Uppsalas chokladdrottning tackar för sig

Efter 29 år går choklad- och pralinföretaget Annelie K i konkurs. "Det finns en smärtgräns för hur mycket man kan ta för en pralin", berättar Annelie Kejorth.

Annelie Kejorth och Emma Bexenius på Annelie K.

Annelie Kejorth och Emma Bexenius på Annelie K.

Foto: Niklas Weimer

Ekonomi2024-01-11 11:30

I källaren under pralinbutiken på Sysslomansgatan står en kran som sakta pumpar ut sammetsmjuk choklad. Annelie Kejroth är kanske ingen Willy Wonka, men nog kan man ändå kalla stället för en chokladfabrik.

– Mitt barnbarn blev väldigt fascinerad av den där. Han kom tillbaka till skolan en gång och berättade att mormor hade ett rör som det kommer choklad ur. De trodde honom inte, skrattar hon.

undefined
Annelie K stängde för gott i onsdags. Men den sista pralinen är ändå inte gjord. "Det är klart jag kommer fortsätta med choklad. Men det får bli hemma", säger Annelie Kejroth.

Men nu är det dags för kranen att vridas av. Annelie K Choklad och Praliner AB, som företaget heter, har begärts i konkurs. Kombinationen av höga råvarupriser, dyra elkostnader och en hög lokalhyra blev till slut för mycket.

– Det har varit fem jättetunga år. Alla kostnader har gått upp, men det finns en smärtgräns för hur mycket man kan ta för en pralin, säger Annelie Kejroth.

Konkursen blir slutet på en resa som började år 1995. Då, när Annelie Kejroth tog över en kaffe- och tebutik i Saluhallen, var tanken att hon framförallt skulle bli återförsäljare av choklad. Men snart väcktes ett intresse för att skapa bakverk och praliner själv. 

undefined
Annelie Kejorth och Emma Bexenius på Annelie K.

Hon lärde sig hantverket bland annat genom kurser i Frankrike, och har med tiden blivit en slags mästare i sitt skrå.

– Det roligaste är att det är så jäkla svårt. Efter 28 år är jag fortfarande tvungen att tänka efter. Choklad är kemi, konstaterar hon.

När det nu faktiskt tar slut är det med blandade känslor. Trots att hon är 72 år gammal, och att mer tid med barnbarnen lockar, hade Annelie Kejroth gärna fortsatt ett tag till. Samtidigt medger hon att glädjen i skapandet har försvunnit med tiden. Det är med nöd och näppe hon kunnat behålla sin enda anställda.

– Själv har jag jobbat utan lön i tre år. Det känns inte så motiverande till slut.

undefined
Annelie Kejroth säger att hon hade gärna fortsatt ett tag till. "Det känns såklart sorgligt. Det är ju som min bebis."

Helst av allt hade hon velat att någon tog över verksamheten – efter alla år finns det en gedigen receptbank. Men att sälja praliner i butik blir en allt svårare affärsnisch.

– Det är en krisartad bransch. Det "lilla hantverket" kan du egentligen bara syssla med i stora städer som London och Paris idag.

Trots det har det genom åren ändå gått bra för Annelie K i Uppsala, och passionen för choklad kommer Annelie Kejroth att behålla. Framtiden för småföretag som hennes tror hon inte heller är nattsvart, det ekonomiska läget till trots.

– Allt som behövs är ju en knäpp entusiast. Men det är nog inte längre jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!