Årets fattigaste månad snart här – så blir den bättre

För många dyra, spontana julklappsinköp brukar märkas av i januari när bankkontot ekar tomt. Här är råden för att klara av årets tuffaste månad.

Elin Håkanson som är budget- och skuldrådgivare vid Uppsala kommun, håller till i de nyrenoverade lokalerna i stadshuset.

Elin Håkanson som är budget- och skuldrådgivare vid Uppsala kommun, håller till i de nyrenoverade lokalerna i stadshuset.

Foto: Matilda Martinsson

Ekonomi2021-12-28 17:00

Uppsala kommuns budget- och skuldrådgivare startar 2022 i nya lokaler i stadshuset och menar att även du kan se det nya året som en möjlighet att göra en nystart i din ekonomi.

Den första och mest grundläggande punkten är att planera sin ekonomi, menar Elin Håkanson, budget- och skuldrådgivare, som delar med sig av sina bästa tips för att inte hamna på minus i vinterkylan. 

Hon menar att du redan i januari ska fundera över hur mycket den kommande julen ska få kosta. Om den till exempel ska kosta 6000 kronor betyder det att du behöver spara 500 varje månad fram till jul. 

undefined
Elin Håkanson som är budget- och skuldrådgivare vid Uppsala kommun, håller till i de nyrenoverade lokalerna i stadshuset.

Utgå från dina förutsättningar och din buffert när du planerar. Ett tips är att till och med skaffa ett julkonto. Men du ska hitta ett system som funkar för dig och komma till insikt att du sparar för din egen skull. 

Om du inte planerat din budget för julhandeln och inleder december nästa år utan en strategisk plan kan det ändå finnas hopp.

Handla aldrig i affekt. Fundera över om det är något du verkligen behöver och sov på saken. Det bästa sättet att ta kontroll och behålla den är att planera inköpen. Skriv en lista över vad du ska handla och vad det får kosta. 

Den största orsaken till att pengarna sinat i januari är för att tillräckligt med pengar inte lagts undan till julklappar och festligheter. Istället för att känna en press över hur det borde se ut på matbordet och under granen i december nästa år föreslår Elin Håkanson att du tar reda på vad som förväntas av ditt sällskap innan julhetsen sprakar igång likt grannbarnens tomtebloss.

undefined
Ta reda på vad som förväntas av din familj och dina vänner inför helgerna. Annars är det lätt att helgernas firande trissas upp. Det rådet ger Elin Håkanson.

Sätt dig ner med dem du ska fira jul med och fundera på: Vad är viktigast för vår familj? Ska vi ha ett jättejulbord som vi ändå inte äter upp? Ska vi ha knytkalas? Ska vi bestämma oss för en julklapp var? Det finns inget självändamål i överflödet. 

Även om flödet på sociala medier stoltserar med golv fyllda av paket där inte ens katten smidigt kan hitta fram till vattnet i julgransfoten nästa år - var stark och tänk långsiktigt! 

Det är väldigt lätt att dras med i köphetsen men du kan ge bort din tid istället. Det låter kanske banalt men det är ju ändå det finaste man kan ge. Till exempel laga en middag eller koka sylt. Man ska inte gå runt svettig och panikleta på stan. Du ska planera och bestämma själv om du ska köpa något. Du vill alltid behålla kontrollen. 

En del utgifter är oförutsägbara som till exempel ett punkterat däck, men om du firar jul vet du ju i princip exakt klockslag för när julskinkan serveras.

Ett spartips är att inte slänga festmaten som blir över. Använd det du har hemma. Det är en typisk grej man kan träna på. När du handlar julmat ska du bara köpa och laga det du själv vill ha. Det blir lätt för mycket för att man inte planerat sina inköp. 

Det tredje och kanske viktigaste tipset Elin Håkanson ger är: låna inte. Ta inga krediter för att handla saker. Köp nu! Betala nu! 

Du ska alltid ta av pengarna du har. Känns det verkligen kul att sitta och dela ut julklappar som man har lånat till? Sparande ska vara roligt hela vägen. Man mår så bra när man vet att man gör något i ett längre perspektiv och du vet att julen kommer varje år.

Enligt Elin Håkanson ska ekonomi inte vara förknippat med ångest och nu när det nya året är på igång ges/finns alla möjligheter att förebygga nästa gång jultomten och januari knackar på dörren. 

Tips i korthet:

Planera din ekonomi 

Ta kontroll 

Låna inte 

Släng inte mat

Ge av din tid istället för att köpa saker

Fler tips: 

Laga saker som går sönder

Sälj saker du inte använder  

I värsta fall: Om du inser att du inte kan betala en räkning i tid. Kontakta företaget före förfallodag och kom överens. Det brukar gå att lösa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!