Åsa Domeij är bäst i Sverige på hållbarhet

Uppsalabo och högprofilerad miljöpartist. Nu kan Åsa Domeij även titulera sig som Sveriges bästa hållbarhetschef. Det menar tidningen Aktuell Hållbarhet.

Åsa Domeij är hållbarhetschef på Axfood. I dagarna blev hon utsett till årets hållbarhetschef i Sverige av tidningen Aktuell Hållbarhet.

Åsa Domeij är hållbarhetschef på Axfood. I dagarna blev hon utsett till årets hållbarhetschef i Sverige av tidningen Aktuell Hållbarhet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2023-02-28 12:00

I dagarna utsågs hon av tidningen till den svenska chef som är bäst på hållbarhet. Hon har i två omgångar – 1988 till 1991 samt 2002 till 2006 – varit riksdagsledamot för Miljöpartiet. 

Sedan 2008 är hon hållbarhetschef hos livsmedelskoncernen Axfood, där de båda livsmedelskedjorna Hemköp och Willys ingår. 

undefined
Åsa Domeij är hållbarhetschef på Axfood. I dagarna blev hon utsett till årets hållbarhetschef i Sverige av tidningen Aktuell Hållbarhet.

– Det är väldigt roligt att bli uppmärksammad och få den här utmärkelsen. På Axfood är vi många som arbetar med hållbarhetsfrågor på olika sätt.

Varför behövs det ett fokus på hållbarhet hos företag?

– Det är viktigt för världen, både i dag och i framtiden, att företag har koll på dessa frågor då det handlar om resurser som i många fall inte är oändliga, säger hon fortsätter:

– Som bolag är det också viktigt att man går i bräschen och är ett föredöme på det här området och skapar en bra verksamhet och hållbara varumärken.  

Hur jobbar ni med detta inom Axfood?

– Vi jobbar brett och kontinuerligt med hållbarhetsfrågor och fastnar inte bara för sådant som får medial uppmärksamhet vid en viss tidpunkt.

Frågor som rör klimat- och miljöpåverkan har länge haft ett fokus hos Axfood. 

Hon berättar att företaget började se över de köldmedia – ämnen som finns i kylar, frysar, luftkonditioneringar och värmepumpar och som kan påverka klimat och miljö – långt innan EU hade tagit fram ny lagstiftning på området.

– När den sedan kom var vi redan igång med vårt arbete och hade hunnit göra en hel del investeringar.

Energiförsörjning, återanvändning av olika material samt vilken typ av transportfordon som används är några andra fokusområden för företaget.

– Vi jobbar nu med elektrifieringen av vår tunga fordonsflotta som vi vill ha genomförd till 2030. Det pågår även ett kontinuerligt arbete med energieffektiviseringar. I de tider vi har nu blir det ännu viktigare.

undefined
Åsa Domeij förklarar att Axfoods plan är att i framtiden arbeta ännu närmare leverantörer och bönder för att göra produktionen av livsmedel ännu mer hållbar.

Åsa Domeij konstaterar att det även ur ett rekryteringsperspektiv är viktigt att som företag jobba med hållbarhetsfrågor.

– Det är helt klart en konkurrensfördel när vi letar efter ny och duktig personal. Vi tror att de som söker jobb hellre väljer oss än de företag som inte har samma fokus på hållbarhet.

Hur långt har svenska företag kommit i sitt hållbarhetsarbete?

– Jag upplever att det finns ett stort engagemang och en viss otålighet hos många företag i dag och att de vill att politiken ska gå snabbare fram när det gäller ny lagstiftning som har koppling till hållbarhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!