inse att det var möjligt att arbeta mer digitalt.

– Vi arbetade redan online när vi har kollegor i Portugal. Samtidigt anser vi att det är viktigt att kunna träffas för möten, men inte lika viktigt att alla måste vara på plats varje dag. Därför kan den här typen av arbetsplats vara väldigt flexibel för att man kan mötas utan att ha ett fast kontor, säger João Gomes.

Kajsa Thorsén från Skolgatan 6 tror att det ökade intresset är något som kommer att fortsätta. 

– Coworking har börjat explodera på marknaden och företag börjar förstå att man kan komma långt ekonomiskt sett och spara mycket pengar genom att sitta så här i stället för att ha ett eget kontor, säger hon. 

undefined
Konceptet coworking innebär att man betalar för ett medlemskap, och därefter får tillgång till arbetsytor eller kontorsrum.

Jason Dainter instämmer: 

– I tech-branschen har vi arbetat så här sedan 10–20 år tillbaka, säger han. 

Han fortsätter och säger att de nu märker av att mer traditionella branscher har fått upp ögonen för teknologin och insett att det funkar. 

– Såklart behöver man träffa andra människor men det har varit gammaldags att jobba nio till fem på kontoret när vi har så mycket teknologi tillgänglig. Sedan har också pendlandet kostat mycket, för både klimatet och bankkontot, avslutar Jason Dainter.                          

Detta är coworking

Coworking innebär att företag delar på en kontorsyta. I stället för att teckna hyreskontrakt skaffar enskilda eller företag sig ett medlemskap för att få tillgång till arbetsytor. 

Idén växte fram som ett svar på behovet som mindre företag, frilansare och startups hade av billiga och flexibla arbetsplatser i centrala lägen i större städer. 

Konceptet skiljer sig från kontorshotell där hyresgästen äger en fast plats och där kontrakten sträcker sig över en längre tid. 

Källa: Fastighetsägarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!