Närmare 500 personer från näringsliv, universitet och organisationer, möts under tisdagen på UKK. Syftet är att tillsammans försöka skapa en bättre och mer hållbar stad.
– Uppsala tar ansvar handlar om hållbarhet ur olika aspekter. I år har vi satsat på hälsa, trygghet och lite rädsla i programmet, säger Helena Axelid som tillsammans med maken Magnus Axelid står bakom affärsnätverket Relation.
Nätverket arrangerar varje år denna näringslivsdag på UKK ihop med flera samarbetspartners från Uppsala. Relation har nu funnits i 20 år och Uppsala tar ansvar arrangerades tidigare under namnet CSR-dagen.
– När vi gör våra event och framförallt en sådan här dag, har vi många samarbetspartners med eftersom vi alla får mer kraft tillsammans, säger Helena Axelid.
I år kom färre besökare än tidigare år. Men Uppsala tar ansvar återkommer troligtvis även nästa år, fast då i en delvis ny tappning.
– Ja vi fortsätter eftersom ämnet hållbarhet inte är något som försvinner och som ju berör alla. Vi ser som vårt uppdrag att få människor ur olika branscher att möta varandra och samverka, säger Helena Axelid.
Förändringarna framöver handlar om att det istället för att anmäla sig till en hel dag, kommer att gå att välja enstaka föreläsningar.
– Vi kommer också att dela upp deltagarna i mindre grupper så att det blir mer interaktion. Vi har fått önskemål om det eftersom det fysiska mötet är viktigare än någonsin i dag då vi använder så mycket teknik till vardags, säger Helena Axelid.
UNT är en av Relations samarbetspartners och chefredaktör Kalle Sandhammar var en av dagens föreläsare. Han talade om tidningens och journalisters källkritiska roll i dagens samhälle där både sann och osann information överöser oss från många olika håll.
- Det är lätt att glömma att Uppsala bjuder på fantastiska möjligheter, som man bara har i en stad av den här storleken. Här är det faktiskt möjligt för beslutsfattare, näringsliv, universitet och andra intressenter att träffas och skapa saker tillsammans. Om det man skapar är ett mer hållbart samhälle där vi hjälper varandra så är det bra, säger Kalle Sandhammar om arrangemanget.
Dagens fem stora dragplåster var psykiatriöverläkaren David Eberhard, demokratiprofilen Sevana Bergström, lokalpolischef Jale Poljarevius, Shanga Aziz, medgrundare av Locker Room Talk och föreläsaren The Scary Guy.
David Eberhard föreläste under förmiddagen om sin syn på varför den psykiska ohälsan på arbetsplatser och skolor har ökat. Tanken från arrangörerna är att genom att prata om det som skrämmer oss så förbättras oddsen för tryggheten.
Tomas Bergman, försäljningschef på Uppsalaföretaget Gibon, tycker att David Eberhard var fantastisk att lyssna på.
– Vi har varit på Uppsala tar ansvar i flera år och det brukar allmänt vara bra föreläsare. Vi kommer hit både för att lära oss mer och för att knyta kontakter med andra lokala företag, säger Tomas Bergman.
Två andra besökare var Carina Bergström från Trippus och Jenny Hermansson från arkitektbyrån Tema.
- Jag kommer både hit för att få inspiration och för att knyta nya kontakter. Frågor som integration och rädslor påverkar ju alla i samhället, även företag, så jag hoppas på att få höra tankeväckande föreläsningar i dag, säger Carina Bergström.
Jenny Hermansson hoppas också mycket på dagen.
- Ja det är ju väldigt aktuella frågor som exempelvis ohälsa som tas upp, sådant som berör de flesta arbetsplatser, säger hon.
Vid ett bord intill står Filip Nykvist och Erik Borenäs som studerar teknisk fysik på Uppsala universitet.
- Det är ett bra tema de valt för dagen. Det är viktigt att få vara den man är och vara trygg på sin arbetsplats, säger Erik Borenäs.
Filip Nykvist hoppas också få lära sig en del under dagen.
- Trivseln är det viktigaste för mig på en kommande arbetsplats. Hög lön spelar exempelvis ingen roll om man inte trivs och känner sig trygg, säger Filip Nykvist innan han går vidare för att lyssna på nästa föreläsare.