Anmälningarna mot bostadsmäklare har mer än fördubblats de senaste fyra åren. Från 528 år 2017 till 1 349 förra året. Fram till sista augusti i år är antalet anmälningar redan uppe i 1 317.
Framför allt är det i Stockholms län som anmälningarna duggar tätt. Nära hälften av de anmälningar som kommit in till Fastighetsmäklarinspektionen i år är riktade mot mäklare där. I Uppsala län har antalet anmälningar ökat från 16 år 2018 till 32 under fjolåret. I år har det fram till sista augusti kommit in 47 anmälningar.
Anders Astonsson är kommunikationsansvarig på Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) och kommenterar utvecklingen via mejl:
– Vi har sett en ökning av anmälningar under många års tid nu. Förra året skedde dock en rekordstor ökning och accelerationen av inflödet har fortsatt även i år, skriver han.
Den överlägset största kategorin bland anmälningar gäller lockpriser, det vill säga att mäklaren använder en felaktig prissättning för att öka intresset för en bostad. I Uppsala län gällde 14 av 32 anmälningar om just lockpriser under 2020. Andra vanliga anledningar till anmälningar gäller budgivningen eller att mäklaren har brustit i kommunikationen med köpare eller säljare.
Anders Astonsson på FMI ser den ökade irritationen kring lockpriser som en förklaring till att fler anmäler:
– Detta fenomen har varit flitigt omskrivet och diskuterat i många år nu, så det finns en stor vaksamhet bland konsumenterna när det gäller mäklarnas prissättning av bostäder. Ser man som konsument en bostadsannons där man tycker att mäklaren har satt ett alldeles för lågt utgångspris så är man medveten om att det kan bryta mot lagen, och känner till att man kan skicka en anmälan mot mäklaren till oss på FMI. Sedan finns det nog flera andra faktorer som spelar in. Anmälningsbenägenheten bland konsumenter har till exempel över lag ökat de senaste åren, det tycker jag att man märker i samtal med andra myndigheter.
Men även om anmälningarna ökat brant den senaste tiden har inte antalet anmälda mäklare som sedan kritiserats av FMI:s disciplinnämnd ökat. Det antalet har varit 4–5 per år de senaste åren.
Statistiken bygger utifrån var mäklaren är bosatt enligt fastighetsmäklarregistret och inte var denne är verksam.