Det var i januari i år som företaget lämnade in sin konkursansökan till Uppsala tingsrätt eftersom man inte längre hade möjlighet att betala sina skulder.
Nu har advokaten och konkursförvaltaren Peter Roth utrett konkursen som förutom rörelsedrivande MB Eriksson Bygg och Fastighet AB även innefattar Eriksson Bygg AB och Batakare Holding AB.
I de konkursbouppteckningar som Peter Roth lämnat in till tingsrätten framgår att bristen i konkurserna uppgår till nästan 80 miljoner kronor. Under arbetet har Roth även undersökt möjligheten att sälja delar av konkursboet.
– Vi har sålt rörelsen i MB Eriksson Bygg och fastighet till de som ägde verksamheten innan den gick i konkurs, redogör Peter Roth.
De som ägde företaget innan konkursen var Björn och Magnus Eriksson. Verksamheten kommer nu att placeras i bolaget SGE Construction AB, enligt Peter Roth.
Han förklarar vidare att det var viktigt att försöka sälja rörelseverksamheten för att på så sätt säkra arbetstillfällena för de 70 personer som jobbat i bolagen innan konkursen.
Hur mycket inbringar den här försäljningen till konkursboet?
– Vi har gjort en värdering av verksamheten och den utrustning som finns där och sedan förhandlat fram ett pris, säger Peter Roth.
I bouppteckningarna framgår att knappt 200 små och stora företag, banker, försäkringsbolag, finansbolag och Skatteverket har krav på cirka 84 miljoner kronor.
I MB Eriksson Bygg och Fastighet finns tillgångar på drygt fem miljoner, vilket innebär att bristen stannar vid 79 miljoner kronor, enligt konkursbouppteckningarna.
Detta innebär att många av de som har krav på företagen blir utan pengar.
– Under arbetet med konkursen har det funnits en hel del reaktioner på detta från olika personer och företag som berörts, konstaterar Peter Roth.
Kan man styrka några brott i samband med konkursen?
– Bokföringen ser bra ut så det finns inget som tyder på brott mot bokföringslagen. Om det skett någon annan ekonomisk brottslighet kan jag inte uttala mig om i dag.
I bouppteckningarna kan man också läsa att den statliga lönegarantin har nyttjats och att totalt att cirka 2,6 miljoner kronor betalats ut till anställda i de konkursade bolagen.
Inom kort ska ett så kallat edgångssamnmanträde hållas där företrädare för de företag som gått i konkurs ska intyga att uppgifterna i konkursförvaltarens bouppteckning är riktiga.