Ali serverar belgiska delikatesser – på uppländsk mark

Den Uppsalabo som vill uppleva smakerna från Tintins hemland behöver inte resa särskilt långt. På S:t Olofsgatan ligger nämligen Bierhuis, som satsar helhjärtat på den belgiska prägeln.

På Bierhuis går allt i belgiskt tema – maten, drycken och inredningen.

På Bierhuis går allt i belgiskt tema – maten, drycken och inredningen.

Foto: Malin Jansson

Ekonomi2022-01-03 21:00

JORDEN RUNT

I Uppsala finns flera hundra restauranger, med mat från många av världens kök. I en ny artikelserie träffar vi några av dem.

Innan Bierhuis slog upp portarna 2016 gjorde ägaren Ali Haddadi grundliga efterforskningar kring det belgiska temat.

– Både kockarna och jag åkte ner till Belgien och spanade in konceptet till punkt och pricka. Vi kollade stilen, inredningen, maten och drycken. När vi kom hem var det bara att sätta sig ner med arkitekten och rita upp hela stället, säger Ali Haddadi.

Törstiga gäster kan välja mellan 24 öltappar och ett hundratal olika flaskor, och även i matväg finns flera alternativ – men några rätter har utmärkt sig som favoriter hos gästerna.

– Vi har en a la carte-meny med kött- och fiskrätter, men det som blivit något av en grej är att käka belgiska våfflor och musslor hos oss. 

Musslorna köps in från den svenska västkusten och kokas i olika såser – på till exempel öl, vin eller grädde – för att sedan serveras med pommes frites och bröd. Ali Haddadis personliga favorit?

– Chilichorizomusslorna. Det är lite hetta i dem.

Ali Haddadi, som också driver brittiska Churchill Arms samt tyska Alt Berlin på S:t Olofsgatan, tycker att tematiska krogar som Bierhuis bidrar med det lilla extra till restaurangupplevelsen.

– Det sticker ut på ett helt annat sätt jämfört med andra krogar, och man lär sig mycket av mat- och dryckeskulturen i det aktuella landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!