Förra veckan meddelade statistikmyndigheten SCB att inflationstakten i Sverige forsätter att stiga och ligger nu på 8,5 procent – den högsta nivån sedan 1991. För de flesta hushållen har det främst känts av när man gör sin veckohandling eller tankar bilen.
Enligt en ny rapport från Stockholms Handelskammare har en familj i Sverige med två barn som bor i hus och har bil sett sina totala årskostnader stiga med 33 054 kronor sedan april i fjol. Uppsala län ligger något över snittet vad det gäller ökningen och här har samma genomsnittsfamilj fått 34 956 kronor mer i årskostnader.
– Vi ligger ju betydligt lägre än Stockholm men något högre än vissa andra delar av landet. En anledning är att vi har relativt höga bostadspriser vilket gör att vi är något högre belånade. Bostadspriserna i Uppsala ligger strax under de större städerna men över de flesta andra län, berättar Tomas Stavbom, regionchef på Stockholms Handelskammare i Uppsala län.
– Då räntan går upp, som står för den stora kostnadsökningen, så blir ökningen större.
Länet påverkas även av att det finns fler bostadsrätter än hyresrätter och många småhus, något som ytterligare gör att hushållen är mer låneexponerade än flera andra delar av landet.
– Sedan så har Stockholm till exempel också högre disponibel inkomst än vad Uppsala har så även det påverkar, berättar Tomas Stavbom.
Räntekostnaden för den genomsnittliga Uppsalafamiljen steg med 904 kronor per månad mellan april 2021 och april 2022.
Stockholms Handelskammare har även gjort en prognos för hur det kommer att se ut i höst och vinter. Enligt prognosen kommer den genomsnittliga familjen i Sverige framöver se att andelen av inkomsten till hushållet som går till ränta, livsmedel, bränsle och el kommer att öka från 22,71 procent till 28,59 procent mellan april 2021 och april 2023.
I beräkningen förväntas årskostnader öka med 21 096 kronor närmsta året för den genomsnittliga familjen i Uppsala län. Det gör att kostnaderna skulle ha ökat med cirka 56 000 kronor på två år. Det betyder att i april 2023 kommer den genomsnittliga Uppsalafamiljen ha en månadskostnad på 18 973 kronor istället för de 14 302 kronor kostnaderna låg på i april 2021. Kostnaden inkluderar räntekostnader, elkostnader, drivmedelkostnader och livsmedelskostnader.
Enligt rapporten beräknas bland annat Uppsalafamiljens räntekostnader under samma period ha stigit från 2 041 kronor till 4 418 kronor.
Vad det gäller ökade elkostnader kommer det att bero mycket på hur man bor och ens egna individuella elkonsumtion men generellt kommer de flesta känna av en skarp ökning i pris.
– De flesta bedömningar pekar på att den kommande vintern riskerar att bli ännu värre än förra beroende på osäkerheter på energimarknaden. Det vill säga ännu större skiftningar i priser. Det beror helt enkelt på att vi är uppkopplade på den europeiska marknaden och när energipriserna höjs väldigt mycket i Europa så påverkar det även oss. Höga elpriser får vi räkna med under kommande vinter och säkert flera vintrar framåt, säger Tomas Stavbom.
Att hushållen får ökade kostnader kan i sin tur leda till att annan konsumtion går ner, något Tomas Stavbom ser som ett orosmoment framöver.
– Risken är att den minskade konsumtionen påverkar lönsamheten i delar av näringslivet och på sikt även arbetslösheten. Det är A och O att arbetsmarknaden inte viker, problemet uppstår om folk även förlorar jobbet och samtidigt har ökade boendekostnader.
Troligen kommer de ökade kostnaderna slå hårdast mot dem som stod utanför arbetsmarknaden redan när konjunkturen var god.
– Det gäller att minska utanförskapet, det är en av de största utmaningarna vi har. Människor i utanförskap får det ännu tuffare när priserna går upp. Hade man små marginaler innan det här och sedan får betydligt mer i kostnader så blir det svårt att täcka upp, berättar han.
Tomas Stavbom är dock noga med att påpeka att Uppsala har varit igenom flera ekonomiska kriser förut, precis som resten av landet, och brukar stå sig väl.
– I och med att vi har en robust arbetsmarknad och en relativt god efterfrågan, bra exportorienterade bolag och många offentliga jobb ökar förhoppningsvis inte arbetslösheten och då står vi bättre rustade för att klara högre levnadskostnader, berättar han.