Med en nöjd min går Jonas Wamstad halvt ner i spagat.
– Nu kommer jag stå så här ett tag, säger han.
Ett ben kommer finnas i Airwatergreen, tills en ny vd är på plats, och ett i det nystartade systerbolaget Drupps – som utgår från nästan samma teknik, men med ett helt annat mål.
Jonas Wamstad och medgrundaren Fredrik Edström träffades som studenter på en korridorsfest, insåg att de var intresserade av samma saker – teknik och omvärldsfrågor – och började skissa. Varför utvann man inte vatten ur atmosfären? frågade de sig.
En potatiskällare och de egna vardagsrummen blev labb, och prototyperna som byggdes på fritiden blev allt större.
När finanskrisen slog till 2009 blev de båda av med sina jobb: Jonas Wamstad från det afrikanska gruvföretag han varit på sedan examen och Fredrik Edström från Munters, som de senare skulle bli konkurrenter till.
– Jag tänkte att det var ett tecken, säger Jonas Wamstad, som och satte igång på heltid med att skriva ansökningar för att kunna utveckla tekniken.
Att kundgruppen ”människor i flyktingläger” inte är köpstark var förutsägbart, men att idén var svårsåld till stora biståndsorganisationer var desto mer frustrerande.
– Sida var helt ointresserade. Vi blev nog lite bittra, kände att det var väldigt tjocka väggar där.
För kombinationen vattenbrist och pengar vände de sig istället till arabvärlden. En kampanj i Gulf News gav en kontakt som hade en tjänst att kräva igen sedan 70-talet och lyckades ordna så att Jonas Wamstad fick demonstrera idén för det politiska toppskiktet i Qatar och Förenade Arabemiraten.
– De var jätteimponerade! Vi fick också bra respons i Dubai, berättar Jonas Wamstad.
Men när affärerna drog ut på tiden insåg de att de fick ta en annan väg. Svenska investerare tyckte nämligen en annan aspekt av deras teknik lät intressant: att den också kunde halvera energiförbrukningen vid avfuktning. Valet var inte självklart, berättar Jonas Wamstad.
– Vi ville rädda världen. Avfuktning tyckte vi lät jättetråkigt.
Trots det beslutade de sig för att lägga vattenutvinningen på is, och år 2012 blev Airwatergreen det företag det är idag. Ett första steg var att skaffa sig resultat att visa upp.
– Jag ringde fastighetsverket och föreslog att vi skulle få installera vår utrustning i slottet. Det gick inte, men på Carolina Rediviva fick vi.
Efter det har Uppsalakunderna blivit fler, trots att vägarna ofta känts snåriga på grund av traditioner och ovilja att testa nya koncept.
Förra året var det första riktiga försäljningsåret, och de närmaste två räknar Airwatergreen med att gå från tio till trettio anställda. Bland kunderna finns nu – efter mycket fika med kyrkvaktmästare – bland annat tio av Svenska kyrkans tretton stift.
– Ofta håller man oanvända kyrkor varma för att de inte ska mögla, men nu kan de stänga av värmen och spara 90 procent av energiförbrukningen, säger Jonas Wamstad.
Andra områden där tekniken kommit väl till pass är i pumpstationer och fjärrvärmekammare. De sistnämnda repareras av Vattenfall Uppsala för tiotals miljoner årligen då de går sönder av fukten.
Nästa fas, där företaget ska förvaltas och växa, lämnar Jonas Wamstad med varm hand över till någon annan, för att själv återvända till vattnet. Att vara tillbaka på ruta ett – om än mer erfaren – skrämmer inte.
– Det är det här jag är bra på, att gå från noll till tio. Från tio till hundra finns det andra som gör bättre.
Ett viktigt steg för det nystartade Drupps är Xprize, en prestigefull tekniktävling i att tackla mänsklighetens utmaningar. En av kategorierna i nästa upplaga handlar just om att utvinna vatten i industriell skala.
– Det finns väldigt många andra smarta hjärnor där, men alla behövs. Vi siktar på topp fem och final nästa sommar, sedan får vi se.
Jonas Wamstad målar upp sin vision för Drupps produkter i en nära förestående framtid, där städerna är växande maktcentra som måste bli självförsörjande
På skyskrapornas tak placeras modulbyggen av containers för vattenutvinning – och varje byggnad blir sitt eget vattentorn.
– När Ikea ska etablera ett varuhus i Indien kan de inte bara göra sin egen el, utan också eget vatten.
En sak som finns den här gången, förutom ännu bättre teknik, är en mer akut situation. Även i Sverige har man börjat prata vattenfrågor.
– Tajmingen är helt rätt, konstaterar Jonas Wamstad.
Blir Uppsala för litet snart? Nej. Drupps stavning är ingen slump. Sedan starten har Airwatergreen aktivt etablerat sig just som ett Uppsalaföretag. När de fick frågan om vi ville ha riktnummer 08 valde de att behålla 018.
– Staden är en del av profilen, en image som innefattar både high tech och tradition.