Chockhöjda räntekostnader för många hushåll i länet

Riksbanken tar i rejält och höjer styrräntan med 1 procentenhet. För bolåneinnehavare i Uppsala län kan det betyda flera tusen kronor extra i räntebetalningar – varje månad.

Högre bolåneräntor är att vänta efter Riksbankens besked om en höjd styrränta.

Högre bolåneräntor är att vänta efter Riksbankens besked om en höjd styrränta.

Foto: Patrik Lundin/UNT-arkiv

Ekonomi2022-09-20 17:00

Inflationen sköt iväg till 9 procent under augusti, och Riksbanken tar nu i med hårdhandskarna för att få kontroll över situationen. Under tisdagen kom beskedet att man gör en historisk höjning av styrräntan med 1 procentenhet, som därmed landar på 1,75 procent.  

– Det var nog mer än marknaden hade tänkt sig, men det visar också på att Riksbanken väljer att verkligen göra ett ordentligt krafttag mot inflationen. Det är som riksbankchef Stefan Ingves själv sa: bättre att ta i lite nu och öka hushållens kostnader än att dra ut på den höga inflationen, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken.   

undefined
"Överlag har man missat tåget att binda räntan billigt. Men är man väldigt känslig för ökade ränteutgifter kan det vara smartare att binda", säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken.

För räntehöjningen kommer att kännas för hushållen, inte minst för bostadsägare. Dit styrräntan går brukar nämligen inte bolåneräntorna vara sena att följa efter.  

– Man ska definitivt räkna med en höjning, och det kan bli så mycket som en procentenhet.   

Procentenheten kan översättas till tusenlappar. Den genomsnittliga villaägaren i Uppsala kommun betalade i snitt 9 197 kronor i månaden i räntekostnader i augusti. Efter en räntehöjning om en procentenhet blir månadskostnaden i stället 12 997 kronor, enligt nya uträkningar från Ica Banken. Det är en ökning med 3 800 kronor – varje månad.

Bostadsrättsägare i Tierp, där man har lägst belåningsgrad i länet, betalar i genomsnitt 1 934 kronor i månaden i räntekostnader. Men om bankerna matchar Riksbankens höjning med en procent kommer Tierpsborna i stället betala 2 733 kronor i snitt varje månad, en höjning med 799 kronor.

– Förra året stod bostadsrelaterade kostnader för cirka 27 procent av hushållens totala utgifter, enligt SCB. Den siffran kommer att öka betydligt i år. Både utifrån att elpriset gått upp så mycket som det har, men också räntehöjningarna.  

Att förhandla om elavtal eller ränta är ett sätt för hushållen att försöka parera ränteökningarna. Men man bör inte stanna där.   

– Se till ekonomin i sin helhet. Nu om någon gång är det viktigt att se över transportkostnader, som är den näst största utgiftsposten. Har man möjlighet att åka buss eller cykla till jobbet kommer det göra stor skillnad. Nu handlar det verkligen om att skruva på andra rattar också, säger Magnus Hjelmér.   

Han fortsätter:    

– Var också medveten om att det troligtvis inte blir den sista höjningen vi ser. Att skapa den ekonomiska krockkudden, bufferten, är än viktigare nu.   

I augusti låg snitträntan för bolån på 2,42 procent, enligt Ica Banken. Tar bankerna rygg på Riksbanken och höjer sina bolåneräntor med en hel procentenhet landar snitträntorna i stället på 3,42 procent. Det innebär att varje lånad miljon kostar 833 kronor mer i månaden för låneinnehavarna. Nedan finns exempel på hur mycket din räntekostnad ökar, beroende på hur stort lån du har. Ränteavdrag är inte medräknat.  

Lån: 500 000 kronor     
Tidigare månadskostnad: 1 008 kronor    
Ny månadskostnad: 1 425 kronor   
Ökning: 417 kronor  

Lån: 1 000 000 kronor    
Tidigare månadskostnad: 2 017 kronor    
Ny månadskostnad: 2 850 kronor      
Ökning: 833 kronor   

Lån: 1 500 000 kronor   
Tidigare månadskostnad: 3 025 kronor   
Ny månadskostnad: 4 275 kronor   
Ökning: 1 250 kronor   

Lån: 2 000 000 kronor  
Tidigare månadskostnad: 4 033 kronor   
Ny månadskostnad: 5 700 kronor   
Ökning: 1 667 kronor  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!