Konditoriet förnyar: "Annars självdör det"

Sommaren lider mot sitt slut – men inne i S:t Per Gallerian hoppas man på att förlänga säsongen. Anrika Landings konditori bygger nämligen om för att göra plats för en glassbar, ett koncept som gjort succé på kaféet på gågatan.

För att överleva bland alla kaféer i stan behöver man sticka ut i mängden. Glassen har blivit ett sätt att lyckas med det, menar Jens Dinges, vd på Landings konditori i Uppsala.

För att överleva bland alla kaféer i stan behöver man sticka ut i mängden. Glassen har blivit ett sätt att lyckas med det, menar Jens Dinges, vd på Landings konditori i Uppsala.

Foto: Jessica Eliasson

Ekonomi2023-09-06 20:00

Under veckan har Landings konditori i S:t Per Gallerian hållit stängt, och förbipasserande har kunnat konstatera att det är något som sker inne i lokalen.

– Det ska bli mer komplett och likt det som vi har nere på Kungsängsgatan, säger Jens Dinges, vd på Landings.

Det anrika konditoriet grundades i Uppsala redan 1887 och har två kaféer i stan: det stora på gågatan och så det mindre i gallerian. Det är lokalen i gallerian som just nu får sig en uppdatering.

Landings har sålt glass sedan 1980-talet, men satsade ordentligt 2016 när en glassbar med hemgjord italiensk gelato fick flytta in på gågatan. Den har sedan dess gjort succé, menar Jens Dinges.

– Vi har saknat glassen här i S:t Per så just nu håller vi på att byta alla diskar och ska även sätta in en ny glassdisk.

När UNT pratar med Jens Dinges är han mitt uppe i att göra en sats gelato. Samtidigt jobbar byggarbetare för fullt med att färdigställa lokalen. Det är mycket som ska göras inför premiären av det uppdaterade konditoriet i S:t Per Gallerian, med tillhörande glassbar. Planen är att öppna på fredag, lagom till Kulturnatten i helgen.

Sommaren är ju formellt slut. Är inte glassäsongen över?

– Jag vet. Dels gick det inte att genomföra tidigare och vi vill inte heller stänga i S:t Per under vintern eller våren eftersom det är vår bästa säsong inne i gallerian, menar Jens Dinges och fortsätter:

 – Men jag tänker inte att det gör så mycket. Det gör ju att alla vet om det till nästa sommar, och ännu går glassen åt eftersom det varit fint väder i Uppsala. Sedan tror jag också att glassäsongen kan bli längre inne i gallerian än ute på gågatan där man kliver in direkt från kylan.

I Uppsalas stadskärna råder det inte direkt brist på fikaställen – snarare tvärtom. För att överleva gäller det att ständigt arbeta för att sticka ut i mängden och kunna erbjuda ett komplett utbud som motsvarar det som kunderna vill ha, menar Jens Dinges.

– Man måste komma med något nytt, annars självdör det. 

Hur skulle du säga att ni sticker ut?

– Under sommaren är vår nisch nog just glassen, det är nästan det enda vi säljer när det är riktigt varmt väder. Det gäller att förnya sig. Det blir också mycket roligare att jobba när det händer saker, som en glasskö till exempel, än när det står still.

Tycker du att det finns för många kaféer i Uppsala?

– Det tenderar att bli väldigt mycket restauranger och kaféer i stan, och det är tråkigt att butiker och annat försvinner för jag tror att det är bra med en mix. Kanske att det är lite för lätt att starta kafé. Det mesta kan man bara köpa in och ställa fram, det krävs ingen utbildning, menar Jens Dinges.

Förutom alla konkurrenter som verkar i city har restaurang- och kafébranschen en annan möjlig utmaning. Höga räntor och dyra matpriser har gjort att många håller hårdare i sina slantar, något som kan göra att konsumenter lägger mindre pengar på nöje. Men färre fikagäster är inget som man märkt av på Landings.

– Vi har haft en väldigt bra sommar med mycket turister och besökare. Kafébranschen är inte så konjunkturkänslig, eftersom det inte kostar jättemycket att ta en fika. Då tror jag snarare att man drar in på andra saker, säger Jens Dinges.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!