Sedan höstterminens start har Uppsala studentkår sett en oroväckande trend bland universitetets studenter. Allt fler pausar eller avbryter sina studier för att i stället ägna sig åt heltidsarbete.
– Det beror helt enkelt på att studiemedlet inte räcker till att leva på när mat, hyra och el blir dyrare, säger Anton Sánchez Sulejmani, ordförande i Uppsala studentkår.
Att studenter haft det svårt ekonomiskt är ett fenomen som de flesta bekantat sig med redan före inflationen. Även då har studenter arbetat på heltid vid sidan av studierna. Men i takt med den växande inflationen har det blivit till en omöjlighet för vissa studenter att sysselsätta sig med både arbete och studier, och därmed har de behövt göra ett val, enligt studentkåren.
– Om man till exempel jobbar halvtid vid sidan av studierna riskerar man att fribeloppet slår i taket, vilket i sin tur leder till att man blir av med CSN. Då kan man behöva jobba heltid ändå, säger Anton Sánchez Sulejmani och fortsätter:
– Då står man i valet mellan att söka ett heltidsarbete och få en tryggare inkomst eller att jobba halvtid och riskera att bli av med CSN, det vill säga försämra den ekonomiska situationen. Då väljer nog många studenter att pausa eller avbryta studierna för att jobba heltid.
Att CSN kommer att höja studiemedlet med 1 000 kronor till 2023 ser nog många studenter som en lättnad i det mån att man får mer pengar på kontot. Men det kompenserar inte för prisökningarna som sker på exempelvis basvaror och kurslitteratur, säger Anton Sánchez Sulejmani.
– Det universitetet skulle kunna göra för att underlätta situationen är att lägga upp digital litteratur, i stället för att studenterna ska köpa en bok som kanske kostar 600 kronor för att läsa tio sidor.
Alla studenter påverkas av inflationen, men det finns två grupper som kåren anser drabbas hårdast – internationella studenter och studenter som kommer från svag socioekonomisk bakgrund.
– Det beror dels på att internationella studenter måste betala för utbildningen, dels det faktum att de kanske kommer från länder med svagare valutor. En hög inflation i ett dyrt land slår hårt då. Studenter med en socioekonomisk svagare bakgrund har kanske inte ett tryggt familjenätverk i närheten som de kan vända sig till när det krisar ekonomiskt.