Den bedömningen gör arbetsgivarorganisationen Almega.
– Ersättningen för korttidsarbete måste förlängas annars är massuppsägningar ett faktum, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, i ett pressmeddelande.
Sedan pandemin startade i våras har 35 000 personer inom den privata tjänstesektorn blivit av med jobbet i landet. I Uppsala län handlar det om 500 personer. Enligt beräkningar som Almega har gjort utifrån SCB:s arbetskraftsundersökning och statistik från Arbetsförmedlingen riskerar ytterligare närmare 60 000 jobb försvinna.
– Det handlar om anställda som i dag antingen är varslade eller permitterade. Utan förlängd ersättning för korttidsarbete är det omöjligt för företagen att behålla dessa medarbetare, säger Andreas Åström.
För Uppsala läns del handlar det enligt Almegas beräkningar om cirka 200 anställda som redan är varslade och 900 korttidspermitterade. Sammanlagt 1 100 anställda. Gällande regler för det statliga permitteringsstödet ger rätt till stöd i nio månader under en 24-månadersperiod. Vid årsskiftet försvinner möjligheten att söka stöd. Nu sätter Almega press på regeringen att ändra regelverket.
– Nu har vi en långdragen pandemi där delar av näringslivet på grund av restriktioner i praktiken är belagd med verksamhetsförbud. När möjligheten till korttidsarbete försvinner vid årsskiftet står många i grunden livskraftiga tjänsteföretag inför stora uppsägningar eller i värsta fall konkurs, säger Andreas Åström.