Frågan har varit en av sommarens stora nyhetsföljetonger. Det vill säga framtiden för bolaget Cementas kalkstensbrytning och cementproduktion i Slite på Gotland. Det här är en verksamhet som försörjer omkring 75 procent av den svenska byggbranschen med materialet som används som en av beståndsdelarna i betong tillsammans med vatten och grus.
Efter att Mark- och miljööverdomstolen nekat Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd på orten hänger frågan fortsatt i luften. Regeringen har visserligen lagt fram ett förslag om ett tillfälligt undantag i miljöbalken. Nyligen meddelade dock Lagrådet att det skulle strida mot grundlagen.
Branschorganisationen Byggföretagen hävdar att omkring 90 000 bygg- och anläggningsjobb i lander är hotade om det skulle bli en akut cementbrist i Sverige från och med i höst då Cementas nuvarande tillstånd löper ut.
– Jag tror att stora delar av nyproduktionen kommer att stoppas om betongleveranserna uteblir. I alla större projekt är cement och betong med i bilden. Där är det svårt att hitta ett ersättningsmaterial till cement på kort sikt, säger Uppsalabolaget ByggConstructs vd Pär Karlsson.
Hur många av era projekt är i farozonen?
– En uppskattning är att 30 procent av verksamheten kommer att försvinna och motsvarande andel anställda.
Företagets personalstyrka är i nuläget omkring 200 personer där basen är kontoret i Uppsala.
– Sedan påverkas även samarbetspartners och leverantörer. Man brukar säga att det går tre anställda per varje byggjobbare, så det kommer få stora effekter i samhället, fortsätter Karlsson.
Ett annat stort lokalt byggföretag är Sh bygg, sten och anläggning med sina 420 anställda.
– Det här riskerar att bli en jättekris för hela branschen om det skulle bli verklighet, och vi kommer inte vara något undantag, säger bolagets vd Dalia Ramzi.
Hur många anställda i byggkoncernen som riskerar sina jobb är lite oklart.
– Vi har inte gjort någon beräkning över hur många som kan beröras eftersom vi har en stor bredd i våra tjänster. Men 30 procent är nog inte långt ifrån var det kan landa om det här blir verklighet, fortsätter Ramzi.
Den verksamhet som är direkt hotad av en cementkris är Sh byggs dotterbolag JMG Betong.
– Skulle det bli en kris så kommer inte den verksamheten att överleva länge, utifrån hur förutsättningarna ser ut i dag. Vi har omkring 50 anställda där, säger Dalia Ramzi.
I cementdebatten har det nya träkontorshuset Magasin X vid Resecentrum lyfts fram som ett exempel på hur man kan bygga i andra material än betong, som dessutom är bättre för klimatet. Men enligt företaget NCC, som tillsammans med fastighetsägaren Vasakronan bygger Magasin X, är det en sanning med modifikation.
– Nästan alla projekt, även de med trästomme behöver också betong, till exempel till grunden av huset. Även om trä kan vara ett alternativ i vissa projekt så byggs de flesta hus i dag med just betongstomme. Vi tittar på olika alternativ till att minska andelen cement och betong i våra projekt, det är dock åtgärder som ännu, under överskådlig framtid, inte kan ta bort behovet, säger Tove Stål, presschef på NCC.
Hur många av bolagets omkring 250 anställda i Uppsala som kommer att påverkas av en eventuell cementkris är oklart.
– Det är för tidigt att svara på hur våra projekt i Uppsala kommer att påverkas, men vi arbetar intensivt för att undvika en kris, fortsätter Stål.