På grund av den svaga kronkursen är det populärt i utlandet att köpa bilar från Sverige.
– Det exporteras sjukt mycket bilar. Utländska handlare sitter på Blocket och vakar. De köper allt som är mellan fyra år gammalt och nytt. Vi kommer garanterat att se en brist på nya begagnade bilar om något år i Sverige, säger Marcus Simpson, vd och delägare i företaget Handla bil i Uppsala.
Det är främst länder som Finland, Tyskland, Frankrike och Rumänien som köper bilar från Sverige, berättar han.
På Handla bil säljer man två, tre bilar per dag till utlandet. Försäljningen har ökat med hela 25 procent jämfört mot föregående år samma tid. Jämfört med 2021 är ökningen drygt 40 procent.
– Det som säljs snabbast är bilar i prisklassen 100 000-150 000 kronor av modellen kombi och minisuvar. De går nästan direkt när man får in dem, säger Marcus Simpson.
Volkswagen är det märke som exporteras mest, följt av Volvo och Audi. Volkswagen Passat och Volkswagen Tiguan toppar listan. Mellan januari till juni exporterades drygt 73 500 bilar i Sverige.
Sedan elpriserna stack i höjden i vintras har bensindrivna bilar åter vunnit mark, berättar Marcus Simpson. En helomvändning med andra ord från förra sommaren.
– För ett år sedan var det en väldig hybrid- och el-hets, men när elpriserna gick upp dog det av lite. Bensinbilar har ökat med 14 procent gentemot 2022 och elbilar har sjunkit med 10 procent.
I dag är bensin och diesel populärast, följt av hybrider och elbilar, i fallande skala.
– Elbilarna tog en riktig inbromsning i vintras och gick inte att sälja alls. I dag är hybrider mycket mer populära än elbilar.
Enligt Marcus Simpson är nybil den marknad som drabbats hårdast.
– Folk vill inte ta lån för att köpa en bil. Konsekvensen borde bli en föråldrad vagnpark i Sverige. Inte så moderna bilar är sämre bilar ur miljösynpunkt.
Kommer ni dra i handbromsen för exporten om Uppsala riskerar stå utan begagnade bilar?
– Handla Bil har inget exportförbud. Man har inte råd att säga nej till folk som vill köpa bilarna för det är inte samma köptryck här som förr. Exporten väger upp i privatmarknaden, säger Marcus Simpson, men tillägger:
– När det är hög efterfrågan stiger priserna och till slut kommer det att jämnas ut med priserna utomlands.