Under de senaste åren har efterfrågan på vegetarisk mat ökat, någonting som Uppsalas renodlade vegetariska krogar tidigt tog fasta på. Men i dag är de inte ensamma om att ha ett vegetariskt utbud, även restauranger med allmän inriktning förväntas servera vegetariska rätter.
– När vi öppnade fanns det knappt vegetariska restauranger och utbudet av vegetarisk mat var ganska begränsat på de vanliga restaurangerna. Vi insåg att det finns ett behov – och att det kommer öka. Det har hänt mycket de senaste åren, säger Jessica Hedman som driver restaurangen Légume.
Den öppnade i juni 2015 och fokuserar på vegetarisk och vegansk mat.
Ytterligare en vegokrog i staden är Fröjas sal. Restaurangen har funnits sedan slutet av 1980-talet och har nyligen bytt ägare. Hongyan Xu tog över restaurangen i somras och öppnade igen 14 september efter tre månaders renovering. Inledningsvis testade de att föra in lite kött på menyn för de som inte bara ville äta vegetariskt, men återgick sedan till att enbart servera vegomat.
– Det gick bra, men vi insåg att de flesta väljer att gå till en vanlig restaurang när de vill äta kött. Våra gäster är ofta inte vegetarianer, utan vill äta vegetariskt någon gång i veckan och kommer då hit, berättar Hongyan Xu.
När ytterligare fler vegetariska restauranger och kaféer slår upp portarna och stadens vanliga krogar blir allt bättre på vegetariska och veganska alternativ ges många möjligheter för den som vill gå ut och äta vegomat. Det större gröna utbudet på de vanliga restaurangerna betraktas däremot inte som ett hot av stadens vegokrogar, utan tvärtom. Krögarna ser det som någonting positivt.
– Jag tycker det är bra att fler restauranger erbjuder möjligheten att äta vegetariskt, det är dit vi ska gå! Det är klart man är orolig för att man ska tappa gäster, men vårt kök är unikt i sig och på så sätt kompletterar vi varandra, säger Jessica Hedman som inte märkt av konkurrensen från vare sig de andra vegokrogarna eller restaurangerna som utökat sitt vegetariska sortiment.
Hongyan Xu tycker också att utvecklingen är positiv och ser inte heller någon konkurrenssituation.
– Det är bra att alla kan gå ut och äta vad de vill. Jag lagar det jag själv tycker är gott och de som kommer hit gör det för att de tycker om vår mat, säger Hongyan Xu.