– Det här är förstås fantastiska nyheter för de branscher som varit hårt trängda under pandemin. Men det betyder mer än så, det ger även hopp för många av de som varit arbetslösa att få ett arbete, säger Anna-Lena Holmström, Svenskt näringslivs regionchef i Uppsala efter beskedet att restriktionerna tas bort nästa vecka.
Hur har näringslivet klarat pandemin?
– Förvånansvärt bra. Företag i utsatta branscher har varit makalösa på att vara kreativa och tänka om för att överleva under pandemin. Vissa verksamheter, som till exempel nattklubbar, har dock inte kunnat bedriva någon verksamhet alls samtidigt som det inom andra branscher hela tiden har varit svårt att planera framåt. Men jag är imponerad av hur företag inom besöksnäringen lyckats hålla sina verksamheter vid liv, säger Anna-Lena Holmström.
696 dagar av olika former av restriktioner har Tomas Stavbom, regionchef i Uppsala för Stockholms handelskammare, räknat ut att det handlat om under pandemin.
– Det här var efterlängtat och på tiden. Det har varit många tuffa dagar för flera företag i Uppsalaregionen, jag är glad för deras skull, säger han.
Men även om restriktionerna nu hävs har många företagare en tuff tid framför sig.
– Flera företag måste gå bättre än någonsin tidigare för att man ska komma i kapp ekonomiskt sett, säger Anna-Lena Holmström.
Både hon och Tomas Stavbom betonar att de anstånd med skattebetalningar som beviljats under pandemin kan ge flera företag problem.
– Återbetalning av uppskoven kan bli utmanande. Förutom att det nu krävs en snabb återgång när det gäller efterfrågan borde det beslutas om att förlänga uppskoven ytterligare. Uppskovet på 24 månader till längst våren 2024 räcker sannolikt inte för de hårdast drabbade företagen, säger Tomas Stavbom.
Anna-Lena Holmström anser att det krävs individuella bedömningar för företagen när det gäller skatteuppskoven eftersom krisen under pandemin slagit väldigt olika i olika branscher.
– Många företagare har kämpat på i det tysta och vi kan inte idag fullt ut överblicka de ekonomiska konsekvenserna av pandemin. Men inom Svenskt näringsliv driver vi frågan om att Skattemyndigheten ska kunna göra individuella tillämpningar av återbetalningen på skatteuppskoven där företagen själva ska komma med förslag på hur återbetalningsplanen ska se ut, säger Anna-Lena Holmström.