Bland de första produkter som framställts med 3D-skrivare är en så kallad kromatografikolonn som används för att utveckla biologiska läkemedel mot exempelvis cancer och immunsjukdomar. Delar av kolonnen har tillverkats av 3D-skrivare. Den testas just nu med sikte på att kunna utveckla bättre processer för rening av läkemedlen.
Enligt bolaget kan 3D-utskrifter innebära stora fördelar för kvalitet och kostnader i läkemedelsproduktion. Exempelvis kan 20 olika delar i en produkt kombineras i en enda del med 3D-tekniken, så kallad additiv tillverkning.
– Att endast skriva ut en del förbättrar inte en produkt eller process särskilt mycket. Hela konstruktionen måste anpassas för att utnyttja fördelarna med additiv tillverkning och för att kunna göra det behöver utvecklingsingenjörer och experter på 3D-printing samarbeta tidigt i utvecklingsprocessen. Vårt centrum i Uppsala säkerställer detta kritiska steg, säger Andreas Marcstrom, chef för additive engineering vid GE Healthcare i Uppsala.
Vid det nya centrumet i Uppsala kombineras additiv tillverkning, som 3D-metall - och polymerprintrar och samverkande robotar, med traditionell tillverkningsutrustning. Personalen testar, utvecklar och producerar 3D-utskrivna detaljer och förbereder för överföring av produktionen till företagets fabriker.